Economie

Gustarea sărată preferată a orășenilor a dublat profitul unei firme din județ

Consumul tot mai mare de chipsuri din cartofi aproape că a dublat într-un an cifra de afaceri, dar și profitul singurei firme din Bistrița-Năsăud autorizată să fabrice cartofi crocanți.

Compania Olis Dacian Product de la Orheiul Bistriței este autorizată să fabrice cartofi crocanți din 2020. În acel an, a raportat o cifră de afaceri de 2,6 milioane de lei, în 2021 a crescut la 3,7 milioane de lei, iar în 2022 la 6,5 milioane de lei.

Și profitul net al companiei a crescut de la 300.000 de lei în 2020, la 438.000 de lei în 2021 și la 576.000 de lei în 2022.

Potrivit termene.ro, firma are doi angajați.

Anual, românii consumă aproximativ 21.000 de tone de chipsuri din cartofi, consumul crescând an de an începând cu 2018, conform companiei de cercetare. Ea produce chipsuri în diferite ambalaje/gramaje de la 0.25 g până la 1 kg, având o capacitate de producție în 8 ore de aproximativ 5.000-9.000 pungi, în funcție de gramaj.

Românii au lăsat în magazine peste 1,9 miliarde de lei anul trecut pe chipsuri, o piaţă care în ultimii ani a fost în continuă dezvoltare, arată datele companiei de cercetare Euromonitor International, citată de ZF. Anual, românii consumă aproximativ 21.000 de tone de chipsuri din cartofi, consumul crescând an de an începând cu 2018, conform companiei de cercetare.

Un studiu realizat anul trecut arată că gustarea sărată apreciată de cei mai mulți locuitori ai mediului urban din România sunt chipsurile, fiind favoritele a 28% dintre aceștia, urmate de mixurile de semințe sau nuci (22%) și pufuleți (15%).

Chipsurile au un succes mai mare în rândul persoanelor de 18-29 ani, 46% afirmând că aceasta este gustarea sărată preferată, dar și în segmentul celor cu vârste cuprinse între 30 și 45 ani, care afirmă în proporție de 32% că preferă să consume chipsuri, față de orice altă gustare sărată, pe când femeile și persoanele cu vârste cuprinse între 46 și 65 ani preferă mixurile de semințe sau nuci (25% pentru femei și 26% pentru cate­goria de vârstă 46-65 ani, față de 22% total). Per total, 42% dintre români consumă chipsuri o dată pe săptămână sau mai des.

Nutriționiștii atrag atenția că, deși chipsurile par a fi doar felii de cartofi tăiate foarte fin, prăjite sau coapte și sărate, cele cu diferite arome sunt ultra-procesate și pot fi nocive pentru organism.

7 comentarii

  • Bravo Olis pentru realizare….
    Nu o dată, nu de două ori ci de multe ori apuc niște cartofi, arunc niște midii de conservă deasupra, scot o bere rece din frigider mă arunc în sofa și mă pun să navighez pe TimpOnline….cu evenimentele plăcute și mai puțin plăcute ale județului Bistrița-Năsăud.
    Musai trebe probat și marca Olis😃

    9
    22
    • Levente, am inteles că ai stat in partea de sus a orașului, bunicii tai de unde sunt?
      Bretea, Tonciu, Nimigea?
      Dacă nu e secret.
      Cât de frumos a fost in trecut. In fiecare comuna era câte un sat unguresc Tonciu, românesc Galatii Bistriței, săsesc Dipsa.
      Iuda (Viile Tecii) sasesc, frumos, cu biserica săsească, case săsești.bunăstare, organizare.
      Azi biserica s-a dărâmat iar satul a fost populat de către popoarele migratoare, oameni care traiau in cort di care nu aveau un domiciliu stabil.
      Un film
      bun – Gadjo Dilo cu Rona Hartner, Adrian Minune
      La soția mea i-a placut.
      https://youtu.be/WhAoHr7w5-A

      7
      12
    • Sa nu sara lunea pe mine, sa nu mă înțeleagă greșit, imi plac toate națiile!
      Am inteles ca țiganii erau sclavi pana la Alexandru Ioan Cuza (1859).
      Chiar daca i-a eliberat, e clar ca nu aveau case, bogatii, pamânturi, și se plimbau cu căruța din loc in loc.
      Din ce sa trăiască, agricultura nu, fabrici nu, …,, din cântat la instrumente si din servicii, “căldărar, bijutier, etc.
      La fel a fost si cu Jidanii.
      Am inteles ca le era interzis sa posede terenuri.
      Foarte bine, nu le -a fost permis acest lucru, s-au adaptat si au ajuns comercianți , negustori, sucumparat ieftin si su vândut scump.
      Nimeni nu îi întrece nici in ziua de azi.
      Citiți Castelul din Carpați de Jules Vernes despre evreul ambulant care vindea ocheane , ceasuri, etc.
      Despre cârciumarii evrei etc.
      Viața e frumoasa, in fiecare xi descopăr câte ceva interesant.
      Imi dau seama ca sunt zeci de domenii care mă interesează. Ba mă interesează economia, ba sociologia, ba antropologia, arheologia, filozofia, etc.
      Când o să apuc să le studiez pe toate?

      6
      13
    • @Adrian C.

      Nu se va simți nimeni ofensat, toți avem loc în țara asta fiindcă așa e corect….
      Nu, lucrurile nu merg pe direcția asta, bunicii mei și părinții mei vin din Răstolița/Mureș, iar în anul ’78 părinții mei s-au mutat în Bistrița, pe Năsăudului colț cu Aleea Heniu și-au cumpărat un apartament plătind rate lunare până în mijlocul anilor ’90. Cu toții suntem unguri, în Tonciu, Bretea am doar prieteni apropiați.

      5
      9
    • Bem o bere sau două, trei….bine reci cu un bun pintxo lângă??..iar dacă doresc și ceilalți sunt invitați…tragem niște râsete, schimb de opinii….
      Invit eu.
      😉

      6
      11
  • Domnule Adrian C., care se pare că vă pricepeți la atâtea domenii, la fel ca unii invitați de pe Antene, atenție la cuvinte! Faptul că spuneți că vă plac toate etniile, nu înseamnă că trebuie să folosiți termene peiorative când vorbiți despre ele. Și nu, nu mă refer la romi!

    8
    4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS