Actualitate

Cu ce se alege Bistrița de pe urma celor peste 3400 de ha de pădure pe care le are în proprietate

Regia Publică Locală Ocolul Silvic al Municipiului Bistrița care în administrare peste 3400 de hectare, fond forestier proprietate publică a municipiului Bistriţa, estimează că anul acesta va obține venituri totale în sumă de 3,8 milioane de lei din exploatarea masei lemnoase, vânătoare, redevențe și chirii, dar va cheltui 3,4 milioane de lei, cei mai mulți bani (peste 2 milioane de lei) cu plata angajaților.

În raportul transmis Consiliului Local odată cu proiectul de buget, se arată următoarele:

Cheltuielile care sunt necesare să se efectueze în anul 2022 sunt următoarele: cheltuieli cu consultante și expertize necesare scoaterii din fondul forestier, analize pentru determinarea infestării pădurilor și alte analize specifice fondului forestier; cheltuieli cu indemnizația membrilor consiliului de administrație; cheltuieli cu pregătirea profesională; cheltuieli necesare pentru plata serviciilor de consiliere juridică, taxe de executare silită, taxe de timbru judiciar, expertize judiciare privind retrocedarea terenurilor forestiere în conf. cu Legea nr.247/2005, expertize și taxe de intabulare, expertize judiciare pentru ocupări fond forestier, amenajarea in regie proprie a unui depozit de material lemnos de foc și pentru foc în vederea aprovizionării populației”.

Cheltuielile de personal în anul 2022 sunt în sumă de 2.087.940 lei.

Profitul brut prognozat pentru anul 2022 este în sumă de 462.790 lei din care: 16% impozit pe profit de 74.050 lei, 5% rezerve legale 23.139 lei, rezultând un profit net 365.601 lei.

Profitul net în valoare de 365.601 lei se prognozează a se repartiza conform Ordonanței nr.64/2001 privind repartizarea profitului la regiile autonome astfel: 182.800 lei minim 50% vărsăminte la bugetul local; 182.800 lei sursă proprie de finanțare investiții.

”În anul 2020, Ocolul Silvic al municipiului Bistrița a întocmit și trimis la APIA documentația tehnică pentru Măsura 15.1 Servicii Silvo – Mediu, urmând ca Primăria municipiului Bistrița să încaseze aprox. 94.000 euro/anual, pentru o perioadă de 5 ani. Sprijinul acordat în cadrul acestui pachet este de tip compensatoriu și este acordat anual, ca sumă fixă pe unitatea de suprafață (hectar) și reprezintă o compensație pentru pierderile de venit și costurile suplimentare suportate de deținătorii de terenuri forestiere care încheie angajamente voluntare pe o perioadă de 5 ani. Pierderile de venit în cadrul Pachetului 1 se referă la volumul de lemn aferent produselor de igienă care nu se recoltează pe o perioadă de cinci ani în zona de liniște și patru ani în restul suprafeței angajate, pe care sunt planificate lucrări de rărituri, tăieri de igienă, precum și cel aferent produselor rezultate din tăieri de conservare”, se mai arată în raport.

În anul 2021 Regia Publică Locală Ocolul Silvic al Municipiului Bistrița R.A. a făcut viramente la bugetul local în sumă de 32.524,27 lei după cum urmează: Impozite: pe clădiri, pe teren împădurit, impozit pe auto în suma de: 15.414,27 lei.

Vărsăminte din profitul net pentru anul 2020 cu obligativitate plată în anul 2021 în suma de : 17.110 lei.

3 comentarii

  • Este ceva ce nu inteleg, in functionarea acestui ocol silvic!
    Am impartit suma ce reprezinta cheltuielile cu personalul la 12 luni si mai departe la 5.000 lei (salar mediu). Au iesit undeva la 30 (+-) salariati.
    Deci eu deduc ca, padurile din jurul Bistritei sunt vandute in 2022, pentru salarii, cheltuieli si un micut profit de 0,4 mil. lei.
    Culmea rasului, ca acest ocol de abia acum are in plan sa amenajeze un depozit de material lemnos de foc pt. locuitorii Bistritei!
    La acest numar de angajati si membri in consiliul de administratie care dorm efectiv in papucii Primariei Bistrita, oare cand vom putea cumpara lemne de foc la un pret rezonabil si de unde???????????????????????????????????????

  • Pădurea trebuie să producă venit la Primărie. Dar se taie cât să trăiască angajații. Cât venit a adus la Primărie în ultimii 20 de ani și câtă pădure s-a tăiat, ca să vedeți în câți ani consumăm pădurea orașului doar pentru salarii Atunci la ce o mai ținem?
    Desființați ocolul privat al orașului și arondați-vă la Romsilva sau alt ocol pentru paza pădurii și cheltuielile vor fi mult mai mici.
    Apoi de ce trebuie să aveți și să plătiți Consiliul de administrație? doar pentru că legea permite?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS