Economie

Cum au ajuns roșiile de Dumitra să fie preferatele românilor în Diaspora

Rombat

Roșiile din soiuri vechi, cultivate de Florentin Bodiu la Dumitra, au început să fie preferate de românii care trăiesc în țări precum Norvegia, Danemarca, Germania sau Spania. Săptămânal, el trimite în străinătate zeci de kilograme de legume.

Totul a început după ce un prieten din copilărie l-a promovat pe TikTok, iar un român din zona Moldovei – care locuiește în Danemarca – i-a făcut prima comandă. Omului i-au plăcut atât de mult roșiile încât l-a recomandat și altora din Diaspora.

”Avem acum clienți din Danemarca, Norvegia, Germania, Spania, toți români. Săptămânal, lunea și miercurea, le trimit roșii, cantități destul de măricele, poate și 30-35 de kg. S-au cuplat câte două trei famiilii care comandă pentru că atunci le costă mai puțin transportul. Nu putem trimite prin firme de curierat fiindcă roșiile sunt perisabile și, dacă un curier aruncă în stânga și în dreapta cutiile, va ajunge la client un produs care nu o să-i placă. Le expediez prin prieteni, prin cunoștințe pe care le au ei. Au comandat cel mai mult roșii, vinete și ardei. La început am fost cam reticent și nu am vrut să trimit fiindcă m-am gândit că fac trei zile pe drum până în Danemarca și nu au cum să ajungă întregi, dar le-am cules când nu erau foarte coapte și mă bucur că, după ce ajung la destinație, oamenii le pot consuma timp de o săptămână cu toate că soiul acesta de roșii are o coajă subțire, ceea ce îl face ușor perisabil”, ne-a spus fermierul Florentin Bodiu.

Pentru ca roșiile să ajungă întregi la cei care le-au comandat, Florentin Bodiu le așază una lângă alta, în lăzi speciale, aduse din Italia pe care le primește înapoi de la cei care au comandat. ”În Italia e obligatoriu să fie folosite la transporturi de genul acesta, se spală foarte bine, e un plastic durabil, ele se închid și nu mai ocupă spațiu”.

Florentin Bodiu spune că nu s-a așteptat să aibă atât de mult succes în străinătate în urma unui singur filmuleț postat pe TikTok.

”Orice promovare e însă binevenită. E un produs pe care îl obținem greu și puține luni pe an. Cu cât am mai mulți clienți, chiar dacă ei comandă cantități mici, mă ajută să livrez în stare proaspătă. Dacă stau până la final de săptămână, să duc la piață 200-300 de kg, poate nu vând și trebuie să revin cu marfa acasă și să fac suc de roșii, iar noi nu avem acum timpul necesar să mai facem și preparate. Am vrut să fac o fabrică de conserve, dar am renunțat că este mână de lucru”, a spus el.

Florentin Bodiu cultivă legume la Dumitra de 13 ani, însă anul acesta a fost ”cel mai ciudat ca și climă”.

”Primăvara a fost rece, vara răcoroasă, dar, pentru noi a fost un an foarte bun dacă mă raportez la vânzări. Au început clienții să aprecieze tot mai mult produsele noastre, inclusiv cei din județ. Am vândut mult de acasă, ceea ce îmi convine fiindcă nu trebuie să mai stăm cu marfa în piețe. La început ne-a fost greu pentru că încercăm să obținem legume produce cât mai ecologic, să eliminăm tot ce ține de tratamente chimice și tratamente. Mă bucur însă am continuat să cultiv roșii din soiuri vechi. Am început cu 5 ari, apoi am ajuns la 10 și acum avem 20 de ari de solar numai cu tomate. De când am pus soiurile astea, am fost convins că voi avea succes cu ele fiindcă știu cât le-am dus eu dorul când eram în străinătate. Nu aveam cum să nu am succes. Acum sunt foarte apreciate roșiile mele, am fost chemat și la Cluj, să merg în piață, dar timpul nu-mi permite”, a spus el.

Roșiile de Dumitra costă 10 lei/ kg, inclusiv la ”Toamna Bistrițeană” care ține până duminică.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Răspunde-i lui paul Cancel

Reguli pentru comentarii. Click aici.