Actualitate

E ziua Sf. Dumitru, despre care se spune că desfrunzește codrul

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte azi, 26 octombrie, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Se spune că, de astăzi, codrul se desfrunzește și căldura intră în pământ.

Sărbătoarea Sfântului Dumitru este asociată cu sosirea iernii și a frigului. De azi, căldura intră în pământ și frigul începe să-și arate colții. Dacă azi e vremea aspră, va fi iarna bună, iar alții zic că că de va fi la vremea bună, toamna va fi lungă și frumoasă.

În noaptea de Sâmedru ciobanii pândesc unde dorm oile și, dacă dimineața se va scula întâi o oaie albă și va pleca în jos, iarna va fi grea; dacă se va scula o oaie neagră și va pleca în sus, iarna va fi ușoară.

Sfântul Dimitrie a trăit în Tesalonic în timpul domniei împăraţilor Diocleţian şi Maximian Galeriu (284-305). Tatăl său era mai-marele cetăţii; pentru că erau vremuri grele pentru creştini, l-a botezat în secret pe Dimitrie şi i-a dat o educaţie creştină. Când părinţii săi s-au mutat la cele veşnice, Dimitrie i-a urmat în funcţie tatălui său. Pentru faptele sale de vitejie şi abilităţile sale militare, a fost numit de către Maximian Galeriu general al armatei din Tessalia şi proconsul al Greciei. După una dintre victoriile sale împotriva sciţilor, împăratul Maximian s-a oprit, pe drumul de întoarcere la Roma, şi în Tesalonic. Aflând că Dimitrie este creştin, l-a închis în temniţă, pentru judecată. Pentru a-şi sărbători victoria, împăratul a organizat lupte de gladiatori. Cel mai abil luptător al său era un uriaş pe nume Lie, din neamul vandalilor, care şi-a învins toţi adversarii. Un tânăr creştin, Nestor, mâhnit de atâta sânge vărsat, a vrut să-l oprească pe Lie. I-a cerut binecuvântarea Sfântului Dimitrie, aflat în închisoare, şi, în numele Domnului, l-a biruit pe Lie cu uşurinţă. Mâniat, împăratul a poruncit să i se taie capul lui Nestor, apoi să fie executat şi Sfântul Dimitrie. Slujitorul său a păstrat haina pătată de sânge a Sfântului şi inelul, care au făcut minuni. Mai târziu au fost descoperite şi moaştele Sfântului, izvorând mir. De nenumărate ori, Sfântul a apărat cetatea Tesalonicului de năvălitori, de epidemii şi foamete, a vindecat bolnavii şi a întărit credinţa oamenilor.

Își sărbătoresc azi hramul biserica de pe str. General Grigore Bălan din Bistriţa, dar şi cele de la Arcalia, Crainimăt, Dipşa, Negrileşti, Bichigiu, Ilva Mare și Liviu Rebreanu.

Dintre cei peste 300.000 de români sărbătoriţi de Sfântul Dimitrie, peste 40.000 sunt femei, iar peste 280.000 sunt bărbaţi. Majoritatea femeilor care îşi sărbătoresc onomastica poartă numele de Dumitra, Dumitriţa, Mitra sau Dumitrica, iar bărbații cei mai mulţi poartă numele de Dumitru, Mitică și Dimitrie.

4 comentarii

  • Sarbatoarea Sf. Dimitrie se mai numeste la sate Samedru sau Samedru de Iarna. In vremuri de demult , cand fiecare sat avea trei patru turme de oi , ciobanii se tocmeau pana la Samedru , intrucat de la aceasta data de regula incepea sa ninga. In cazul in care era altfel (adica nu ningea) perioada „de contract” se prelungea , desigur cu acordul partilor , pana la prima depunere de nea. De Sf. Cuvioasa Parascheva , numita la sate si Vinerea Mare (indiferent in ce zi pica) ciobanii sau pacurarii aduceau oile in comunitate si dadeau seama de modul in care au fost pastorite , justificand eventualele lipsuri (oi mancate de lupi , oi accidentate si pentru care trebuia sa se prezinte pielea etc. Asadar sarbatorile erau adanc inradacinate in spiritul taranului roman avand semnificatii precise. Orice am face si am zice suntem neam de pastori! Chiar daca oamenii nu mai au oi , chiar daca nu mai sunt atatea turme la sate , chiar daca schimbarile climatice aduc neua alba mult mai tarziu , in sufletul nostru ramanem tarani…

    14
  • Sfantul sarbatorit azi de biserica se numeste Dumitru. BOR i-a schimbat numele fara sa-l intrebe si nu a recurs la numele adevarat, grecesc, ceea ce ar fi fost partial justificat. Mai intai au adoptat un al doilea sfant Dumitru de la bulgari iar in confuzia creata astfel oamenii nu au mai realizat faptul ca sunt doi sfinti si nici diferenta dintre ei. Apoi le-au schimbat numele la amandoi zicandu-le Dimitrie in dorinta de le slaviza. Lexicul arhaic din cartile de cult si de rugaciuni este pastrat doar din considerentul ca este de origine ruseasca desi majoritatea cuvintelor au iesit din uz. Cine oare ar gasi azi ca fiind romanesti niste cuvinte ca blagosloveste, pavecernita, blagovestenie, utrenie, maslu si multe altele. Filorusa prin definitie, BOR se straduieste sa inoculeze si sa reinvie in inimile credinciosilor sentimentul ultranationalist ortodox cultivat de legionari, preluat de comunisti si dus mai departe prin propaganda exclusivista a lui Vadim Tudor, a PSD-ului si mai nou a AUR-ului. Astfel BOR continua mareata lucrare izolationista, antieuropeana, antiamericana si antisemita.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS