Timp de gândire

Ioan Gaftone: Sărbătoarea muncii trebuie resetată sau denumită comemorare

”Biserica şi Parlamentul se întrec în a institui sărbători, adică în a micşora timpul de muncă al celor care încă mai au un loc de muncă. Prea multă nedreptate, prea multă pomană, prea multă nemuncă, prea puţină organizare, prea mulţi hoţi, prea puţină ordine, prea multe imunităţi, prea multe ascunzişuri călduţe în instituţiile de stat, prea mulţi neputincioşi, prea puţin DNA”.

Sărbătoarea muncii

Atitudinea faţă de muncă este o chestiune care preocupă societatea în ansamblu şi oamenii în particular din cele mai vechi timpuri. De aceea se spune des că atitudinea determină altitudinea la care ajung oamenii pe scara valorilor profesionale şi a performanţei. Contextul global, european şi cel naţional văzut prin lentila sau fereastra muncii trebuie să ne pună pe gânduri.

Ca persoană publică nu este zi lăsată de Dumnezeu să nu fiu întrebat dacă nu cunosc un loc de muncă liber. Multă lume caută locuri de muncă, unii sunt nemulţumiţi asupra felului cum este plătită munca, femeile văd că sunt discriminate în ce priveşte ocuparea posturilor şi plata. Toţi vedem că săracii sunt tot mai săraci, iar bogaţii tot mai bogaţi. Părinţii şi profesorii nu mai pot motiva tinerii pentru că se vede bine că între muncă şi capital sunt alte raporturi decât cele normale. Tinerii nu îşi mai pot alege modele serioase din perspectiva muncii şi sunt cei mai loviţi de riscul şi realitatea şomajului.

Între cei care muncesc şi pensionari s-a instituit un raport economic nesănătos care erodează coeziunea şi solidaritatea socială. Legislaţia muncii impozitează peste măsură munca, generând evaziune, fraudă, infracţiune şi împovărează deopotriva statul şi mediul economic. Liberalizarea forţei de muncă în Europa a dus la o atitudine periculoasă faţă de imigranţi şi a consolidat partide extremiste. Perspectiva confuză, difuză şi contradictorie asupra muncii şi a modelului economic al viitorului a generat lipsa de orizont a învăţământului asupra felului în care trebuie pregătită forţa de muncă. Politicienii, oamenii de stat, mediul academic, mediul de afaceri nu pot oferi o soluţie. Sindicalismul nici atât, pentru că a fost adus în starea de criză structurală şi funcţională. Biserica şi Parlamentul se întrec în a institui sărbători, adică în a micşora timpul de muncă al celor care încă mai au un loc de muncă. Sistemul sanitar nu mai are nici o treabă cu sănătatea în muncă. Inspectoratele cu protecţia muncii asistă la accidentarea şi scoaterea oamenilor din sistemul de muncă şi la trecerea în cel de asistaţilor sociali.

Cea mai dinamică forţă de muncă s-a stabilit în străinătate şi hemoragia încă nu e stabilizată. Disparitatea sociala anulează egalitatea de şanse în muncă, generează injustiţie socială, lipsa de încredere în stat şi societate. Speranţa şi încrederea în ziua de mâine omoară naţiunea prin factorul demografic. Prea multă nedreptate, prea multă pomană, prea multă nemuncă, prea puţină organizare, prea mulţi hoţi, prea puţină ordine, prea multe imunităţi, prea multe ascunzişuri călduţe în instituţiile de stat, prea mulţi neputincioşi, prea puţin DNA. Problema muncii este nerezolvată la nivel unional şi fiind o problemă europeană necesită o soluţie europeană. Acesta este tabloul în care nouă ne arde de sărbătorit Ziua Muncii. Batjocură mai mare la adresa muncii nu se poate. Sărbătoarea muncii trebuie resetată sau denumită comemorare.

Ioan Gaftone, consilier judeţean

9 comentarii

  • Trebuie sa amintim ca atat PD cat si PSD s-au perindat pe la guvernare ajutandu-se de mita electorala, prin organizarea de baie de multime unde s-au distribuit galeti ,pui . zahar, dar si micul si berea electorala de 1 MAI si asta recent la Bistrita.organizat de stanga . Acesti amarati infometati, tot de politicieni prin lipsa de programe ,constituie masa electorala de stanga pe care se bazeaza acum PSD-ul.Cei care au mai votat dreapta in mare parte sunt plecati la munca pt asi salva familiile.de la umilinte asemanatoare.Acum stam si ne miram ca la urne nu vin tinerii si cetatenii cu o cultura politica si civica adecvata.Asta ati reusit d-lor politicieni …. o imagine de tara bananiera,

    • Da, Dar PDL nu iese în apărarea parlamentarilor anchetaţi, nu a semnat colaborare cu Dogaru, nu cere desfiinţarea DNA…

  • domnule intr-o tara bananiera e bine ca au banane si altele de prin jungla, dar noi ……..noi ce mai avem ????si asta[Gaftone] vrea comemorare , auziti prieteni comemorare . pai ce sa comemoram ?? ………… voastra?? si asta an de an ??

  • Cauza prinicpala nu sint zilele libere sau denumirea lor ci motivarea plus demografia. Ca sa ridici sau macar se egalisezi raportul celor care muncesc versus celor care inca nu muncesc sau celor care numai muncesc, nu ne ajuta se schimbam fasadele(denumirea sarbartorilor), ci mai degraba structura si continutul politici. Cred ca Romania exceleaza cu un numar extrem de mare de muncitori necalificati si a celor care nu au mai mult de opt clase. Cum vrei se faci fata in siecol 21 cu omeni care doar stie se functioneze ca si roboti?
    Iar cu fiecare tanar si fiecare calificat care pleaca din Romania, sansele devin tot mai mici pentru o schimbare in bine, indiferent cine se afle la guvern.
    Singura solutie este investitia in omeni, mai ales educatie si pretuire corecta la locul de munca dupa eficienta nu dupa prezenta si in sistemul de administrare publica.

    • D-le Walter, te-nseli amarnic, mai ales in privinta studiilor. Din contra, din 10 copii, 8 termina liceul si 6 fac si facultate, de-alde Spiru Haret sau alte asemenea…Ca nu stiu nimic dupa terminarea facultatii si lucreaza ca necalificati in alte domenii…asta e alta treaba. Oare cum de se descurca atat de bine romanii, in strainatate? Cat despre ,,valoarea muncii”, aici va dau dreptate: munca nu e pretuita!

    • Se descurca in majoritate bine la recolta, da. Cei care de adevarat se descurc bine sint fix cei putin care lispesc aici si care sint alungati., cei care nu primesc nicio sansa pentru ca vezi, posturile unde puteau face o diferenta sint ocupate de di… co….

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.