Actualitate Recomandări

Bistrița-Năsăud a primit 448.000 de comprimate de iodură de potasiu

Județul Bistrița-Năsăud a primit 448.000 de comprimate de iodură de potasiu, a declarat directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu, însă deocamdată nu se știe cum vor ajunge acestea la populație fiindcă medicii de familie refuză distribuirea lor.

Patronatele medicilor de familie, inclusiv din județul nostru, au anunțat Ministerul Sănătății că ”orice atribuţie administrativă aşa cum este şi cea recent anunţată, aduce medicii specialişti de medicină de familie în situaţia de a-şi vedea blocată activitatea medicală, respectiv serviciile medicale acordate pacienţilor înscrişi pe listele lor”.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și reprezentanții Societății Naționale de  Medicina Familiei (SNMF) au discutat, joi, pe această temă, dar poziția medicilor nu s-a schimbat.

După discuțiile de joi, SNMF a transmis către filialele din țară un mesaj conform căruia refuză să îndeplinească orice sarcină birocratică așa cum consideră că este distribuirea acestor pastile.

Totodată, medicii de familie susțin că este periculos ca aceste pastile să ajungă la populație, în contextul în care românii iau medicamente fără să se consulte cu medicii, iar iodura de potasiu poate avea consecințe grave asupra sănătății, mai ales dacă ajunge la îndemâna copiilor.

Într-un sondaj realizat de FNPMF în perioada 25-29 martie a.c. pe tema distribuirii iodurii de potasiu, 89% dintre medicii de familie respondenți au respins planul Ministerului Sănătății ca aceste pastile să fie distribuite prin intermediul cabinetelor de medicina familiei. Întrebați cine ar trebui să distribuie pastilele, 36% au răspuns „farmaciile”, 36% „primăriile” și 28% „Inspectoratul pentru Situații de Urgență”.

Medicii de familie spun că vor sprijini Ministerul Sănătăţii în campaniile de informare a populaţiei, oferind pacienților informații medicale, relevante pentru situațiile lor particulare legate de starea de sănătate, dar nu vor distribui pastile.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că săptămâna viitoare va începe campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu către populaţia eligibilă și că ar putea dura două-trei săptămâni, menţionând însă că acest lucru nu se va face decât după o informare foarte clară a cetăţenilor.

Iodura de potasiu este utilizată după (și nu înainte) de expunerea la radiații, în cazul accidentelor nucleare sau accidentelor reactoarelor nucleare, având ca scop prevenirea absorbției de iod radioactiv de către tiroidă. Glanda tiroidă este deosebit de sensibilă la astfel de radiații, captând iodul radioactiv. Dacă iodura de potasiu se administrează imediat după accidentul nuclear, tiroida va capta iodul din pastilă și astfel nu se va mai încărca cu iodul radioactiv.

Pentru capsulele care conțin 65 mg de iodura de potasiu, dozele recomandate de către medic sunt acestea:

  • Adulţi, copii şi adolescenţi cu vârsta de 12 ani sau peste: 2 comprimate
  • Copii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 12 ani: 1 comprimat
  • Copii cu vârsta cuprinsă între 1 lună şi 3 ani: 1/2 de comprimat
  • Nou-nascuţi şi copii mai mici de 1 lună: 1/4 de comprimat
  • Femei gravide (toate vârstele): 2 comprimate. Cu această doză, copilul dumneavoastră nenăscut este
  • de asemenea protejat.
  • Femei care alăptează (toate vârstele): 2 comprimate.

Conform calculelor, dozele primite de DSP Bistrița-Năsăud ar putea fi administrate unui număr de 277.000 de persoane.

6 comentarii

  • A făcut rafila mai multe că nu trecea de break even point. N-au fost 277.000 de persoane în județ la ultimul recensământ! Numai pe site-ul de propagandă are județul peste 325.000 că nu-l băgau în seamă chinezii pe domnul președinte. Ce contează că oricum o să rămână toate în magazie! Espèce de crétins!

  • Hai că am găsit soluția! Faceți o campanie de intubări la ATI și le băgați pe gât curioșilor și iod-ul. Sau, deschideți heliportul pentru selfie-uri contra pastile ingerate. Păcat că n-au cumpărat și elicopter că era rezolvată problema.

  • Tin bine aminte acel an, 1986! Aveam 19 ani! Si atunci s-au impartit comprimate de iodura de potasiu. Curios este faptul ca in acel an ,parintii mei, D-zeu sa-i odihneasca in pace, desi aveau peste 40 de ani, au primit si ei aceste comprimate. Acum, stau si ma intreb?!? De unde pana unde,acum persoanele trecute de 40 de ani nu vor primii aceste pastile? S-o fi schimbat ceva si noi nu stim? Sau ne luam dupa teoriile conspirationiste si noi care suntem trecuti de 40 – 50 ani, vom fi experimente! Sau in caz de razboi, suntem generatia de sacrificiu care stiu cum se tine o arma in mana. De 16 ani , armata nu mai este obligatorie, asa ca…scenarii se mai pot face!

    • Pastilele cu iod fac mai mult rău decât bine celor care au noduli tiroidieni. In general aceasta problema de sănătate apare după 40 de ani. De aceea nu se recomandă pastilele cu iod celor peste 40 de ani. Sunt multe persoane care nu știu de existența lor. In 1986 comuniștii nu prea erau curioși de lucrurile astea. Pastile pentru toată lumea😏

    • Stai linistit cetatene…Cum s au indopat cu ivermectina ,,preventiv” si singurul efect a fost ca le a crescut cate o coada asa o sa dea spaga pentru pastile cu iod sa le ia preventiv.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS