Actualitate

Laboratorul criminalistic al IPJ, acreditat internațional în patru domenii de expertiză

Laboratorul criminalistic al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud este acreditat internațional în patru domenii de expertiză clasică: traseologie, balistică, grafică și tehnica documentelor, respectiv dactiloscopie. Laboratorul e dotat cu aparatură de 400.000 de euro.

”Colegii mei își desfășurau activitatea în corpul celălalt la etajul III, în două-trei birouri mici. Aici era fosta cantină, un spațiu mare care era dezafectat și ne-am gândit, după ce am preluat comanda IPJ, că e cel mai bine să facem un laborator criminalistic cu toate spațiile necesare ca să putem îmbunătăți rezultatele”, a spus comisarul șef Mihai Lupșa, șeful IPJ, vineri, într-o conferință de presă prilejuită de prezentarea bilanțului activității Inspectoratului de Poliție Județean în 2023.

”Tot ce vedeți aici ne-a dat posibilitatea să fim acreditați internațional în cele patru domenii de expertiză clasică criminalistică: traseologie, balistică, grafică și tehnica documentelor și dactiloscopie”, a explicat comisarul șef de poliție Luigi Daniel Preda, șeful Serviciului Criminalistic din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud.

În laboratorul de expertiză sunt analizate probele adunate din teren.

”Avem aici un dispozitiv cumpărat cu fonduri europene și are ca scop examinarea documentelor oficiale în vederea identificării elementelor de siguranță care ne ajută să analizăm autenticitatea documentelor. Acum analizăm un permis de conducere în litigiu. Aparatul are spectru de lumini cu lungime variabilă, dar și o bază de date la toate documentele cu care România are protocol. Înainte să examinăm un document, identificăm elementele de siguranță pe care le căutăm mai apoi în litigiu. Acest dispozitiv este folosit pentru tot ce înseamnă expertiză și rapoartele de constatare tehnică a documentelor. Mai examinăm și ceea ce ține de balistică și traseologie. Avem un stereomicroscop destul de scump, dar foarte performant, de ultimă generație care se află în dotarea a 16 servicii criminalistice teritoriale. Se pot observa urmele de striații create de ghinturile unei arme. Mai avem un microscop comparator și soft foarte performant de calibrare și îmbunătățirea imaginilor examinate de noi. Ne dă posibilitatea această tehnică să examinăm tuburile sau proiectilele după caz în condiții de întuneric”, a explicat comisarul Preda.

Într-o altă încăpere a laboratorului sunt alimentate bazele de date cu semnalmente.

”Anul trecut, a intrat în dotarea serviciului nostru un soft foarte performant de potrivire facială. În situațiile în care avem anumite fotografii în litigiu și avem nevoie să identificăm persoana, în funcție de persoanele care sunt în baza de date, acest soft ne permite să o facem într-un mod foarte rapid și foarte profesionist”, a explicat comisarul Luigi Daniel Preda, potrivit căruia pot fi analizate inclusiv imagini surprinse de camerele de supraveghere.

În laboratorul criminalistic este și o încăpere în care sunt analizate probele adunate din teren, care va fi dotată cu un dispozitiv nou pentru relevarea urmelor papilare și cu încă unul relevarea urmelor papilare pentru documente.

Într-un alt spațiu, se află baza de date AFIS, care se ocupă cu stocarea urmelor papilare, iar în alta laboratorul de dectecție al comportamentului simulat, în limbaj comun ”detectorul de minciuni”.

Laboratorul criminalistic al IPJ Bistrița-Năsăud este dotat cu aparatură în valoare de sute de mii de euro care le permite criminaliștilor bistrițeni să examineze probe și din alte județe și să coopereze cu INTERPOL.

Dotările au fost obținute prin proiectul ”HD Spectral”, finanțat cu peste 260.000 de euro, bani europeni. Până la finalul anului trecut, au fost cumpărate patru dintre cele cinci echipamente prevăzute în bugetul estimat al proiectului: comparatorul video spectral, tableta multispectral, camera de fumigație cu cianoacrilat și camera de fumigație cu ninhidrină. Tot cu bani europeni s-a făcut training specializat pentru personalul Serviciului Criminalistic.

Anul trecut, Serviciul Criminalistic a făcut 1.674 de cercetări la faţa locului de unde au fost ridicate 356 de urme papilare și 3.977 din alte categorii de urme, materializate în 173 de identificări criminalistice, dintre care 70 pe urme dactiloscopice.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS