Actualitate

Fotografii vechi de 150 de ani, scoase la lumină grație unui concurs organizat de Arhivele Naționale

Peste 230 de fotografii vechi, unele chiar de la 1800, au intrat în colecția Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud în urma concursului ”Ce înseamnă România pentru mine?”, organizat în parteneriat cu Colegiul Tehnic InfoEl, la care au participat elevi de la școli din tot județul.

Ideea acestei competiții județene a avut-o profesoara Cristina Rusu de la Colegiul Tehnic InfoEl Bistrița.

”Inițial, noi am organizat acest concurs la nivel de școală, în Colegiul InfoEl, dar am vorbit cu doamna Cornelia Vlașin, a fost încântată de ideea de a-l transforma într-un concurs județean și am pus la cale acest proiect în ideea de a dezvolta sentimentul patriotic în rândurile elevilor din județ, a copiilor, a tinerilor. Știți, se spune de multe ori că tinerii nu mai sunt patroți, dar acest concurs vine să ne demonstreze că nu este așa. Copiii s-au implicat într-un număr mare, am primit peste 230 de fotografii și vreo 40 de videoclipuri. Din comisia de evaluare a lucrărilor au făcut parte și profesori de arte și ne-am bazat mult pe abilitatea lor de a recunoaște cele mai frumoase fotografii”, a declarat prof. Cristina Rusu.

Expoziția cu cele mai frumoase fotografii a fost vernisată luni, la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale.

”Peste 230 de copii din școli gimnaziale și licee ale județului Bistrița-Năsăud au răspuns provocării noastre, fiindcă lor li s-a adresat concursul, dar am primit multe fotografii și din partea unor elevi de școală primară și a unor adulți. Avem așadar peste 230 de fotografii de patrimoniu. Cea mai veche fotografie este din 1876, iar cea mai nouă din 1950. Noi, Arhivele Naționale și Colegiul Tehnic InfoEl, am încercat să celebrăm astfel Ziua Națională. Ce era mai frumos decât să aflăm cum se vede trecutul prin ochii viitorului? Nu ne-am așteptat la un astfel de aflux. Acest concurs – Ce înseamnă România pentru mine? – va avea o continuare și în anii următori fiindcă este foarte important să salvăm astfel de mărturii ale trecutului. Unele fotografii sunt absolut superbe prin compoziție, dar și prin ceea ce surprinde fotografia în sine”, a spus dr. Cornelia Vlașin, șeful Serviciului Județean al Arhivelor Naționale.

Fotografia de la 1876 a fost găsită în albumele familiei de Andreea Bucșa.

”Am găsit o fotografie veche cu stră-străbunica și stră-străbunicul. Am aflat de la bunica mea că fotografia a fost făcută la Prundu Bârgăului, de ziua bunicului meu. Bunica din partea mamei a păstrat-o într-un album. Când am găsit-o am fost foarte bucuroasă că am cu ce mă prezenta la concurs și sunt și mai bucuroasă pentru că am obținut premiul întâi”, a spus fetița.

Inițial, organizatorii aveau de gând să acorde câte trei premii și trei mențiuni atât pentru elevii de gimnaziu, cât și pentru cei de liceu, dar, cu ajutorul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud și al Asociației Polițiștilor, s-au putut acorda și mai multe premii speciale.

Pe lângă diplome, copiii au primit cărți și dulciuri de Moș Nicolae.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS