Comunicate

Despre meditaţie, pas cu pas: când şi unde să meditezi

Relaxare, tehnici de mindfulness sau de respiraţie, meditaţie, toate aceste concepte au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani. Cum stresul a devenit o problemă ce afectează vieţile a miliarde de oameni, foarte multe persoane cauta soluţii pentru a-l gestiona mai uşor. Meditaţia este una dintre cele mai iubite tehnici de mindfulness şi nu este deloc un concept nou, ci există de mii de ani, chiar din antichitate.

Dacă vrei să începi să meditezi, descoperă mai jos câteva informaţii utile care să îţi uşureze călătoria:

Ce este meditaţia?

Meditaţia este una dintre cele mai populare tehnici de mindfulness din ziua de azi, însă ea există de mii de ani şi îşi are originile în cultura Hindu. Meditaţia are un scop final simplu, acela de a atinge o stare emoţională de calm şi stabilitate şi de a antrena mintea. Această tehnică te va ajuta să îţi aduci atenţia către prezent şi să îţi eliberezi mintea de griji şi stres.

Deşi meditaţia este deseori asociată cu o mulţime de tradiţii religioase, atât orientale, cât şi occidentale, trebuie să ştii că în ziua de azi aceasta nu mai este considerată o practică religioasă. Oricine poate medita, iar această practică este mai degrabă privită ca o metodă de relaxare şi antrenare a respiraţiei.

Beneficiile meditaţiei

Meditaţia poate avea o mulţime de beneficii asupra organismului tău, dar şi asupra sănătăţii mintale. Oamenii de ştiinţă au realizat numeroase studii pentru a examina eficacitatea meditaţiei într-o mulţime de afecţiuni, de la anxietate şi depresie până la insomnie. În afară de ameliorarea anumitor simptome, meditaţia îţi poate imbuntatati calitatea vieţii punctual:

  • Te ajută să trăieşti în prezent. Meditaţia este o tehnică prin care poţi să îţi aduci atenţia către momentul prezent şi să laşi deoparte gândurile, temerile şi grijile legate de viitor sau de evenimente din trecut.
  • Facilitează relaxarea. Dacă vrei să te relaxezi după o zi grea, meditaţia este o alegere excelentă. Aceasta te poate ajuta să îţi relaxezi atât mintea, cât şi corpul, fără să depui prea mare efort.
  • Îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare. Când ai mintea relaxată, eliberată de griji, îţi este mai uşor să te concentrezi şi să te focusezi la ceea ce ai de făcut. Meditaţia poate fi de folos în imbuntatatirea capacităţii de concentrare, mai ales dacă o practici regulat.

Cum găseşti locul potrivit

Locul potrivit pentru a medita este acela în care te simţi confortabil. Acesta este unul dintre avantajele meditaţiei: nu trebuie neapărat să mergi într-un loc anume. Ai nevoie doar de un spaţiu liniştit şi confortabil. În funcţie de dorinţele tale, poţi să meditezi pe canapea, în patul din dormitor, în parc, pe scaun sau pe plajă.

Dacă meditezi pentru prima oară, cel mai bine este să alegi un colţ din casă care te îmbie la relaxare. Mobila pentru dormitor potrivită te poate ajuta să transformi încăperea într-una potrivită atât pentru odihnă, cât şi pentru meditaţie sau Yoga. Încearcă să alegi mobilă pentru dormitor în nuanţe neutre, de crem, alb sau bleu, fie că este vorba despre pat tapiţat, fie că este vorba despre noptiere sau comode. Mobila de dormitor în culori calde sau pământii te va ajuta să creezi o atmofera de calm.

În afară de mobilă pentru dormitor, mai poţi alege şi alte piese care să te ajute să creezi un colţişor de meditaţie, precum un fotoliu sau un set de grădină.

Dar momentul potrivit?

Din nou, nu există un moment ideal pentru a medita. Mai degrabă, este vorba despre disponibilitatea ta şi despre ceea ce simţi. Poţi să meditezi înainte de culcare, la trezire, în mijlocul zilei sau când ajungi acasă de la birou. Mai exact, vei putea medita oricând găseşti câteva minute libere pe care să le dedici acestei activităţi.

Trucuri utile

Dacă eşti la început când vine vorba de meditaţie, poţi să te foloseşti de câteva trucuri pentru a transforma această activitate într-una de rutină:

  • Începe cu sesiuni scurte. Dacă nu ai mai meditat niciodată, poate fi dificil să începi cu sesiuni de o oră. De aceea, cea mai bună soluţie este să porneşti cu sesiuni de meditaţie scurte, de 5-10-15 minute, până când descoperi tehnicile şi metodele potrivite pentru tine.
  • Foloseşte aplicaţii dedicate. O mulţime de aplicaţii mobile te ajută să începi să meditezi şi îţi oferă sesiuni ghidate, melodii care să inducă relaxarea sau chiar remindere zilnice.
  • Nu pune presiune pe tine. Este normal că la început să ţi se pară greu să îţi eliberezi mintea complet de gânduri şi să îţi focusezi atenţia exclusiv asupra respiraţiei. De aceea, încearcă să nu pui presiune pe tine şi să te aştepţi la rezultate imeditate.

Nu trebuie să depui eforturi prea mari ca să începi să meditezi, dimpotrivă. Această tehnică este foarte uşor de pus în aplicare. Ai nevoie doar de câteva minute într-un loc liniştit, în care să te concentrezi pe respiraţie şi să nu dai curs gândurilor care îţi inunda mintea. Nu uita că meditaţia este o tehnică ce se perfecţionează în timp şi este normal să nu îţi iasă perfect din prima.