Actualitate

Digitalizare la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița a înființat primele două loturi experimentale de cireș cu sistem de fertirigare, asistat de calculator și protecție antigrindină.

”Este vorba despre un lot cu soiuri timpurii și de altul cu soiuri târzii. Am reușit să realizăm un bazin de captare a apei de aproximativ 500 de mc, apă colectată din drenuri, practic apă gratuită cu care realizăm sistemul de fertirigare, asistat de calculator, astfel încât să asigurăm parametri necesari pentru dezvoltarea normală a pomilor. Sistemul completează necesarul de apă al solului și diferența de elemente nutritive pe care solul nu o poate oferi, așa încât putem realiza fertilizarea odată cu irigarea”, a spus Ioan Zagrai, directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița.

În cursul anului trecut, instituția pe care o conduce a cumpărat aparatură de automatizare, respectiv aparatură specifică pentru studiul evapotranspiraţiei reale din câmp şi a determinării umidităţii solului prin tensiometrie.

Pentru studiul evapotranspiraţiei reale din câmp s-a amplasat pe rândul de pomi un aparat denumit „ET- Gauge” care măsoară în timp real zilnic cantitatea de apă evaporată din sistem şi astfel datele de evapotranspiraţie determinate prin metoda FAOSTAT pot fi verificate/completate.

Sistemul de fertiririgare a fost completat de implementarea/setarea unui sistem de monitorizare electronică internă a numărului de impulsuri date de sistemul IRRITEC astfel cantitatea de fertilizanţi este mai atent monitorizată nu numai prin contorizarea cantităţilor de apă ci şi printr-un sistem electronic.

Prin intermediul sistemului de fertirigare implementat s-a reuşit suplinirea lipsei de apă în perioadele critice furnizând elemente nutritive şi apă în perioadele maxime de stres hidric. În cadrul experienţei cu portaltoii de cireş de vigoare redusă Gisela 3, 5, 6 şi portaltoii de măr B9 şi M9, altoite cu soiuri de cireş (Lapins, Kordia, Tamara), respectiv măr (Red Jonaprince Select Eco şi Golden Reinders) în regim de fertirigare s-au evidențiat variantele irigate cu 100% din necesarul de apă a pomilor faţă de varianta irigată 75%, realizându-se baze de date climatice, de umiditate a solului, de evaportranspiraţie potenţială a speciilor cireş şi măr, fenologice și de nutriţie minerală, se arată în Raportul de activitate al Stațiunii aferent anului 2022.

În viitorul apropiat, stațiunea va mai implementa un proiect de digitalizare pentru aronia. Proiectul va fi coordonat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS