Actualitate

Gala culturii bistriţene, poveste fără sfârşit (FOTO)

Gala culturii bistriţene, eveniment organizat cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, aproape că a umplut sala mare cu premianţi. Spectacolul a început la ora 17.00 şi a durat peste trei ore, timp în care Dorel Cosma, gratulat de aproape toţi cei de pe scenă cu apelativul „doctor” , şi-a premiat toţi prietenii cu statuete mai mari sau mai mici şi, ca un adevărat „rege” al culturii bistriţene, a numit tot felul de „cavaleri” cărora le-a mai dat şi diverse misiuni.

Primul semn că Gala culturii bistriţene va dura o veşnicie a fost mulţimea de statuete amplasate strategic, într-un colţ luminat cu reflectoare de pe scena Centrului Cultural Municipal. Unele erau mai mari, şi aveam să aflăm că vor ajunge în posesia unor „cavaleri ai culturii bistriţene”, iar alte mai mici, rezervate premianţilor. Tot pe scenă au apărut şi stive întregi cu revista „Conexiuni” care astfel şi-a găsit, în sfârşit, utilitatea. A fost oferită pe post de premiu, la pachet cu câte o diplomă.

Spectacolul a început cu o punere în scenă dramatică a poeziei „Luceafărul” de Mihai Eminescu. Câţiva actori ai Teatrului Municipal din Turda au reuşit să scâncească în fel şi chip capodopera eminesciană într-o interpretare cu accente jalnice. Trupa Corint ar fi avut, cu siguranţă, o interpretare mai bună, dar vina elevilor coordonaţi de Camelia Toma e că nu au prieteni sus-puşi. Asta e, ce să faci?  Apoi, în sunet de gardă de onoare, Dorel Cosma i-a invitat în scenă pe actorii Florina şi Adrian Găzdaru, actori ai Teatrului Bacovia din Bacău, pe care i-a numit, cu aplomb, „cavaleri ai culturii bistriţene”. Dacă vă întrebaţi ce au făcut să merite acest titlu, aflaţi că doamna Florina Găzdaru prezintă, an de an, Festivalul „Nunta Zamfirei”. Celor doi le-a revenit misiunea să premieze laureaţii secţiunii „teatru –literatură”. Au urcat pe scenă Cornelia Apostol, care conduce Teatrul de păpuşi „Alexandru Misiuga”, o adevărată doamnă a artei dramatice pentru copii care a adus multă bucurie în sufletele celor mici şi care merita premiul din plin.

A mai urcat pe scenă Elena M. Câmpan, care coordonează Cenaclul „Conexiuni” şi care a profitat de moment să-i aducă lângă ea pe o parte dintre scriitorii care frecventează cenaclul: Victor Ştir, Menuţ Maximinian, Gheorghe Mizgan şi Iulia Paţiu. Au lipsit, dar au diplome puse deoparte, Alexandru Cristian Miloş, Emil Dreptate, David Dorian, Ovidiu Pojar, Melania Cuc şi Virginia Brănescu. De unii dintre ei nu am auzit niciodată, dar poate că nu e timpul pierdut. Un premiu poate să înceapă să te motiveze să scrii literatură, nu compuneri.

Dorel Cosma a considerat de cuviinţă să nu treacă mai departe înainte să acorde un premiu şi emisiunii „Conexiuni” pe care o realizează chiar el la o televiziune locală. Mihai Berbunschi şi cameramanul Gabi Mihăese s-au ales şi ei cu statui, diplome şi cu revista „Conexiuni” ca să nu uite titlul emisiunii probabil.

S-au mai dat şi premii pentru „coregrafie modernă”. Prima a urcat pe scenă Cornelia Negrea, recent întoarsă din SUA (la Premiile Bistriţei vă amintiţi că a transmis un mesaj scris de peste ocean) care a luat diplomă pentru „Sincron”. Ca o adevărată subalternă disciplinată, Cornelia Negrea a ţinut să aducă mulţumiri particulare unor membri ai ansamblului. Nu au fost mai mult de trei nume, iar unul era a lui Doris Gâţa, fiica lui Dorel Cosma, evident. Premiate au mai fost Mariana Paţâru de la BN Ritm, Florica Buduşan de la „Floris” şi Dora Incert de la „In Action”. Cu excepţia Floricăi Buduşan care nu părea deloc încântată de premiu, celelalte au mulţumit doctorului Dorel Cosma fără de care nu am fi putut avea parte de atât de mult dans pe metru pătrat.

La Secţiunea „uzică uşoară, de petrecere, folk şi fanfară”, premiu a luat Rozalia Fucă, directoarea Şcolii Populare de Arte, care a ţinut să spună că acum câteva decenii a cântat la „Steaua fără nume”, Alexandru Căpitan, care a avut inspiraţia să câte o romanţă pe versuri de Eminescu, dar şi Izabela Miron. Tânăra, care a mai cântat la Zilele Bistriţei, ar fi meritat premiul pentru cea mai prost îmbrăcată fiinţă din sală, paietele din rochia ei fiind imposibil de privit. I s-a mai acordat un premiu lui Florin Săsărman pentru organizarea Festivalului „Bistriţa Folk”, Muzicii militare şi lui Bogdan Bejinaru, dar şi Toboşarilor cetăţii, „antrenaţi” de Savu Alexe. Deşi ştim că formaţia e compusă din angajaţi ai CCM, de la portari, la şoferi, iată că îşi găseşte şi ea locul în elita culturală municipală.

Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns că actorii din Turda au scâncit la început „Luceafărul”, proaspeţii „cavaleri ai culturii bistriţene”, Florina şi Adrian Găzdaru l-au mai recitat încă o dată. Acela a fost momentul în care mulţi dintre cei care au intrat deja în posesia premiilor, au părăsit sala. Trecuseră aproape două ore.

Dacă au plecat l-au ratat pe al treilea „cavaler”, la fel de neinspirat ca şi ceilalţi doi, realizatorul tv Sergiu Vitalian Vaida care nu a găsit nimic mai bun de făcut decât să spună bancuri cu Dumnezeu şi Sfântul Petru, deşi în sală se afla Mitropolitul Andreicuţ şi două rânduri de scaune erau ocupate de preoţi. Halal act de cultură! Lui Vaida i-a revenit „misiunea” să-i premieze pe Teodor Puşcaş şi Ansamblul „Cununa de pe Someş”, pe Ioan Simionca de la „Balada”, pe Traian Simionca, primarul din Livezile, care pregăteşte Ansamblul „Nunta Zamfirei” şi pe Mărioara Sigartău. Au mai luat premii Alexandru Pugna,  Cornelia Ardelean Archiudean, abonată deja la toate diplomele, şi Petre Petruse căruia Vaida i-a spus că face parte din categoria „70 de ani şi încă viu”. Inteligentă replică, nu?

Al patrulea „cavaler” a fost numit Cornel Udrea, preocupat să atragă atenţia publicului că divorţul Marin – Bănică a câştigat teren mediatic în faţa lui Eminescu. Ce să faci dacă e actual? Poate că, dacă Eminescu avea în zilele noastre o idilă cu Veronica Micle, era subiect de prima pagină în presa tabloidă. În calitate de „cavaler al culturii bistriţene”, Udrea a dezamăgit publicul spunând „anul două mii patrusprezece” când orice vorbitor de română ştie că se spune „paisprezece”. Udrea a înmânat statuete la categoria „artă populară, plastică şi fotografică” (bine că nu literară) lui Lucian Dobârtă, Victoria Fătu Nalaţiu pe care nu a mai putut-o opri nimeni din înşiruit premiile pe care le are, lui Marin Ercedi şi creatoarei populare Virginia Linul. S-au mai dat două premii reprezentanţilor minorităţii maghiare şi germane.

La secţiunea „filatelie şi alte instituţii culturale”, i s-a dat un premiu lui Mircea Calu de la Asociaţia Filatelică Bistriţa, lui Alexandru Câţcăuan de la Casa de Cultură a Sindicatelor, Centrului Militar Bistriţa şi Societăţii de Concerte. Organizaţia familiei Ţărmure nu a trimis pe nimeni după statuetă.

Soprana Daniela Vlădescu a fost numită şi ea „cavaler al culturii bistriţene” şi i-a premiat la rândul ei pe violonistul Florin Vlad, pe Francisc Mureşan şi Mircea Chira de la „Appasionata”, Corala „Andrei Mureşanu” şi pe dr. Mircea Gelu Buta, organizatorul evenimentului „Zilele Operei”.

Au mai fost premiaţi preoţi şi jurnalişti. De la un minut la altul, sala era tot mai goală, dovadă că vorba lungă, sărăcia omului.

Cristiana Sabău

Mai multe fotografii, pe pagina noastră de facebook.

gpcb1 gpcb2 gpcb3 gpcb4

38 comentarii

  • Dincolo de transmisia detestabila facuta de carul (sic!) de televiziune, in antiteza cu era digitala in care ne lafaim, m-a amuzat teribil o spovedanie picanta:
    ” Ma adresez zecilor de mii de bistriteni care urmaresc programele noastre. ”
    Contabilizati touch, la nivel intergalactic si jurnalistic, de profesionistul veveveberari.
    Chiar si-asa, neacreditata, spiru haret ne ofera gratuit mostre expansive din tragicomedia vietii.
    Pana cand ?

    • Chiar îmi era dor de replicile ciudatului ăsta. Spune-ne obsedatule, de ce te procupă atât de tare persoana mea? Când şi cu ce te-am rănit de ai rămas marcat pe viaţă? Dacă tot foloseşti cuvinte din dicţionarul de filosofie, pe care nu le înţelegi, măcar foloseşte diacritice. Dar probabil nici astea nu ştii ce înseamnă.Să-ţi traduc? Bleah, îmi produci greaţă, mai bine te ignor, că te doare mai tare,
      nebăgatule în seamă.

    • Pentru că te-ai uitat, MACETUŢO la transmisiunea făcută de AS-TV, nu transmisia, că aceea e la motor, eventual, sincer îţi mulţumesc că ai contribuit la creşterea audienţei de care făceai vorbire. Surpriză: cred că tu erai chiar cel cu numărul 20.001.

    • E un mascarici trist.
      TRANSMISIÚNE, transmisiuni, s. f. I. Faptul de a transmite. 1. Trecere a energiei, a radiațiilor, a undelor dintr-un loc în altul, fără deplasarea surselor acestora. ♦ Emisiune radiofonică. ♦ Trupe (sau unități etc.) de transmisiuni = trupe specializate în executarea și asigurarea legăturilor prin radio, telefon etc. 2. (Jur.) Trecere a unui bun, a unui drept de la o persoană la alta. II. (În forma transmisie) Ansamblu de organe de mașini, de mecanisme, dispozitive etc. cu ajutorul cărora se transmite mișcarea de la un organ de mașină la altul sau de la o mașină la alta. [Pr.: -si-u-, – Var.: transmísie s. f.] – Din fr. transmission, lat. transmissio, -onis.
      Sursa: DEX ’98 (1998 )

    • Era un joc banal de cuvinte.
      Car tv ( caruta tv ), transmisie, transmisiune etc, etc.
      Imi pierd vremea explicand poante.
      Sunt sigur ca, vazandu-i pe scena laolalta, Goering ar fi exclamat:
      ” Imi vine sa scot pistolul ! ”
      Whatever…

    • Da doamnă sau domnişoară Medeea, „ăstuia” e varianta corectă. Vă mulţumesc sincer şi îmi cer mii de scuze că am greşit. Chiar am oscilat între cele două variante şi, din nefericire pentru mine, am ales-o pe cea greşită. Încă o dată, iertare.

  • Doamne iarta-ma , numai barbati vad in sala! Traim intr-o lume a barbatilor culturalizati? Eu nu cred! Bravo Cristiana! Imi place ce si cum scrii!

  • Asa arata CULTURA pe care o promoveaza partidele pe care le-ati sprijinit sa ajunga la guvernare . Sa nu va imaginati ca in alte institutii e altfel . Acelasi nivel de incultura si amatorism agresiv. Acum culegeti roadele . Este doar inceputul . A te plinge acum de acesti sfertodocti e ipocrit. Spalati-va ce ei unde vreti dumneavoastra . E doar inceputul . „Rezervatia” etnofolclorice si pseudoliterara a jubetului B.N. impreuna cu mediocrii politici si-au atins gradul de suficienta . „Cavalerii” penibilelor figuri sint , iata , la putere !

    • Mă scuzaţi că vă deranjez cu o precizare. Domnul Dorel Cosma a fost instalat în funcţie de Vasile Moldovan (ex primar PDL), domnul Sergiu Vitalian Vaida a cântat „Rapangaliţa” tot în campania PDL. Sunteţi dezinformat total ca să nu spun prost informat. E greu de înţeles de ce USL „joacă” mai departe cu Dorel Cosma şi îl lasă să-şi facă de cap. Dar ne vom strădui să aflăm ce se află în spatele acestor aranjamente. Cu siguranţă că nu principii şi nicidecum faptul că nu s-ar găsi un om capabil să managerieze CCM.

    • Mă tem că domnul Dorel Cosma a cam făcut ce a vrut indiferent de cine era la putere (a se vedea turneele „Baladei” care cred că erau finanţate în mare parte din bani de la buget). Pe de altă parte, dacă acel Vaida a cîntat în campania PDL, probabil acea emisiune nu s-a pretins a fi una de cultură. Aşadar Arsenie cred că nu greşeşte. Minunat articol, felicitări.

  • Noi nu denuntam doar prestatia si managementul „Doctorului” Dorel Cosma . Avem in vedere toate institutiile de cultura . Belferii culturali numiti prin concursuri la care au obtinut calificative maxime ar trebui sa fie demni de pozitia pe care o ocupa .Ori , in fiecare caz, ne trezim in fata unui „staroste” care este in cel mai bun caz mester la vorbe si la „fapte” culturale de un amatorism usor detectabil . Din punctul de vadere al culturii toti acesti „cavaleri ai culturii” sint prezente toxice . Cazul particular Dorel Cosma nu e legat de Vasile Moldovan ori de Ovidiu Cretu .Ar trebui sa ne intrebam , mai in gluma sau mai in serios , daca nu cumva el le-a dat acestora girul pentru a fi primari (?!?).In rest provincialismul bistritean este deja asigurat si patentat .Imi pare rau pentru multimea de cetateni – observati ca nu spun „romini” ca cei de la PDL – care ar merita gesturi culturale autentice,sincere si de mare altitudine valorica .

  • Din partea unui om „de cultura” ne-am astepta sa recunoasca granita dintre bun simt si penibil. Multa lume din sala s-a simtit jenata de circul cultural. Pacat ca diletantismul a patruns in multe locuri si, mai pacat este ca se mentine bine.

  • Respir aici cultură pură. Învăţ gramatică, de-mi iese pe gură. Macete, Stere, valori perene. Recunosc, sunt depăşit de răutatea unor corifei ai împroşcării cu venin. Şi , uite, bată-i vina…sunt mai răi ca molima.

    • La fel de putin asertiv. De ce spuneam asta mai devreme? In munca de investigatie jurnalistica e nevoie de empatie si asertivitate pentru a putea deslusi adevarul. Punct. Aici povestem despre lipsa de substanta a culturii bistritene, nu despre Dumneavoastra sau televiziunea Dumneavoastra. Vreti sa povestim odata si despre amatorismul presei televizate din Bistrita? Aici povesteam despre altceva.

  • Stimata Cristiana,
    Nu doresc o polemica cu tine…
    Redau mai jos părerile unor copii la un interviu despre „PĂCAT”, aşa cum ei le-au gândit.

    ” Nu e bine sa stai cu pacatul in tine, trebuie sa fugi la spovedit, ca pacatul din tine sa nu faca pui de pacati.” ( copil 10 ani)

    ” Şcoala şi Biserica sunt sfinte si raman sfinte chiar daca intra in ea multi pacatoşi, că şcoala şi biserica de aia sunt facute, ca pacatosii care intra sa-si faca acolo antene pentru Dumnezeu.” ( 12 ani)

    „Dumnezeu se intelege mai usor cu copiii mici, ca cei mici au suflet mai incapator. La oamenii mari e o inghesuiala de rele ca nici n-ai unde sa stai.”( 10 ani)

    „Biserica nu iubeste placerea , ca placerea iti aduce sa spui mereu ca mai vrei, pe cand multumirea iti aduce sa spui ca-ti ajunge.” ( 9 ani)

    • Doamnă, doriţi polemică fiindcă de-asta scrieţi aici comentarii, dar v-aş ruga să veniţi cu argumente, nu să vă folosiţi de fraze scrise de nişte copii în contexte total diferite. E urât să vă folosiţi de copii când nu aveţi argumente.

  • …dar Cristina draga, … asa subiectiva si obiectiva cum esti poate ne spui cine te plateste … Asa ca un catelus care musca la comanda … pe bani … Doar cu d-ul Tarmure si cu sinagoga nu ai niciodata de comentat ! Acolo totul e perfect ! …oare pt cati bani ?! :)) … santajisto ! ;)))

  • stimata d-na Cristiana Sabau … probabil ca daca dincolo de orgolii si invidii ieftine ai reusii sa vezi si partea frumoasa a lucrurilor ai fi un om mai apreciat ….dar asa pentru mizeriile pe care le debitezi … ramai doar un gunoi al presei …care scormoneste dupa rahat … si nu faci decat sa scoti inca o data in evidenta ca esti un catzel ce scrie la comanda altora … pentru bani. Poate pana la urma ne dezvalui tu singura sursa veniturilor tale si a celor pe care-i slujesti ca un catzel cuminte … si care apara doar interese haine, politice… sau oameni care cheltuiesc banul public pe concenrte de 2 bani la care tu esti singurul spectator ce aplauda… intr-o sinagoga ajunsa pe maini gresite. Dar poate pentru banii faci orice … aplauzi singura, lauzi singura, vorbesti singura … etc.
    Stimata doamna … doar putin decenta va recomand … nu fiti un catzel prost ce latra aiurea.

    • Am un singur lucru să vă spun: nu ştiţi conjuga verbul „a reuşi”. După ce reuşiţi să-i învăţaţi conjugarea, vă rog să scrieţi câte lecţii de morală vreţi.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS