Actualitate

Ioan Platon, despre greșelile ce trebuie evitate la plantarea pomilor și în primii ani după sădire

Cea mai benefică perioadă de plantare pentru majoritatea speciilor de pomi fructiferi este toamna, târziu în septembrie sau în luna octombrie, cu condiția că temperaturile să nu scadă sub valoarea de 5 grade Celsius. Totuși, dacă ați ratat perioada respectivă, mai puteți planta și primăvara, înainte de începerea perioadei de vegetație.

În cartea ”Noțiuni de pomicultură pentru cei interesați”, lansată de curând, dr. ing. Ioan Platon, președintele Societății Române a Horticultorilor filiala Bistrița-Năsăud, atrage atenția că gropile în care se pun pomii trebuie să aibă dimensiunile de 80×80 și adâncimea de 60 de cm în solurile cu textură grea și de 60×60 și adâncimea 60 de cm în cazul solurilor cu textură mijlocie.

După săparea gropilor, se pregătesc pomii de plantat. Se scurtează rădăcinile principale la 30-35 de cm lungime prin eliminarea rădăcinilor uscate sau rupte și prin mocirlire. Aceasta se realizează prin introducerea rădăcinilor până la punctul de altoire într-o mocirlă de consistența smântânii, realizată din gunoi de grajd proaspăt de bovine, pământ și apă. Astfel, rădăcinile sunt acoperite cu un strat subțire de mocirlă, fapt care contribuie la realizarea unei ”mai bune intimități între rădăcini și sol”.

La plantarea corectă a pomilor, trebuie ținut cont de adâncimea de plantare care să fie cu 3-4 cm mai sus de nivelul solului deoarece, prin călcarea pământului în groapă, în timpul plantării, pomul se lasă și va ajunge cu punctul de altoire la nivelul gropii.

Pomul se fixează pe fundul gropii cu curbura tulpinii pe direcția rândurilor pe un mușuroi alcătuit din gunoi de grajd circa 10-15 kg/groapă acoperit cu pământ mărunțit rezultat din prima cazma de la săpatul gropii.

La plantat, trebuie să lucreze doi oameni. Unul fixează pomul și calcă pământul pe care îl adaugă în groapă cel de-al doilea.

Pământul se tasează de la marginea gropii către centrul ei pentru a cuprinde toată lungimea rădăcinilor și pentru a le pune mai repede în contact cu solul. După aceaastă fază, se completează groapa cu pământ mărunțit și fertil din împrumut (arătură), iar apoi se tasează din nou.

Un pom plantat bine este acela care nu poate a fi smuls dacă se trage de el cu forță. În primăverile secetoase, pomii plantați trebuie udați cu 20-30 de litri de apă la 2-3 zile pentru a se prinde.

Greșeli ce trebuie evitate la plantarea pomilor și în primii ani după plantare:

  • săparea gropilor subdimensionate
  • adăugarea de gunoi direct pe rădăcina pomului
  • plantarea pomului fără ca rădăcinile să fie mocirlite până la punctul de altoire
  • necălcarea pământului în groapă în jurul pomului
  • neprotejarea tulpinii pomului contra rozătoarelor prin învelire cu materiale (cârpe, material plastic, tulei de porumb) în primii 2 ani de viață ai pomului
  • neexecutarea tăierii de proiectare a coroanei prin scurtarea axului pomului la 60-80 de cm de la sol în funcție de înălțimea pe care dorim să o obținem la pomi
  • evitarea erbicidării între pomi cu produse cu acțiune totală gen Glyphogan, Rounddup, Dominator, etc
  • interzicerea scurtării ramificațiilor ca urmare a scurtării axului
  • neinstalarea tuturelui sau a sistemului de susținere a pomilor
  • aplicarea îngrășămintelor organice sau chime direct lângă tulpina pomului

În funcție de ce fel de pomi vreți să plantați, dr. ing. Ioan Platon vă recomandă următoarele soiuri:

Măr: Close, Stark Earlest, Jersey Mac, James Grieve, Jonathan, Golden Delicious, Florina, Generos, Auriu de Bistrița, Prima, Idared, Starkrimson, Wagner, Goldenspur.

Păr: Aromată de Bistrița, Napoca, Favorita lui Clapp, Wiliams, Beuree Bosc, Beuree Hardy, Untoasă de Geoagiu, Conference, Highland.

Prun: Diana, Tuleu timpuriu, Silvia, Centenar, Piteștean, Carpatin, Record, Albastros, Pescăruș, Tuleu gras, Vinete românești

Cireș: Bigarrreau Moreau, Timpurii de Bistrița, Negre de Bistrița, Roșii de Bistrița, Van, Pietroase de Ctnari, Uriașe de Bistrița, Jubileu 30, Rubin

Vișin: Meteor, Nana, Crișana 2, Ilva, Timpurie de Cluj, Mocănești.

Autorul reamintește că, în țara noastră, există zicala: ”cine nu plantează un pom, cine nu are un copil și cine nu își construiește o casă degeaba a trăit pe acest pământ”.

5 comentarii

  • Multumim pentru sfaturile bune , d-lui dr. ing. Platon. As avea pentru dansul doua intrebari.
    Intrebarea 1. De unde se poate procura cartea ? Intrebarea 2. Ce se poate face impotriva soarecilor de camp care rod radacinile pomilor tineri cel putin in primii trei ani de la plantare ? (Mentionez ca din cauza pandemiei nu se mai gasesc in tara pastile cerate tip vebitox – de provenienta Italia.)

  • Altă întrebare(ri) de unde putem procura cartea,și de unde putem procura puieți sănătoși autohtoni,cam tot ce se vinde prin marile lanțuri nu rezistă mai mult de 3-4ani când să intre pe rod constați pe propria-ți piele că era nevoie de tot felul de tratamente specifice țării de unde provin,mare atenție la toată lumea să nu se lase păcălită de aspectul lor frumos care în mare parte este comercial,o spun din proprie experiență,și dacă-mi este permisă și o a treia întrebare despre puieții care provin din zona Aiudului,sunt recomandați ptr.zona noastră geografică? Mulțumim d-nului Platon urându-i viață lungă cu rod bun în continuare!

  • Doamne ce mă bucur, când văd și altceva, înafară de Covidel. Da, am fost și eu curios și interesat de carte. L-am sunat pe dl Platon. Prima ediție s-a epuizat, dar săptămâna următoare are din nou.Am primit permisiunea să-i fac public nr de tel. 0722 896 901.Puteți să-l sunați și să comandanți. Mulțumim doamna Cristiana pt articol. O zi minunată și spor la plantat.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS