Actualitate

Grădina de la Agricol, pregătită de un sezon nou

Grădina comunitară de la Liceul Tehnologic Agricol Bistrița va prinde viață și în această primăvară, de îndată ce vremea va permite, a spus Cristian Țetcu, președintele Asociației Ruralis, care a inițiat acest proiect împreună cu școala.

”Vom continua activitățile de grădinărit. Avem plantați arborii de acum trei ani, de acum doi ani și de anul trecut. În toamna aceasta vom planta din nou pentru a avea o pădure comestibilă, cum ne place să o numim, care va fi pe 1- 1,5 ha, pădure care să rămână mai departe moștenire elevilor de la Agricol, dar nu numai, tuturor elevilor care, într-un fel sau altul, vor ajunge acolo. trebuie puțină răbdare fiindcă vorbim de arbori, de viața vegetală, nu e ușor cu astfel de intervenții, dar noi perseverăm”, a spus Cristian Țetcu.

”Veteranii grădinii comunitare”, cum i-a numit Cristian Țetcu pe cei care încă de la început s-au oferit să lucreze câte o palmă de pământ, continuă să cultive pământul, iar în fiecare an apar alții noi.

”Aproape în fiecare an cei noi se schimbă. Ori e prea greu, ori e prea ușor, ori e prea departe. Ar fi foarte interesant să replicăm această idee și în școlile din oraș în așa fel încât oamenii din anumite cartiere să poată avea mult mai ușor acces la aceste grădini. Chiar dacă, într-o primă fază, nu vorbim de terenuri generoase ca la Liceul Agricol, ci de zone mai mici, de o agricultură băgată în cutiuțe, cum ar veni, în straturi înălțate, dar tot poate fi ceva extraordinar pentru că e acel gust al legumelor plantate de tine, e acea osteneală benefică la sfârșit și posibilitatea de a ieși cu familia, cu copilul, cu toată lumea. Sunt lucruri care în străinătate se practică de multă vreme ca noi să nu credem în ele și să le perpetuăm, cu atât mai mult municipiul, cel puțin în zona școlilor, nu se poate lăuda cu foarte multă vegetație. Nu avem foarte mulți arbori, verdeață, iarbă. De regulă, se betonează, se asfaltează, se fac tot felul de terenuri de sport sintetice. Până la urmă cred că natura noastră umană cere să pun piciorul pe iarbă, să miros o floare și să înțeleg ce se întâmplă în lumea aceasta semisălbatică din jurul nostru”, a adăugat Cristian Țetcu.

Grădina verticală sau ferma hidroponică nu folosește sol, are un sistem de udare încorporat, ventilatoare și pompe pentru a cultiva legume proaspete și ierburi pe tot parcursul anului.

Deja, ”COMUNITARIA – grădina comunitară urbană, proiect lansat în 2017 în parteneriat cu Liceul Tehnologic Agricol Bistrița, a dovedit că poate să unească bistrițeni și nu numai”.

1 comentariu

  • Cristaian, nu lucra prea mult ca incet cu treaba buna vin DEZVOLTATORII peste straturi.
    Nu uita cum fostul primar cu echipa sa dorea aici sa rada totul si sa construiasca cartierul tinerilor insuratei.
    Peneleuu vrea acelasi lucru la doi pasi de vestita livada cu peri seculari unica in Europa.

    4
    5
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS