Social

Echipele APIA, în control. Ce riscă fermierii care au dat foc la miriști (FOTO)

În această săptămână, specialiştii din cadrul Serviciului Control pe Teren al APIA Bistriţa-Năsăud, ca urmare a numeroaselor sesizări făcute de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa cu privire la incendierea unor suprafeţe mari de terenuri, au făcut verificări la faţa locului, în vederea identificării acestor nereguli ce contravin bunelor condiţii agricole şi de mediu, anunță ISU.

Fermierii care au depuse cereri de plată pe suprafaţă şi au incendiat resturile vegetale de pe suprafeţele declarate riscă sancţiuni ca urmare a încalcării cerinţei GAEC 6.2. De asemenea, fermierii care deţin suprafeţe de teren care au fost incendiate din cauze necunoscute trebuie să prezinte la APIA Bistriţa-Năsăud, în termen de 10 zile lucrătoare de la producerea evenimentului, o copie a sesizării făcute către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud sau către ISU Bistriţa, pentru a preîntâmpina eventualelele penalizări.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgentă (IGSU) a încheiat cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Protocolul de colaborare nr. 148/3655/77288 din 06.06.2014 privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil (GAEC 5) şi la arderea pajiștilor permanente (GAEC 8). Astfel, prin acţiuni comune, se urmăreşte reducerea cazurilor de ardere a miristilor şi a vegetaţiei, prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispozitii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului, care pot duce inclusiv până la neacordarea subvenţiei agricole pentru parcelele de teren în cauză.

Reamintim faptul că, arderea miristilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinatăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor. Toate incendiile, indiferent de natura lor, trebuie anunţate la numărul de telefon 112, număr unic pentru situaţii de urgenţă, apelul fiind gratuit în toate reţelele de telefonie fixă şi mobilă.

De asemenea, pe fondul creşterii alarmante a numărului de incendii la fondul forestier la nivel national, Guvernul României a adoptat, pe data de 23 aprilie 2013, Ordonanţa de Urgenţă nr. 34 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.

Prezenta ordonanţă a fost publicată în Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 267 din 13.05.2013 şi reglementează contravenţiile, sancţiunile şi modul de aplicare al acestora, după cum urmează:

– Art. 14, alin. 1, lit. f): constituie contravenţie arderea pajiştilor permanente;
– Art. 14, alin. 2, lit. a): contraventia prevazuta la art. 1, lit. f) se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 6.000 lei pentru persoana fizică, respectiv cu amendă de la 25.000 la 50.000 pentru persoana juridică.

Etichete

4 comentarii

  • Nu risca nimeni nimic. Hai sa fim seriosi. Electoratul nu trebuie deranjat indiferent daca da foc la ocolul propriu sau la tot ogorul. In toata ROMANIA se practica sportul asta, si amploarea incendiilor sunt la sfarsit de saptamana. Duminica trecuta am mers roata pe la Domnesti, Sieu, Monor Reghin ,Teaca, Lechinta si Chirales Absolut in toate localitatile pe toate dealurile erau focuri aprinse de aveai impresia ca o venit APASII si incep luptele. Asa se anuntau indienii, dar si romanii in vremea lui STEFAN cand navaleau Turcii. Ce a fost hazliu, a fost faza ca pana si un stalp de telegraf din lemn in apropiere de GARa din Chirales era cuprins de flacari. Nu am vazut pe tot traseul vreo interventie a Politiei ori a Autoritatilor. Asa ca in ROMANICA este liber la pus FOCURI. Am batut si EUROPA in lung si in lat cateva primaveri la rand. Cum treci in Ungaria si restul continentului nu gasesti asa ceva. Oamenii au inteles ca isi viceaza singuri aerul, si legea este la ea acasa. Sa nu mai vorbim de distrugerile unor specii de flora rara dar si tulburarea vietuitoarelor care traiesc in cranguri si pasuni. In cazul asta mai trebuie sa ai si o leaca de cultura.

    • ar fi bine d-le balan daca s-ar face sesizari la apia sa verifice pe cei care nu si-au lucrat terenul dar l-au declarat pentru a lua subventii si sa le ia subventia si sa fie amendati ca vai cit teren e declarat de toti lenesii si nu e lucrat de aceea e plin cimpul de spini si tot felul de buruieni

  • In judetul asta de doua parale orice este posibil….nu exista lege si autoritate,astia isi vad de averile si timpul lor liber.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS