Actualitate

Cum trebuie să arate prima zi de şcoală. Mesajul inspectorului general Camelia Tabără

Prima zi de şcoală este importantă pentru copii, părinţi, dar şi profesori, aşa încât directorii de şcoli trebuie să fie atenţi la organizarea festivităţilor din 15 septembrie. Inspectorul şcolar general Camelia Tabără are şi câteva urări pentru colegii ei la începutul unui nou an de activitate.

„Prima zi de şcoală, o sărbătoare pentru elevi, profesori şi părinţi. Organizare corespunzătoare!”, a scris inspectorul şcolar general Camelia Tabără în agenda directorului, publicată pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Tot aici, ea scrie că, între 16 şi 17 septembrie are loc prima inspecţie tematică în şcoli, însă, până atunci, îi sfătuieşte pe colegii ei directori să se asigure că profesorii au ore, să pună la punct orarele din şcoli, dar şi serviciul pe şcoală aşa încât noul an să înceapă cu dreptul. „Atenţie la siguranţa spaţiilor şcolare!”, a mai scris inspectorul general după ce comisarul şef Ioan Ovidiu Mureşan, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, a spus într-o şedinţă că există în continuare şcoli neîngrădite în curţile cărora poate intra oricine.

Camelia Tabără le transmite, în final, directorilor „putere de muncă şi un an bun!”.

Iată şi structura anului şcolar 2014-2015:

Semestrul I: cursuri – luni, 15 septembrie 2014 – vineri, 19 decembrie 2014

În perioada 1 – 9 noiembrie 2014, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă. Vacanţa de iarnă – sâmbătă, 20 decembrie 2014 – duminică, 4 ianuarie 2015 Cursuri – luni, 5 ianuarie 2015 – vineri, 30 ianuarie 2015 Vacanţa intersemestrială – sâmbătă, 31 ianuarie 2015 – duminică, 8 februarie 2015

Semestrul al II-lea: cursuri – luni, 9 februarie 2015 – vineri, 10 aprilie 2015 Vacanţa de primăvară – sâmbătă, 11 aprilie 2015 – duminică, 19 aprilie 2015 Cursuri – luni, 20 aprilie 2015 – vineri, 19 iunie 2015

Vacanţa de vară – sâmbătă, 20 iunie 2015 – duminică, 13 septembrie 2015

Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar are 37 de săptămâni din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate desfăşurării examenului naţional de bacalaureat. Cursurile claselor terminale se încheie în data de 29 mai 2015; pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are 36 de săptămâni din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfăşurării evaluării naţionale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 12 iunie 2015.

Unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor marca prin manifestări specifice ziua de 5 octombrie – Ziua internaţională a educaţiei şi ziua de 5 iunie – Ziua învăţătorului, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar.

Săptămâna 6–10 aprilie 2015 din semestrul al doilea este săptămână dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului numit „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, având un orar specific.

Tezele din semestrul I al anului şcolar 2014-2015 se susţin, de regulă, până la data de 19 decembrie 2014.

Tezele din semestrul al II-lea al anului şcolar 2014-2015 se susţin, de regulă, până la data de 22 mai 2015.

Calendarul examenelor/evaluărilor naţionale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare/atestare a competenţelor profesionale/ a competenţelor, precum şi calendarul admiterii în clasa a IX-a se aprobă prin ordine distincte ale ministrului educaţiei naţionale.

Foto: arhivă

25 comentarii

  • E greşeala noastră dacă o putem numi aşa: fotografia este una de arhivă şi e făcută la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” pe vremea când nu era reabilitat, iar doamna inspector general era director. Festivitatea era în curtea şcolii generale tocmai pentru că se lucra la liceu. Acum ştiţi cum arată: impecabil, e printre cele mai frumoase şcoli din judeţ. Comentariul dvs. e nedrept.
    În ce priveşte zâmbetul, nu cred că merită să-l catalogaţi astfel. Pot să recunosc un zâmbet „tâmp”, dar nici într-un caz nu este acesta. Vă pot garanta fiindcă eu am făcut fotografia.

    • no, ii luati apararea, dna jurnalist pentru ca sunteti prietene no….sau va plateste.
      va felicit pentru poza no, aveti dreptate no exprima nu un zambet tamp, mai mult decat tamp, no….andreicut securistu oricat ar fi de rau voitor din pacate zice adevar nooooo…..exista nedreptate multa, chiar si privind poza nooo
      ce bine ar fi ca sa existe un adevar frumos cu zambete curate ca dovada a dreptatii reale, cinstite noo pe cand o astfel de poza? no?

    • Sunt convinsă că doamna Tabără nu are nevoie de apărător. Se descurcă foarte bine şi singură. Trebuia să intervin să explic ce e cu fotografia şi de ce am ales-o.
      În ce priveşte „prietenia”, vă asigur că este o relaţie jurnalist – şef de instituţie, bazată pe respect reciproc.

    • Bine spus, Cristiana Sabău, că ”zâmbăreața” se descurcă și singură, oricum ceilalți inspectori școlari sunt ca niște paiațe, n-au nici un cuvânt de spus, că-i mătură ”furia roșie”, îi lasă fără funcție. Doar, știe toată lumea că inspectorii, din păcate, sunt ”numiți” pe alt ”criteriu”, nu pe cel al competenței! E bine că nu ai alte ”relații” cu ”respectiva”(eu nu o pot numi doamnă), dar nu înțeleg de ce pomenești de respect?!? O cunoști destul?

  • Daca se imbraca extravagant criticati daca nu zambea criticati si cred ca defapt cei care critica aceasta doamna nu se pot ridica nici 1% la nivelul acestei doamne si conform proverbului cine te vorbeste pe la spate nu are curajul sa ti stea in fata tragetivoi concluziile

    • Asa e ,cei care comenteaza pozele sunt ca niste copii care nu au invatat inca sa citeasca.Se uita la poze si isi dau cu parerea,cu cat mai critic,cu atat mai bine.

    • Nu-i bai că nu știm citi, că nu știm scrie… bine că știm ”rânji”, măi Marius ”cititorule”! Uneori, criticile sunt constructive!

    • Nimeni nu se poate ”ridica” la nivelul ăsteia, măi Dane, pentru că a ajunge la nivelul ei presupune să ”cobori” cu 100%, nu să urci!!!!

    • Dar chiar poză cu un ”cimitir al tinereții” este, Maria!!!(sper că știi versurile). E și o ”fantomă” în poză, ”fantoma” a ce ar trebui să fie un inspector general, căruia să-i pese de școala românească, de elevi, de dascăli… mizerie…

  • Vreau sa stiu daca primarii care nu au trecut la la PSD si PLR VOR FI INVITATI LA DESCHIDEREA ANULUI SCOLAR SAU NU!
    Din cate stiueu nu au fost invitati , va rog sa verificati acest lucru !

    • nooo multumesc dna Sabau, multumesc nooo si va asigur ca nu-s un barbat rau noooo va cred nooo chiar daca viata asta e de politic murdarita noooo
      maria bine zice de petele din soare nooooo

    • De unde știi, Maria, că răutatea este nejustificată? După ”noile realizări mărețe” ale ”ăsteia”, cred că e prea puțină ”răutate”, e prea multă decență și bun simț în comentarii. Una ca ”asta” nu merită menajată!

  • Dna. Maria …….ati trait in anii comunismului??? va intreb asa. ati ,,gustat,, macar o zi din acei ani gloriosi si inlacarati si cu realizari marete ???

  • E trist faptul ca, cu sau fara aceasta doamna Tabara, maine dimineata (15 sept 2014) bobocelul de clasa aI-a nu va gasi pe banca alaturi de o floare ABECEDARUL (nu Comunicare in limba romana, cine o fi inventat acest nume tamp pentru cartea de capatai a micului scolar?!) si ARITMETICA (nu matematica, care e cu totul altceva)! Acest lucru, micii scolari, il datoreaza ministrului Remus Pricopie, cel care cu ifose fara limite, ca dealtfel intreg guvernul din care provine, voia manuale in format electronic… Trezeste-te prim/ministrule ponta (intentionat scris cu litera mica), si elibereaza/l din functie, asa cum se spune la voi cei ,,rosii”, in ceasul al 12/lea pe acest incompetent . o fi el specialist in cine stie ce naiba de lucruri, dar la SCOALA e ,,varza”. O Doamne SCOALA, pe mana cui ai ajuns….O Doamne ROMANIE, cine e la carma ta….

  • Ce nu știam, stimată d-nă Sabău, era că sus-pozata se descurcă și singură! În sfârșit m-am liniștit! Deci, clar, nu are nevoie de însoțitor, ceea ce ar presupune cheltuieli în plus! Încă o dată, mulțam!

  • Doamna să-și mai țină urările și ”indicațiile prețioase” acasă, că în învățământ e necaz mare!!! Pentru copii, pentru părinți, pentru profesori, prima zi de școală e într-adevăr importantă! Din păcate, pentru guvernanți și ministrul educației, nu este la fel de importantă, altfel nu-mi explic atâtea LIPSURI la început de an școlar! RUȘINE!!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS