Politică

Dorin Dobra: Mulţi cetăţeni trăiesc o nedreptate, terenuri neretrocedate în Staţiunea Pomicolă

Senatorul PNL Dorin Dobra spune că media ca suprafaţă a unei staţiuni de cercetare pomicolă în UE este de 10 hectare, iar cea din Bistriţa are ”undeva spre 100”. Dobra este dezamăgit că în contextul procesului de regionalizare-descentralizare nu se mai vorbeşte de comasare, ”ceea ce înseamnă să cumperi doar o jumătate de maşină bună”.

”Constat cu o oarecare supărare că azi mai vorbim doar de regionalizare, nu şi de comasare, ceea ce înseamnă în opinia mea să cumperi o jumătate de maşină bună. Comasarea ar fi însemnat eficientizare, reduceri de cheltuieli mari la buget şi spun asta cu tot riscul. Vorbesc de zona de câmpie, patru primării la un loc nu au 5.000 de locuitori. Poate că împreună cu Budeştiul s-ar înscrie într-o primărie rezonabilă, eu o văd cu centrul la Sânmihaiu de Câmpie. Îmi exprim mica mea dezamăgire că nimeni nu mai pomeneşte de comasare, cerându-mi scuze tuturor celor ce se văd primari pentru încă vreo 20 de ani. Aş vrea ca tema comasării să rămână în continuare de actualitate. Nu-mi pot închipui că regionalizarea cu toate infrastructurile ei nu va aduce cheltuieli în plus la buget. Nu cred! Poate că trebuia să căutăm în continuare câteva debuşee care să ne lase nişte bani, mergeau mână în mână una cu cealaltă”, a afirmat Dorin Dobra într-o conferinţă de presă.

Cu privire la memoriul depus de directorii Staţiunilor de Cercetare şi Producţie Pomicolă din Bistriţa, Cluj-Napoca, Blaj, Livada, Iernut, Târgu Mureş şi Turda, care solicită Guvernului şi Parlamentului să interzică retrocedările în natură ale terenurilor statului aflate în administrarea staţiunilor de cercetare pentru că acestea sunt unităţi strategice în dezvoltarea economică a ţării, senatorul PNL a spus:

”În urmă cu o lună, împreună cu toţi colegii mei parlamentari am depus un proiect de lege ce vizează retrocedări de terenuri în zona Staţiunii Pomicole, o temă extrem de nevralgică a acestui judeţ. Premisa de la care am pornit e aceea a nedreptăţii pe care mulţi cetăţeni o trăiesc, terenuri neretrocedate în Staţiunea Pomicolă, plus că media ca suprafaţă a unei staţiuni de cercetare pomicolă în Uniunea Europeană e de 10 hectare. Staţiunea noastră are undeva spre 100. Tragem semnale de alarmă, dar înainte de toate tragem noi, parlamentarii acestui judeţ, semnale de alarmă în legătură cu proprietăţile unor oameni”.

Dobra a anunţat că în 17 aprilie va avea loc la Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca prima şedinţă regională a Comisiei pentru Afaceri Europene (CAE), din care face parte. Subiectele vor fi ”Procesul de regionalizare-descentralizare pe agenda publică”, ”Examinarea a trei acte normative europene în vederea stabilirii şi respectării principiilor subsidiarităţii şi proporţionalităţii” (raportor Dorin Dobra), ”Desemnarea raportorului CAE pentru Acordul de asociere Ucraina-Uniunea Europeană”.

Dorin Dobra a declarat că săptămâna viitoare va adresa o interpelare ministrului Educaţiei, în legătură cu proiectele POSDRU.

7 comentarii

  • Primul care ar fi trebuit să vorbiţi despre comasare, a-ţi fi putut fi dumneavoastră, la alegerile judeţene PNL, unde obiectiv al alesului este un număr mai mare de primari şi consilieri, în totală contradicţie cu cele susţinute acum de dumneavoastră.

  • Hello-u! Musiu Dobra? Semanati din ce in ce mai mult cu domnul presedinte Basescu, ala de-ati sarit la gatul lui vara trecuta, cel putin in privinta gandirii asupra efectelor regionalizarii. Pai, e corect? Nici nu-mi vine sa ma gandesc cum veti convinge electoratul imbatat cu altfel de promisiuni, in general anti-basiste, asupra necesitatii eficientizarii spatiului comunitar, cand primarii, aia de vreti dumneavoastra acum sa-si piarda posturile, s-au zbatut din toate puterile sa aduca voturili USL-ului, ca sa-si salveze pielea si sa inceapa sa curga lapte si miere pentru popor.
    In ceea ce priveste chestiunea cu statiunile de cercetare, aici nu ma pricep.
    Dar, totusi, zic ca, dupa ce multe din aceste forme de organizare a cercetarii in domeniul agricol au fost desfintate, doar n-o sa plangeti pe umerii cercetatorilor ce incearca sa salveze branduri romanesti, ca doar putem importa produse din strainezia, ci incercati sa-i reprezentati pe aia de vor sa isi ia terenurili inapoi, sa le curete de pomii roditori si sa intre cu ele in hora imobiliara, ca-s mai multi si mai vocali. Ce conteaza pentru domnia voastra, musiu Dobra, marul de Bistrita, ala de se incapataneaza unii de isi zic cercetatori sa-l pastreze si sa-l dezvolte, ca doar s-o inventat marul lui colegu Cretu – asta-i mare si frumos si creste direct din beton sau asfalt, fara pomul ala de trebuie sadit si ingrijit. Pai ce, Avicola de Bistrita nu s-o desfintat? Si totusi oua mai exista – desi mie-mi pare ca au gustul celor promovate de iubitul coleg de alianta al domnului Dobra, mai marele Nastase.

  • In sfarsit vede cineva si aceasta batjocura.Cine mai face cercetare la statiune? Eventual cercetari asupra suportabilitatii proprietarilor de a privi cum dl. Platon si cativa cumparati de el au devenit cu complicitatea autoritatilor boierii Bistritei , exploatand de peste 23 ani cca. 250 ha.teren in interes propriu.

    • Unii se dau priceputi in domenii de care au auzit doar la fel ca si despre fotbal. Cum sa stie unii ce inseamna cercetare agricola, cat timp trebuie pana sa fie omologat un soi,ce fonduri sunt necesare ?S-a intrebat domnul senator Dobra cum a fost fiinantata cercetarea agricola romaneasca in cei 23 de ani postrevolutionari. Cu toatee acestea Statiunea din Bistrita este singura care a ramas sa deserveasca intreaga Transilvanie. Il invit pe domnul senator la o discutie in statiune. Sigur , asa cum prevad Legile nr 45 si 72, votate in Parlamentul Romaniei si statiunea din Bistrita trebuie sa predea comisiei locale, dupa scoaterea terenului din public in privat a unei suprafete de 144ha, teren situat atat in Bistrita cat si in Slatinita.,cetatenilor care au dovedit cu acte ca au detinut teren in perimetrul statiunii.

    • După „23 de ani postrevoluţionari” un cercetător îşi revendică dreptul de-a folosi pământul altora „să deserveasca întreaga Transilvanie” dar este lipsit de demnitatea propriei semnături.
      Domnul senator, fără un punct de vedere propriu, fără o analiză din cel puţin cele două direcţii implicate, lansează public o veche problemă a oraşului doar pentru a bifa o acţiune politicianistă.

  • Domnule senator,
    Nu s-a intrat in posesia pădurii in 20 de ani. Statul nu poate trimite oameni sa indice amplasamentele, iar taranii nu au milioane sa-i ducă pe cont propriu si iaca.
    Ce-i de făcut?
    Gândiţi-vă şi faceti ceva pentru ţară.
    Luise

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS