Cultură

Filmul ”Arsenie. Viața de apoi”, vineri, la Cinema Dacia în cadrul FYFF

Filmul ”Arsenie. Viața de apoi”, în regia lui Alexandru Solomon, va fi proiectat vineri, 14 octombrie, începând cu ora 15.00 la Cinema Dacia în cadrul FYFF – For You International Film Festival, ediția I. Proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

”Călugărul Arsenie Boca a murit de decenii bune, dar privirea sa hipnotizantă încă subjugă masele şi devine un brand profitabil. Biserica se pregăteşte să-l sanctifice, aşa că pornim pe urmele călugărului într-un pelerinaj fictiv care ne călăuzeşte, cu umor şi fantezie, prin haosul lumii moderne şi anxietăţile globale.

Filmul ne poartă pe urmele lui Arsenie Boca împreună cu douăzeci de pelerini aleși în urma unui casting. Povestit prin ochii credincioșilor, observați de un regizor necredincios, acest road movie surprinde realitatea puterii socio-economice a Bisericii într-o lume care nu mai are de ales decât să creadă în miracole”, este descrierea de pe Cinemagia.

Alexandru Solomon, regizor şi director de imagine, este cunoscut pentru lungmetraje documentare ca „Marele jaf comunist” (2004), despre jaful Băncii Naţionale Române din 1959, pentru care a câştigat marele premiu la festivalul Mediawave (Ungaria), „Război pe calea undelor/ Cold Waves” (2007), un film despre Radio Europa Liberă, pe tema propagandei din timpul Războiului Rece, „Kapitalism – reţeta noastră” (2010), o revenire fictivă a dictatorului Nicolae Ceauşescu într-o nouă societate cu obiceiuri cunoscute ale oamenilor de afaceri, „România: Patru patrii” (2015), cu scriitorii Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameşteanu, Florin Lăzărescu şi Norman Manea, și „Ouăle lui Tarzan” (2017), despre primul institut de primatologie din lume. Începând cu anul 2010, Alexandru Solomon predă la UNArte și este este președintele Asociației One World Romania. În 2016, a publicat monografia „Reprezentări ale memoriei în filmul documentar”.

Producătorii filmului sunt Ada Solomon, Diana Caravia, Adrien Chef și Paul Thiltges. Imaginea este semnată de Tudor Platon și Marius Beșu, montajul, de Cătălin Cristuțiu și Sophie Reiter, muzica originală este compusă de Alin Zăbrăuțeanu, în timp ce Andrei Coteț face improvizația handpan și flaut, sunet priză directă, de Mirel Cristea și Marin Cazacu, montajul de sunet e realizat de Dragoș Cătărău, designul de sunet, de Alin Zăbrăuțeanu, mixajul de sunet, de Thomas Bresson, iar editarea dialogului și premix, de Alexandru Dumitru.

Iată programul complet al festivalului de film:

5 comentarii

  • Ceea ce nu se înțelege este faptul că Biserica nu ,,face profit ” -citez din comentariu- pentru o entitate fizica,persoana,grup de persoane și de interese decât într-o foarte mică măsură, ci pentru o entitate care depășește grupul sau gruparea și parțial,din păcate,meschinăria Articolul da de înțeles în mod intenționat greșit faptul că Biserica ar fi parca o firma apărută de câteva decenii și care e pusă pe speculații și pe ,,tunuri” cu iz de jaf.Scuzati-ma,dar cam așa pare.Ori,Biserica,are ceva vechime , este ceva timp de când a fost formată,atât cea materială,cât și cea spirituală .Sunt oameni în biserica materială,in instituție deci, care greșesc sau pot greși,dar multi dintre ei își dau seama la timp și din cat știu fac acele fapte de reparație morală și spirituală Iar cei care sunt de calitate sunt foarte multi .Părintele Arsenie a fost pe nedrept prigonit de către comuniști ,care s-au folosit de oamenii de atunci din instituție pentru a-l prigoni.Biserica acum nu face mai mult decât decât un gest normal de a repara nedreptatea ce s-a facut in urma cu decenii părintelui Arsenie și totodată de a-l pune acolo unde merita,in galeria marilor personalități ale ei Iată de ce vrea sa il canonizeze întâi și întâi și apoi pentru ceea ce este denumit ,,profit”-daca ar fi pentru unii ar trebui ca Biserica și oamenii ei,mă refer la preoți,clerici ,să fie pauperă,să aibă proiecte in care numai sa dea și preoții sa fie la fel,pauperi și la mila superioara a societății.Cat despre filmul ,,Arsenie.Viata de apoi” ,autorul nici măcar nu a scris in titlul lui ,,călugărul Arsenie”,caci asta era mai întâi părintele Arsenie,călugăr.Imi pare rău.Poate domnul Solomon își va aduce aminte că este și dumnealui de același neam cu Cel Care l-a adus și pe părintele Arsenie in starea de har și cu putere de a săvârși și după moarte minuni.Nu deținem noi tot adevărul,nici eu ,nici autorul,nici nimeni de aici,poți să ai ce părere vrei,cu condiția sa nu fii tendențios și să nu dorești sa otrăvești emoțiile unor
    oameni care și așa sunt slabi,doar pentru că te simti tu-e o exprimare retorica- invidios Doamne ajuta și să fim buni.

    13
    17
    • Părinte, ai scris mult, dar ai spus puțin. Nu există sfânt, înafară de Sfânta Treime , Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, csre una sunt. În rest, toate cultele s-au format pe interes, sunt mii de culte, fiecare spune că ei sunt cei adevărați, că Dumnezeu lor e cel adevărat, în realitate fiind unul și același pentru toți. Nu vechimea contează cel mai mult, ci valoarea. E o mare diferență între vechi și învechit. Sfânt înseamnă perfect, iar așa ceva pe pământ nu există, în schimb, IUBIREA e universală. Iubește și ve-i fi iubit, indiferent de ,,firmă”. No, dacă iubești necondiționat și respecți măcar una din cele 10 porunci, adică: ce ție nu-ți place altuia nu-i face, apoi nu trebuie să mergi nici la Prislop, nici la Iași, ai bilet în Rai. Eu încă sunt departe. No, numa zîc.

      10
      7
    • Domnul Solomon sa se uite și în alte curți, de ex.in Grecia sa vadă ce cred grecii despre sfinții lor, sf. Nectarie, sf.Paisie, sf. Porfirie și alti multi sinti parinti care au trait in sfantul munte Athos. Si acolo sunt habotnici,și acolo biserica ii manipulează? În biserica sarba, sau în Rusia unde avem pe sf. Serafim de Sarov, sau sfinții părinți de la man. Optina.

  • …si cum e biletul al?
    Raiul cum arata?
    Eu am tichet de parcare e bun ptr rai?
    Spui ceva si la sfarsit o dai cu raiul!
    Da si tu o bere ca ai la bar…destule!

    3
    7
  • Nea Ion ”Nu există sfânt, în afară de Sfânta Treime , Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt”.
    No, numa întreb, dacă nu există, de ce scrie acolo-sha după cum urmează? Ha?
    7.Şi i s-a dat să facă război cu sfinţii şi să-i biruiască şi i s-a dat ei stăpânire peste toată seminţia şi poporul şi limba şi neamul.
    8.Şi i se vor închina ei toţi cei ce locuiesc pe pământ, ale căror nume nu sunt scrise, de la întemeierea lumii, în cartea vieţii Mielului celui înjunghiat.
    9.Dacă are cineva urechi – să audă!
    P.S. Filmul e o zeflemea burlescă, un fel de scuipat sau stigmat în efigie, la adresa lui Arsenie Boca, de care se face mișto la greu în film.
    Îl maimuțăresc și maimuțăresc si pelerini, persoane reale, provocați după ce li s-a câștigat înrederea și filmați tocmai ca să fie luați în batjocură, în stilul filmelor cu Borat, de unde cred că s-a inspirat regizorul.
    P.P.S. Până la sfinți, te mănîncă gramatica Nea Ioane, ”ve-i fi iubit” se scrie „vei fi iubit”, fără cratimă.
    Să fii iubit.

    9
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISSFM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS