Încă de dimineaţă, vânătorii-bucătari înscrişi la concursul de preparare în aer liber a sosului vânătoresc din carne de vânat şi-au instalat taberele şi s-au apucat de lucru pentru a impresiona juriul.
Fiecare grup a gătit după o reţetă proprie, iar zona a prins aromă de tocană.
Echipa Făgeţel-Mortonca din Harghita, Grupa Călata din Huedin şi ”Vânătorul alpin” din Beliş şi Reşiţa au preparat mistreţ la ceaun, Grupa Figa – FVPS Beclean şi Grupa Negrileşti (Beclean) au ales căprior la ceaun, iar ”Artemis” din Lechinţa a avut două feluri: tocăniţă vânătorească ardelenească şi un preparat tradiţional chinezesc din vânat (costiţe de căprior), ultimul gătit de un cetăţean chinez, fericit că în România se poate vâna, spre deosebire de China. Mămăliga, salata de varză, murăturile, băuturile spirtoase, vinul sau berea, după caz, nu au lipsit de la niciun stand.
Componenţii asociaţiei de vânătoare din Harghita au luat ochii juriului şi ai degustătorilor şi cu mici şi cârnaţi din carne de mistreţ sau drob de căprior, însoţite de pâine de casă.
Participanţii au venit pregătiţi cu ceaune, cu ingredientele specifice reţetei: carne de vânat, legume, condimente, salate, murături, lemne de foc de anumite esenţe. La standuri echipele şi-au expus diferite elemente de cultură artizanal-vânătorească şi diverse trofee. La final, după jurizare, savuroasele bucate au fost împărţite frăţeşte celor prezenţi la manifestarea de promovare a culturii vânătoreşti.
Cât timp vânătorii amestecau de zor în ceaune, a avut loc şi un concurs de talente în imitarea boncănitului cerbului. Patru vânători şi-au arătat talentul de imitare a sunetelor prin care cerbii cheamă ciutele, la corn, scoică şi sticlă de lămpaş. Câştigător a fost desemnat Marius Neag, care a avut drept instrument o scoică şi a reuşit cea mai autentică imitare a cerbului, motiv pentru care a primit trofeul ”Muget de cerb”.
La Băile Giga au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, vicepreşedintele CJ Alexandru Pugna şi subprefectul Ovidiu Frenţ, care au primit din partea organizatorului Sorin Gârjan, preşedintele Filialei de Vânătoare şi Pescuit Sportiv Beclean, câte o diplomă de onoare şi o crenguţă de brad, cum se obişnuieşte între împătimiţii vânătorii. Lui Radu Moldovan i-a fost acordat şi un mic trofeu.
Primarul din Beclean, Nicolae Moldovan, a venit îmbrăcat în spiritul manifestării.
Organizatorii au oferit participanţilor diverse premii şi diplome. Trofeul “Polonicul cel mai gustos” (cel mai mare punctaj la secţiunea culinară) a fost câştigat de ”Artemis” din Lechinţa, iar “Polonicul cel cel mai vânătoresc” (cel mai mare punctaj la promovarea culturii vânătoreşti) şi Marele Premiu, “Polonicul cel mai cel” (cel mai mare punctaj la ambele secţiuni), au fost cucerite de Grupa Figa.
Juriul, din care au făcut parte şi un maestru bucătar, a acordat varianta individuală şi populară a Marelui Premiu, trofeul “Ăl mai ăl”, doamnei Ioana Sas de la echipa Făgeţel-Mortonca din Harghita, pentru cea mai simpatică participare.
Sponsorii au oferit, prin tragere la sorţi, o armă de vânătoare, iar cetăţeanul chinez a fost botezat în spirit vânătoresc.
Pe pagina noastră de facebook puteţi vedea galerii foto. Click pe cuvintele marcate cu roşu!
Adaugă comentariu