Actualitate

În weekend, vânătoare de roviniete pe drumurile naţionale din Bistriţa-Năsăud

Un echipaj mobil cu o cameră video de înregistrare a numerelor de înmatriculare, care aparţine Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Cluj, va circula pe drumurile naţionale din Bistriţa-Năsăud începând de joi după-amiază şi până duminică, şoferii care nu deţin rovinietă urmând să primească ulterior amenzi la domiciliu, prin poştă.

Cititorul mobil de roviniete va fi preluat pentru câteva zile de secţia Bistriţa a Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, din echipa de control care se va deplasa în judeţ urmând să facă parte atât reprezentanţi ai Regionalei Cluj, cât şi ai Drumurilor Naţionale Bistriţa.

Datele preluate de aparatul mobil de verificare a rovinietelor, care înregistrează numerele automobilelor ca şi camera fixă instalată la Tiha Bârgăului, vor fi transmise direct în sistemul central naţional.

Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Cluj deţine două astfel de sisteme mobile, care sunt folosite constant în zonele care aparţin subunităţilor Regionalei.

Rovinieta atestă achitarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România.

Orice conducător auto care tranzitează reţeaua de drumuri naţionale şi autostrăzi din România poate merge la orice subunitate CNADNR, la benzinăriile MOL, Rompetrol, Petrom sau OMV sau la oficiile Poştei Române, de unde trebuie să-şi cumpere o rovinietă, în funcţie de categoria de maşină pe care o deţine.

Procedura este simplă: conducătorul auto îi comunică operatorului, pe proprie răspundere, numărul maşinii pentru care vrea să cumpere rovinieta, tipul vehiculului şi perioada de valabilitate a rovinietei.

Operatorul introduce în calculator numărul autovehiculului, iar sistemul generează, automat, toate datele de identificare, precum şi categoria vehiculului, dar şi numele proprietarului. După achitarea tarifului, cumpărătorul primeşte un bon de casă sau factură, dacă solicită, în locul vechiului autocolant (care se lipea pe parbriz). Plata este înregistrată automat în baza de date centrală şi este păstrată pe toată perioada de valabilitate pentru care a fost achitat tariful de utilizare.

Controlul rovinietei se face fie automat, prin intermediul punctelor fixe, unde sunt instalate sisteme de camere video, fie în trafic, de către echipe de controlori.

Camerele video înregistrează numărul de înmatriculare al vehiculelor care tranzitează drumurile naţionale, care apoi sunt verificate în baza centrală de date (CESTRIN), iar în cazul în care numărul nu este găsit, se interoghează baza de date a DRPCIV (Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor) pentru identificarea contravenientului.
Toate aceste operaţiuni au loc online, în doar câteva secunde. Odată identificat posesorul autoturismului filmat circulând fără rovinietă, i se întocmeşte proces verbal şi i se trimite amenda, prin poştă, la domiciliu.

Controlul în trafic este efectuat de către echipaje formate din politişti, lucrători ai ARR (Autoritatea Rutieră Română) şi CNADNR, cu ajutorul unor terminale mobile (PAD). Verificarea se face tot online. Controlorul introduce în terminal numărul maşinii şi află, rapid, dacă deţinătorul autoturismului a plătit sau nu rovinieta. În cazul constatării unei contravenţii i se întocmeşte proces-verbal şi i se reţine certificatul de înmatriculare.

Amenzile se încadrează între 250 şi 4.500 lei, în funcţie de categoria de autovehicul.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS