Actualitate Social

Cum se pregătește Complexul Muzeal pentru redeschidere. Supărările managerului

Muzeele își vor putea redeschide porțile în data de 15 mai 2020, însă cu respectarea unor condiții de securitate sanitară și distanțare socială. Despre cum se pregătește instituția pentru reîntâlnirea cu vizitatorii am stat de vorbă cu managerul Alexandru Gavrilaș.

E pregătit Complexul Muzeal pentru redeschiderea din 15 mai?

Cu siguranță. Am achiziționate substanțe și pe bază de clor, și pe bază de alcool. Pentru dezinfecția caselor tradiționale, spre exemplu, nu putem folosi clor pentru că pătează, și atunci le folosim pe cele pe bază de alcool. Avem băile dotate cu aparate de uscat mâinile, săpun, igenol, servețele de unică folosință, șervețele în role ca să se atingă cât mai puțin suprafețele. O să vedem și ce se întâmplă și vom lua și măsuri de îmbunătățire a situației. Zilele acestea au apărut pe internet tot felul de glumițe, inclusiv aceea că se va înghesui lumea la muzeu de vineri. Eu nu cred că va fi chiar așa, dar oamenii își vor dori să iasă din casă. Curțile muzeelor din Bistrița sau a celui din Năsăud, din Sângeorz-Băi sunt atractive pentru oameni și ne așteptăm să vină. Cel puțin la Bistrița, oamenii au fost supărați că am închis poarta din spate și nu au avut acces, dar este o grădină publică și trebuia să ne supunem legilor. Este loc să se facă acea distanțare socială. Ne-am și gândit la măsuri prin care doar doi dintre cei care ne vizitează să fie la un moment dat în sală și ne bucurăm că muzeul din Bistrița are posibilitatea să intri pe o ușă și să ieși pe alta fără să interacționezi cu multă lume. Angajații muzeului care intră în relație directă cu publicul vor purta măști și mănuși.

Am văzut că ați cumpărat termometre digitale.

Da, am achiziționat și noi două pistoale pentru detectarea temperaturii de la distanță. O să-i rog pe colegii mei ca, de săptămâna viitoare, să devină prieteni cu aceste aparate. Guvernul a spus că e obligatoriu, numai că e un aparat medical care trebuie folosit de cineva de specialitate, altfel oricine te poate da în judecată. Vineri voi avea o ședință cu colegii mei și le voi explica faptul că e responsabilitatea lor față de familia de acasă și familia de aici, de la serviciu să se protejeze. O să-i rog să fie responsabili. În ce privește spălatul pe mâini, am văzut că sunt instituții farmaceutice care și-au făcut un program: la două ore, angajații merg și se dezinfectează pe mâini până devine un reflex, ceea ce cred că e un lucru bun.

Există expoziții atractive în această perioadă?

De circa două luni, muzeul a încremenit în ce privește expoziția fizică. Expozițiile temporare și permanente sunt cele deja cunoscute. Noi am avut noroc pentru că începusem digitizarea cu ceva vreme înainte și aveam pregătite materiale, documentare, iar o lună de zile am funcționat pe internet cu tururi virtuale sau prezentări ale secțiilor muzeului. Sigur că noi vom continua digitizarea. Trebuie să luăm partea bună. Și pandemiile acestea au avut și părți bune în istorie, iar această pandemie ne-a învățat să punem accent pe digitizare, pe informația prezentată online. Zilele trecute am citit comentariile unor persoane care se întrebau de ce e nevoie de muzeu. Ar trebui oamenii să înțeleagă faptul că un muzeu are cheltuieli indiferent dacă e deschis sau nu. Noi, dacă am trimite acum pe toată lumea acasă, muzeul tot ar avea cheltuieli. Noi suntem păstrătorii patrimoniului județului și, pentru a face lucrul acesta, e nevoie ca unele aparate să funcționeze. Mă refer la cele de dezumificare, de protecție, e nevoie ca cineva să le verifice, să le întrețină.

Dar muzeul nu înseamnă numai săli de expoziții. Aici se fac cercetări.

Acum 7 ani când am venit la muzeu, am găsit aici o instituție ermetică, iar eu am încercat să remediez acest inconvenient. Muzeul s-a deschis, am încercat să facem cam tot ce se putea. Nu neapărat feedback-ul este așa cum ne-am fi așteptat în reacția colectivă pentru că oamenii nu au prea înțeles. Ne asociază cu instituțiile de spectacole, dar noi nu suntem așa ceva. Le facem pentru a apropia oamenii de muzeu, ca să scăpăm de ideea că aici nu ai ce să vezi, că e o instituție elitistă, prăfuită. Am încercat să facem spectacole ca să apropiem oamenii de muzeu, dar obiectul nostru de activitate nu este acesta.

Omul care înțelege ce este această instituție și ar dori să vină chiar în această perioadă la ce să se aștepte, ce va putea oferi nou muzeul?

Cred că lucrurile vor intra într-o normalitate firească în câteva săptămâni de la deschidere. Probabil că vom avea niște rețineri la început – sunt firești după atâtea spaime colective – dar viața va merge înainte. Cu siguranță că vom folosi spațiile exterioare. Instituția aceasta are nevoie de două lucruri: de pasiune și de bani. Poți să ai entuziasm, e necesar, e obligatoriu, dar nu e suficient, mai trebuie și bani. Vom vedea ce se întâmplă. Aveam câteva acțiuni gândite pentru această perioadă și care nu s-au întâmplat. Noi am programat lucrurile de anul trecut ca să le putem face anul acesta. Deocamdată nu am anulat nimic. O să vedem ce activități sunt necesare și care nu ar pute în pericol potențialii vizitatori. Acesta este, de fapt, lucrul cel mai important, de a fi solidari cu tot ce se întâmplă în partea socială.

3 comentarii

  • Muzeul este o instituție mai mult decât necesară, aici nu are nimeni de comentat, dar numărul imens de angajați în domeniul culturii, o parte semnificativă tăind frunze la câini, nu se justifică absolut deloc. Muzeul este cel ce păstrează o parte însemnată din patrimoniul tradițiilor și obiceiurilor unui popor, dar în afara acestuia există tot felul de comiții, comitete, comisii și case de cultură, care înglobează o mulțime de angajați, a căror existență nu se justifică. Uitați-vă doar câte așa-zise instituții și case de cultură sunt în județul Bistrița-Năsăud, se justifică existența tuturor? Eu cred că nu. Și atunci… Există o mulțime de angajați intrată pe ușa din spate, doar că este reprezentanta unora dintre politicienii influenți, care le-a asigurat un loc de muncă foarte călduț, unde nu trebuie să se omoare cu firea și cu munca. Să nu fiu înțeles greșit, cultura este unul dintre domeniile vitale ale oricărei societăți, la felul în care este tratat, la noi nu este în realitate așa, dar este o altă discuție, dar modul în care este organizat și la felul în care funcționează lasă foarte mult de dorit. În loc să avem un adevărat domeniu cultural, cu tot ce presupune el, avem doar o umbrelă sub care se ascund mulți și sub care sunt aranjate ploi și se trag sfori. Foarte mulți dintre angajații acestui domeniu de activitate nu au nicio legătură cu valorile și normele culturale, nu dau doi bani ruginiți pe ele, dar sunt promotori și purtători ai unor valori și tradiții pe care nu le cunosc și pe care nu le înțeleg. Din păcate, domeniul cultural, la noi, reprezintă o sferă prielnică câștigării unor salarii bunicele fără a depune un efort nemaipomenit. Dacă nu credeți sau vă simțiți ofensați, uitați-vă doar la cum a fost și este tratat domeniul culturii la nivel administrativ central, unde, cu adevărat, nu dă nimeni o lețcaie pe el. Uitați-vă cum este tranzacționat domeniul culturii la fiecare stabilire de majoritate parlamentară, cum este imediat oferit acest domeniu partenerilor de coaliție.

  • Foarte bine că se deschid. Instituțiile de cultură sunt foarte importante, ele trebuie populate cu oameni profesioniști și devotați. Am fost să vizitez una dintre instituțiile de cultură din jud BN, respectiv „Casa Argintarului”, am rămas nemaipomenit de plăcut surprinsă să constat că există oameni foarte dedicați și devotați acestei munci, există un domn, îmi cer scuze că nu i-am reținut numele, care face o treabă nemaipomenită, îți prezintă în detaliu toată istoria acestei case și nu numai, îți oferă o sumedenie de informații foarte interesante, care vizează întreg județul și felul în care a apărut și s-a dezvoltat municipiul Bistrița. Este un om deosebit, știe meserie, face cu plăcere această meserie, iar cu oamenii ca el să tot ai de vizitat. Are prestanță, își cunoaște foarte bine meseria, are dicție, stăpânește foarte bine informațiile, știe istorie, are un mod foarte plăcut de a se comporta cu vizitatorii, nu te repezește, stă și îți explică cât vrei tu. Își merită fiecare cent din salariul primit, este un profesionist și omul potrivit la locul potrivit. Îmi pare foarte rău că nu i-am reținut numele să i-l fac public, o merită cu prisosință. Cu astfel de oameni, să tot ai cultură.

  • Din pacate in spatele culturii in Romania se ascund: betia, curvia, lenea, viclesugul, mita, aranjeurile pentru unele persoane care trebuie neaparat sa se infrupte din banii destinati culturii, etc.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS