Actualitate

Modernizarea DJ 151, verificată de DNA

Reabilitarea DJ 151, cel mai lung drum judeţean, a durat mai mult decât era prognozat şi a costat peste valoarea estimată. Cele mai multe lucrări, unele chiar de mântuială, au fost făcute în timp ce în fruntea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud era Liviu Rusu (PDL), actuala conducere cerând doar retuşuri acolo unde era nevoie. Controlul DNA vizează vechea conducere a CJ, potrivit unor surse Timp Online.

Potrivit unor surse Timp Online, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au trecut pe la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud să ridice acte chiar în cursul acestei săptămâni. Ei au stat de vorbă şi cu Alexandru Orţan, şeful Direcţiei pentru administrarea drumurilor judeţene.

La recepţia finală a lucrărilor la acest drum judeţean, Alexandru Orţan declarase că la începutul acestui an, proiectului i s-a adus o corecţie de 10%, respectiv de 7,4 milioane de lei. Întrebat pentru ce a fost nevoie de această corecţie, Orţan a spus: „Pentru…. nu ştiu pentru ce”.

„Este pentru achiziţiile publice, o neînţelegere a termenilor din lege, adică una este jurnalul european, alta este Monitorul Oficial. Deocamdată am folosit ultima noastră cale de atac la instanţă şi vom vedea ce va spune instanţa. Am dat în judecată auditorul care a impus această corecţie. Nu suntem de acord cu ea fiindcă noi considerăm că am lucrat corect şi în spiritul legii”, a explicat Orţan.

El a declarat că CJ este mulţumit de felul în care a fost reabilitat DJ 151, cel mai lung drum judeţean din Bistriţa-Năsăud care traversează 16 localităţi din cinci comune şi municipiul Bistriţa. Este vorba de Sigmir,Blăjenii de Sus, Blăjenii de Jos, Şintereag, Şieu Odorhei, Coasta, Şirioara, Chiraleş, Lechinţa, Vermeş, Sângeorzu Nou, Sânmihaiu de Câmpie, Zoreni, Budeşti, Budeşti Fânaţe şi Ţagu până la limita cu judeţul Mureş.

Valoarea totală a proiectului de reabilitare a fost de 126,6 de milioane de lei, iar valoarea lucrărilor executate este de 79,8 milioane de lei fără TVA. Lucrările de reabilitare şi modernizare au fost realizate de firma SC Romstrade SRL

Firma a reabilitat 77 de km de drum o suprafaţă carosabilă de 510,365 mp, 32 de podeţe şi 9.950 metri de parapet. Totodată, s-au consolidat 561 metri de terasamente, s-a realizat un viaduct peste zona de alunecare, 14.443 m de şanţuri pereate, 1.440 m de rigolă carosabilă, 102.813 m de şanţ neprotejat şi s-au reparat 10 poduri. De asemenea, au fost prevăzute marcaje longitudinale şi transversale pe 3.508 m, 300 de indicatoare pentru semnalizare, 78 de borne kilometrice şi 702 borne hectometrice.

În proiect nu au fost incluse însă şanţurile şi podeţele de acces în curţile oamenilor.

 „În baza legii, acestea ar trebui făcute de locatari, nu de noi. Sigur însă că, la cele 1400 de podeţe care sunt pe lungimea acestui drum, CJ va trebui să ia o decizie pentru că eu aşa cred că va trebui să le facem noi. Sunt 1400 de accese. Va trebui un alt proiect fiindcă aceste podeţe nu au fost prinse în lucrarea de bază. Nu s-a putut, nu că nu s-a vrut”, a spus Orţan.

În opinia sa, aceste lucrări la şanţuri şi podeţe vor costa cel mult două milioane de lei, bani care vor trebui luaţi din bugetul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

DJ 151 are termen de garanţie de 12 ani timp în care firma Romstrade va face toate lucrările de reparaţii care se vor impune.

 Cristiana Sabău

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS