Actualitate

„Dă la reciclat bateriile descărcate şi becurile uzate!”, concurs cu premii pentru şcolile de la ţară

„Dă la reciclat bateriile descărcate şi becurile consumate!” este un proiect educaţional de protecţie a mediului, organizat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec (RoRec) şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Potrivit unui comunicat al APM Bistriţa-Năsăud, instituţie condusă de Sever Roman (foto), proiectul ce are scop promovarea beneficiilor colectării selective a bateriilor uzate şi a corpurilor de iluminat precum şi creşterea gradului de conştientizare a publicului larg asupra obligaţiilor de mediu din acest domeniu se va desfăşura pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud în unităţile de învăţământ primar din mediul rural.

Fiecare unitate de învăţământ participantă va primi kiturile de colectare a celor două categorii de deşeuri, respectiv baterii uzate şi corpuri de iluminat din partea Asociaţiei Române pentru Reciclare RoRec. Aceste kituri vor fi instalate în incinta unităţilor de învăţământ pe întreaga perioadă de derulare a proiectului, urmând ca ulterior să rămână până la finalul anului şcolar.

Proiectul se va desfăşura în perioada 18 septembrie 2014- 8 aprilie 2015 şi va avea următorul calendar de activităţi:

Perioada 18 septembrie 2014 – 26 septembrie 2014: informarea unităţilor de învăţământ primar din mediul rural prin intermediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud şi prezentarea proiectului propus directorilor de instituţii de învăţământ primar şi  profesorilor coordonatori din instituţiile de învăţământ primar.

Perioada 26 septembrie 2014 – 08 octombrie 2014: înscrierea unităţilor de învăţământ primar în proiect la adresa de email: deseuri@apmbn.anpm.ro sau la fax: 0263/223709 . Lista finală a şcolilor înscrise în concurs se va face publică atât pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud (www.isjbn.ro) cât şi pe site-ul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa Năsăud (www.apmbn.anpm.ro), la data de 9 octombrie 2014.

Perioada 09 octombrie 2014 -17 octombrie 2014: amenajarea de către reprezentanţii RoRec  în fiecare unitate şcolară înscrisă în concurs a kiturilor de colectare.

Perioada 20 octombrie 2014 – 8 aprilie 2015: desfăşurarea activităţilor constante de colectare a bateriilor, acumulatorilor portabili şi a corpurilor de iluminat, la punctul de colectare amenajat în fiecare unitate şcolară înscrisă în concurs, derularea activităţilor proprii (activităţi educative, practice, de creaţie) pentru a încuraja obiceiul de colectare a bateriilor a acumulatorilor portabili şi a corpurilor de iluminat, pentru a stimula creativitatea şcolarilor şi a-i îndemna să aplice cunoştinţele dobândite prin acest proiect, raportarea de către cadrele didactice coordonatoare a activităţilor desfăşurate în cadrul proiectului către reprezentanţii APM BN – data limită pentru trimiterea online a rapoartelor de activităţi proprii, creative este 2 aprilie 2015, ridicarea si cântărirea bateriilor, a acumulatorilor portabili şi a corpurilor de iluminat colectate de către unităţile de învăţământ – suport din partea echipei RoRec: 2- 7 aprilie 2015

În cadrul „Săptămânii altfel” se va realiza clasamentul cantităţilor de baterii şi corpuri de iluminat colectate, precum şi prezentarea creaţiilor artistice finalizate, dar şi premierea unităţilor de învăţământ câştigătoare pentru cea mai mare cantitate de baterii şi corpuri de iluminat colectate şi pentru cea mai bună creaţie – Ecoestetica bateriilor şi becurilor şi distribuirea certificatelor de participare.

Potrivit organizatorilor se vor acorda premii pentru toţi şcolarii înscrişi în proiect constând într-o invitaţie la Teatrul de Păpuşi – Bistriţa şi promoţionale pentru fiecare şcolar înscris în proiect aparţinând unităţilor de învăţământ participante.

De asemenea, vor fi acordate premii pentru unităţile de învăţământ câştigătoare, în total de 12 premii (6 premii pentru cea mai mare cantitate de baterii şi corpuri de iluminat colectată şi 6 premii pentru cea mai bună creaţie), premii constând în diferite echipamente electrice/electronice destinate desfăşurării activităţilor din şcoli (ex. : multifuncţionale, imprimante, faxuri, aparate foto etc).

Premiul pentru cea mai mare cantitate de baterii colectată /şcolar înscris în program de către o unitate de învăţământ se va acorda pentru o singură unitate de învăţământ arondată uneia din cele 6 zone rurale (se vor acorda 6 premii – câte unul pentru fiecare din cele 6 zone rurale participante – vezi anexa1). Cantitatea va fi determinată în urma cântăririi şi însumării cantităţilor de baterii şi corpuri de iluminat colectate /număr şcolari înscrişi în proiect dintr-o unitate şcolară, în perioada evaluată 20 octombrie 2014- 1 aprilie 2015.

Premiul pentru cea mai bună creaţie – „Ecoestetica bateriilor şi becurilor” se va acorda pentru o singură unitate de învăţământ arondată uneia din cele 6 zone rurale (se vor acorda 6 premii – câte unul pentru fiecare din cele 6 zone rurale participante). Cea mai bună creaţie va fi desemnată de către un juriu format din câte un reprezentant al: APM BN, ISJ BN şi RoRec Bistriţa.

Toţi şcolarii înscrişi în proiect vor primi certificate de participare, ce vor fi oferite în cadrul ceremoniilor de premiere din data de 8 aprilie 2015, iar cadrele didactice coordonatoare vor primi Diplome de participare şi de voluntar .

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS