Actualitate

Ioan Gaftone: Mesajele alegerilor locale

”Întotdeauna rezultatele alegerilor transmit tendinţele, orientările, semnalele despre parametrii de stare a electoratului. Ele oferă politicienilor instrumentele de navigare şi ştiinţa de a naviga în spaţial social perspectiva imediată.

În primul rând, electoratul a spart tiparele gândirii tradiţionale în ce priveşte alegerea între bărbaţi şi femei. În Capitala ţării şi nu numai nu a avut nicio inhibiţie în a încredinţa puterea femeilor. Este un progres remarcabil şi acest lucru ne apropie de imaginea lumii civilizate.

În al doilea rând, remarc faptul că electoratul a depăşit gândirea şi atitudinea tradiţionaliste de neîncredere faţă de cetăţenii străini. O franţuzoaică a obţinut rezultate remarcabile în Capitala ţării. Atitudinea ei deschisă, dezinhibitiile ei, pregătirea academică, vârsta au învins prejudecăţile şi a obţinut încrederea oamenilor. Faptul că este femeie întăreşte şi mai mult diferenţa de atitudine a electoratului şi nu poate trece neobservată.

În al treilea rând, cred că trebuie subliniat faptul că un tânăr cu cu profil intelectual bine conturat de titlurile olimpice, tenacitatea sa, perseverenţă, caracterul deschis al comunicării nu au rămas neobservate electoratului şi au fost răsplătite cu încrederea, înţelegerea, simpatia şi voturile cetăţenilor. Nicusor Dan a fost surpriza alegerilor. Este şi semnalul dat de cetăţeni că nu mai sunt dispuşi să voteze mediocritatea, lipsa de educaţie, oamenii fără un orizont larg şi profunzime ştiinţifică. Oameni care scriu cu A din X şi care se disting doar prin capacitatea de a nu înţelege fenomenele şi procesele simple nu mai au ce căuta pe listele de vot.

În al patrulea rând, succesul lui Nicusor Dan şi al Clotildei Armand evidenţiază că banii nu sunt determinanţi în obţinerea încrederii oamenilor.  Aceste aspecte apropie electoratul românesc de profilul electoratului occidental.

În al cincilea rând, remarc şi o stare de confuzie aproape de neexplicat în rândul cetăţenilor. Creditează cu încredere mare Justiţia, DNA-ul, CSM-ul, Parchetele dar în acelaşi timp votează cu cei incriminaţi şi condamnaţi. Această atitudine nu este normală şi trebuie să fie eliminată. Sunt cazuri care ne fac o vizibilitate pe radarul negativ al Uniunii Europene.

În al şaselea rând, tot ca o stare de confuzie remarc faptul că opinia publică cere oameni noi şi schimbare dar în acelaşi timp cere şi notorietate. Un proverb spaniol zice că nu există drumuri dar ele se fac păşind. Tot aşa cred că notorietatea se face exersând în plan social, în funcţii publice cu vizibilitate mare. Faţă de tineri cred că societatea trebuie să dea dovadă de înţelegere şi să le ofere posibilitatea de a fi aleşi în locul celor în vârstă. Scenarii de genul “alegem pe cel în vârstă pentru că nu avem pe cine “ sunt păguboase. Tineretul trebuie să se angajeze cu responsabilitate să-şi croiască societatea în care vrea să trăiască iar cei în vârstă trebuie să rupă lanţul limitărilor şi constrângerilor cu care au încorsetat tinerii şi să facă pasul în lateral stânga sau dreapta după convingerea fiecăruia.

Nu în ultimul rând, remarc menţinerea confuziei ideologice între stânga şi dreapta. Este adevărat că satisfacerea nevoilor cetăţenilor de cele mai multe ori reclamă o soluţie tehnică dar stabilirea priorităţilor şi alocarea resursei financiare sunt întotdeauna de natură ideologică, de stânga sau de dreapta. Clarificarea este necesară atât la cetăţeni cât şi la partidele politice. Confuzia a fost generată, amplificată şi menţinută de partidele politice.

Să sperăm că viitorul va întări tendinţele pozitive şi va elimina confuziile”

Col. rez. Ioan Gaftone

6 comentarii

  • „În al patrulea rând, succesul lui Nicusor Dan şi al Clotildei Armand evidenţiază că banii nu sunt determinanţi în obţinerea încrederii oamenilor. ”
    In Bucuresti nu, in provincie da. Cu banii se cumpara voturi.

  • Italienii au ales ieri la Primaria ROMA o femeie-Virginia RAGGI-avocat,37 ani. Felicitari pentru articol! Asteptam si altele!

  • La despre cum se face, cum nu se face, la analişti care să ne spună ce ar trebui să facem, suntem campionii Europei. La facut efectiv, îi invers.
    Totuşi, cam mulţi cu mapa şi prea puţini cu sapa.
    Iar o samă de oameni, deşi au dreptul la opinie, ar trebui limitaţi să şi-o exprime doar prin vot. Nu cred că ne pot da lecţii toţi cei trecuţi de 60 de ani, îmbibaţi de învâţământul politic până în epoleţi.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS