Economie

La Bistriţa Bârgăului se face un centru de refrigerare a fructelor de pădure cu bani europeni

Asociaţia Pro Familia Bistriţa, beneficiara unui proiect finanţat cu peste 20 de milioane de lei din fonduri europene prin programul POSDRU, va investi în amenajarea unui centru de refrigerare pentru fructe de pădure la care vor lucra 34 de femei de pe Valea Bârgăului care provin din grupuri dezavantajate.

Directorul Centrului de sprijin pentru femei din grupuri dezavantajate al Asociaţiei Pro Familia, Adriana Tăut, a declarat, duminică, că investiţia este necesară întrucât numai vara aceasta femeile implicate în proiectul „O intervenţie integrată în vederea consolidării antreprenoriatului social al femeilor vulnerabile” au adunat peste şapte tone de afine de pădure pe care au fost obligate să le predea firmelor exportatoare întrucât nu au putut să le păstreze peste iarnă şi să le vândă cu preţuri mai bune.  

„Anul acesta, cu femeile din grupul nostru, am colectat 7000 de kg de afine. Nu am avut spaţiu să le depozităm, aşa că le-am predat firmelor care fac export. Dacă am fi avut o cameră de refrigerare le-a fi putut vinde mai scump”, a declarat ea.

Adriana Tăut a spus că deja Asociţai Pro Familia a făcut demersuri şi a primit o clădire de la Primăria Bistriţa Bârgăului unde va amenaja centrul.

„Trebuie doar să o recondiţionăm şi sper ca până anul viitor, în luna mai, să fie dotaă, utilată şi să începem producţia în întreprinderea socială. O să lucreze 34 de femei din grupuri dezavantajate care nu au loc de muncă şi nici venitul minim garantat şi pe care le-am format în cadrul proiectului pentru a avea competenţe de antreprenorial. O să avem o secţie de artizanat şi o secţie de refrigerare unde se vor procesa fructe de pădure. Intenţia noastră este de a congela fructele de pădure şi de a le valorifica în stare de congelare sau refrigerare la un preţ mult mai bun”,a  declarat ea.

Femeile care activează în proiect au făcut, până acum, magiun de prune şi dulceaţă de afine şi mure.

„Am făcut magiun. Este un produs 100% natural, numai cu fructe, fără îndulcitori, fără conservanţi, fără nimic. Procesul e anevoios pentru că la un ciclu de 60 de litri durează cam 9-10 ore fierberea plus procesul de sterilizare. Avem 17 produse care vor ieşi pe piaţă, dulceţuri, bulion, tot felul de legume şi fructe, tot ce trebuie pentru cămara unei femei”, a declarat ea.

În ce priveşte preţurile, un borcan de magiun costă între 12 şi 14 lei.

„Noi spunem că nu sunt scumpe întrucât e multă muncă. Având în vedere că sunt naturale, eu zic că, dacă cineva îşi permite să cumpere un borcănel de dulceaţă cu 12 lei din hipermarket, dacă dă 13-14 lei pe unul de la noi, eu zic că nu este scump”, a declarat Adriana Tăut.

Proiectul „O intervenţie integrată în vederea consolidării antreprenoriatului social al femeilor vulnerabile” a primit o finanţare de peste 20 de milioane de lei din Fondul Social European, Asociaţia ProFamilia având ca parteneri Primăria oraşului Murgeni din judeţul Vaslui, Societatea pentru Copii şi Părinţi Timişoara, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca şi un centru de formare profesională din Grecia, Mesogeiako Symvouleftiko Systema SA.

Proiectul se implementează în trei regiuni ale ţării (Nord-Est, Nord-Vest şi Vest) şi are ca scop înfiinţarea unui centru de resurse, a trei centre de sprijin al antreprenoriatului social şi trei întreprinderi sociale. Deja, cea de pe Valea Bârgăului a fost înfiinţată. Proiectul demarat în 2011 se va încheia anul viitor şi are o valoare totală de peste 20 de milioane de lei.

Duminică, la Festivalul „Toamna bistriţeană”, femeile care lucrează în proiect au venit cu magiun de vânzare, dar şi cu dulceaţă de afine şi mure.

   

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS