Actualitate

Manifestanţii care se opun proiectului Roşia Montană: „Cum de nu vă pasă? E şi ţara voastră!”

Peste 60 de persoane au protestat, duminică seara, manifestându-şi solidaritatea cu cei care se opun proiectului Roşia Montană. Au răspuns apelului făcut de Daniela Marcu, tânăra care a mobilizat lumea pe Facebook, câţiva dintre foştii protestatari ai Bistriţei, dar şi membrii Asociaţiei Bistriţa Civică, în frunte cu Florin Chereji, Mariana Nacu şi Silvan Crăciun.

Daniela Marcu (foto) ne-a spus că a început să fie preocupată de soarta exploatării de la Roşia Montană după ce a urmărit o discuţie pe Facebook. „Se contraziceau spunând că nu ştie unul dintre ei să facă diferenţa între Salvaţi Roşia Montană şi proiectul Roşia Montană. Şi Daniela Marcuatunci mi s-au aprins beculeţele. M-am simţit ignorantă şi am început să caut din mai multe surse de documentare povestea din spatele Roşiei Montane. Treaba asta s-a întâmplat acum un an şi jumătate în decembrie, iar în ianuarie am participat la primul protest, în Bucureşti, când s-au adunat 2000 de oameni din Bucureşti, Cluj şi Timişoara. Am ţinut legătura cu organizaţiile care luptă să salveze Roşia Montană prin intermediul internetului, am transmis mai departe ce am văzut postat de ei. Ca voluntar nu m-am implicat, deşi noi nu suntem chiar atât de departe de Roşia Montană. Din câte am înţeles, Clujul e la 60 de km, iar Bistriţa la o sută şi ceva şi e foarte periculos şi pentru noi din cauza norilor”, a spus Daniela Marcu.

Ea a reuşit să adune şi duminică circa 60 de persoane, majoritatea tineri cu care s-a mai întâlnit în parc şi a discutat, dar şi pe internet. Tot cu ajutorul lor a reuşit să confecţioneze şi bannere cu tot soiul de slogane. „Am desenat bannere, steaguri, placaje, materiale reciclate şi păstrate de-a lungul anilor. De data aceasta, ne-am mobilizat la Casa cu Lei, acolo, la atelier. Acasă nu pot să fac pentru că nu am prea mult spaţiu. Eu sunt foarte fericită că văd oameni care iau poziţie. Discut cu multă lume pe Facebook, am dat şi telefoane, am trimis SMS-uri. Dacă am avut timp liber, m-am implicat. Eu cred că, şi dacă nu ai timp liber, îţi faci pentru o astfel de cauză fiindcă merită”, ne-a declarat Daniela Marcu.

În jurul Bisericii Evanghelice s-au adunat la protest o parte dintre cei care au manifestat în iarna lui 2011, apoi în vara lui 2012, dar şi trei dintre membrii Asociaţiei Bistriţa Civică – Florin Chereji, Mariana Nacu şi Silvan Crăciun. De asemenea, manifestanţilor li s-a alăturat şi consilierul municipal PER, Alexandru Toniuc.

După o sesiune foto la statuia lui Andrei Mureşanu şi un marş pe pietonal, manifestanţii au traversat parcul scandând: „Cum de nu vă pasă? E şi ţara voastră!”. La un moment dat, la intrarea în parc, s-a oprit să-i salute şi prefectul Ioan Ţintean. Reprezentantul Guvernului în judeţ nu a dorit să-şi exprime nicio poziţie. „Cred că Ministerul Economiei şi cel al Mediului trebuie să informeze corect populaţia. Nu am nicio părere formată în legătură cu acest proiect”, ne-a spus prefectul care şi-a continuat plimbarea de seară alături de soţie.

Mai multe fotografii găsiţi aici.

Cristiana Sabău

protest RM 1 protest RM 2 protest RM 4 protest RM 3 protest RM 5 protest RM 6 prefect Ioan Tintea protest RM 7

7 comentarii

    • Nu-i port eu de grija. Isi poarta dumnealui foarte bine. Acum un an era la „generala 2”, acum e la liceul „de ceterasi”, la anul poate va fi inspector general, daca ramane la fel de activ.

  • Conspiraţia „Gold Corporation” .Un articol in ziarul Cotidianul . ro de azi, scris de generalul SRI in rezerva Aurel I. Rogojan.Unu care stie ce vorbeste.

  • Personal, experimentând atâţia ani de democraţie practicată pe malurile Dâmboviţei cea frumos curgătoare, am inzecită încredere în ceea ce propune corporaţia Gold Corporation decât orice cuvânt scos pe guriţă de vreun reprezentant al autorităţilor noastre de stat.
    Şi mă mai gândesc că, presupunând prin absurd, că statul român ar putea să demareze singur exploatarea zăcământului de la Roşia Montană, apoi cu siguranţă, beneficiile ce ar trebui să-i revină din toată această afacere ar avea un mare minus în faţă, pentru că mai mari hoţii decăt cele făcute cu statul român nici că pot exista.
    Cu amărăciune mai constat şi o mare manipulare, legată de acest proiect, lucru ce nu se întâmplă în cazul celorlalte expoatări pe bază de cianură, de la Certej sau Baia Mare. Care o fi explicaţia, cred că nu-i greu de intuit, e doar efort de voinţă.
    Bâlbâiala incompetenţilor ce s-au perindat în tot ce ţine de avizarea acestui proiect, în vreun sens sau altul, este aşa de benefică acestei ţări, că o să culegem fructele ei curând, iar gustul lor va fi unul extrem de amar.

  • Cele doua proiecte: Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) si Varianta „ocolitoare” 2Sud Bistrita mai au o particularitate comuna, si anume: fuga de raspundere a factorilor de decizie. Astfel in cazul RMGC premierul Ponta incearca sa transfere raspunderea in parlament, iar in cazul centutii ocolitoare 2Sud primarul Cretu solicita pronuntarea locuitorilor Bistritei printr-un referendum. Din pacate legea trimisa de Ponta in parlament este neconstitutionala, incalcand prevederi ale altor legi aflate in vigoare, iar referendumul lui Cretu este ilegal, solicitand populatiei sa se pronunte pe o chestiune legata de un traseu declarat ilegal printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. Nu cumva in ambele cazuri se urmareste tergiversarea in loc sa se gaseasca solutii viabile?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS