Politică

Klaus Iohannis: Educaţia va fi o prioritate a mandatului meu de președinte

”Ca președinte al României, am convingerea că putem să deveni efectiv un ”tigru al Europei”, în același sens în care au apărut ”tigrii din Asia” care îşi bazează pe educaţie şi disciplină în societate creşterea și dezvoltarea. Resursa umană rămâne în continuare cheia reuşitei unei naţiuni. Este nevoie de acest efort”.

Klaus Iohannis: Educația va fi o prioritate a mandatului meu de președinte

Premisa fundamentală de la care pornesc în abordarea domeniului educației este aceea că o societate nu poate fi, pe termen mediu sau lung, mai bună decât sistemul său de educaţie. O societate, o națiune poate să fie performantă sau neperformantă în funcţie de sistemul său de educaţie, care are, în realitate, cel mai mare impact asupra viitorului unei naţiuni.

Viziunea ROMÂNIEI LUCRULUI BINE FĂCUT este indiscutabil legată de viziunea unui sistem educațional performant, care poate fi privit drept cea mai mare șansă pe care o avem pentru a face România performantă.

Ca președinte al României, am convingerea că putem să devenim efectiv un ”tigru al Europei”, în același sens în care au apărut „tigrii din Asia” care îşi bazează pe educaţie şi disciplină în societate creşterea și dezvoltarea.

În viziunea mea, un sistem performant presupune:

  • un segment preuniversitar suficient de consistent, dar nu bazat exclusiv pe acumulare de informații, ci pe o formulă duală care îmbină în mod creativ teoria cu practica și care oferă opțiuni diferite de ieșire în funcție de abilități și competențe;
  • un segment universitar în care se acumulează masiv competențe și care permite în mod real specializarea într-un domeniu, ce poate fi apoi urmată de o hiperspecializare;
  • corelarea cu cercetarea. Crearea unui sistem foarte performant care să ducă România în zona de înalte tehnologii poate să funcţioneze numai dacă, în paralel, se desfășoară o activitate de cercetare foarte serioasă. Despărţirea educaţiei de cercetare este o greşeală fundamentală. Ele trebuie să fie corelate;
  • încurajarea educației continue. Fără a încuraja un proces de educație continuă, pe toată durata vieții profesionale, nu se poate asigura adaptarea la nevoile unei piețe a muncii tot mai dinamice și asigurarea eficienței în fața creșterii competiției în plan regional și internațional.

Desigur, este de discutat și despre statutul dascălilor în societate. Nu poţi să ai un corp profesoral performant dacă nu ai o remuneraţie corespunzătoare. Nu poţi să aştepţi de la un profesor din mediul preuniversitar să fie foarte performant fără să fie remunerat decent. Dar acestea sunt lucruri cunoscute deja de toată lumea. Trebuie să conştientizăm faptul că a construi un sistem de educaţie performant reprezintă un lucru extrem de scump, însă este o investiție în viitor, fără de care o națiune nu poate progresa și performa.

Dacă vrem să avem o educaţie performantă, trebuie să recunoaştem că am greşit şi să începem să reconstruim întreg sistemul. Ca Președinte al României, îmi propun să organizez o asemenea dezbatere națională. Dacă reuşim să fundamentăm o analiză serioasă şi dacă ne vom propune ținte clare, atunci vom putea să schimbăm sistemul suficient de mult. Însă, din experiența mea, doresc să evidențiez un aspect: schimbările în sistemul de educație nu se pot măsura în luni sau în ani. Dacă reușim să-l așezăm pe baze funcționale, efectul se va vedea peste câteva generații. Dacă vom obţine rezultate foarte bune, în 20 de ani, ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT poate să se transforme dintr-o ţară importatoare de know-how şi de înaltă tehnologie, într-o ţară exportatoare, un veritabil hub regional de înaltă tehnologie.

În lumea modernă a globalizării, orice produs se poate cumpăra, dar educaţia nu. Educaţia se poate cumpăra pentru un individ sau pentru un grup de indivizi, dar nu se poate cumpăra pentru o națiune.

Resursa umană rămâne în continuare cheia reuşitei unei naţiuni. De aceea, este nevoie de acest efort, de a defini un sistem propriu și performant de educație.

…pentru România lucrului bine făcut

Klaus Iohannis președinte 

(Publicitate electorală)

17 comentarii

  • Macar din perspectiva faptul ca a profesat nobila ocupatie de dascal, poate ca e mai degraba de crezut ca ar fi interesat de educatie acest domn decat alalalt de si-o facut doctoratul prin furt, si o fo’ promovat pe piramida sociala in sus doar pentru ca o fo’ ciochist pe la servicii.

    • Da, da, a profesat meseria de dascal cu… foarte mare succes, daca si-a cumparat 6 case din banii din meditatii si salar. Stai, cum a zis chiar el, din munca cinstita de profesor, numai ca toti ceilalti profesori au avut GHINION, auzi, nu si-au luat nici macar 2-3 case..

    • Toate cele 6 case ale lui Iohannis nu fac cat apartamentul de lux al lui tov. premier Ponta…. iar despre cele 7 case ale cuplului Ponta – fata lui Dumnezeu socrul Sarbu, oare de ce nu se vorbeste – io cred ca numai din maxima ipocrizie.

  • Comparand demagogia PSD care vorbeste de procesul de modernizare a educaţiei şi adaptarea ei la realităţile societăţii contemporane, cu realitatea invatamantului sub guvernarea Ponta, nu poti sa nu constati cata ipocrizie si minciuna sunt lansate in spatiul public fara pic de rusine. Este ca si cum ai vorbi de funie in casa spanzuratului. Purtatorii de “mesaj” ai PSD ori sunt prosti ori nu gandesc. Ce modernizare e aia in care pentru prima data in istoria invatamantului la deschiderea anului scolar 2014-2015, au lipsit manualele pentru clasele primare? Sau si mai grav, ce fel de modernizare a invatamantului este aceea prin care se vrea sa fie admisi in universitati absolventi de liceu fara bacalaureat? Ca sa nu mai vorbim de oprirea reformei invatamantului prin modificarea Legii educatiei.
    Programul lui Klaus Iohannis in domeniul educatiei demonstreaza viziune si realism. Un exemplu din multe altele, este corelarea invatamantului superior cu cercetarea. Crearea unui sistem foarte performant care să ducă România în zona de înalte tehnologii poate să funcţioneze numai dacă, în paralel, se desfășoară o activitate de cercetare foarte serioasă. Despărţirea educaţiei de cercetare este o greşeală fundamentală. Ele trebuie să fie corelate.

  • Deh, unii creioneaza programe, altii fac campanie electorala in scoli, printre profesori. Sunt curios daca si de aceasta data vor castiga tot impostorii.

  • Ia mai du-te matale, d-le NK, in Ohio, USA, sa vezi acolo secularizare, la rednecii aia. Lasa-ne pe noi in plata Domnului, ca si PNL si PDL au fost la guvernare si au dat max. 3% din PIB la Educatie, crezi ca neamtul tau are de unde da mai mult?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS