Actualitate

Marius Rus (PER): Lacul MHC a fost cumpărat de o firmă din Braşov. Va fi decolmatat

Purtătorul de cuvânt al Partidului Ecologist Român (PER) Bistriţa-Năsăud, Marius Rus, scrie, într-o postare pe contul său de Facebook, că firma braşoveană Marub SA a cumpărat lacul de agrement al MHC, acesta urmând să fie decolmatat pentru producerea de electricitate, dar şi pentru a putea fi folosit cu scop de agrement şi pescuit sportiv.

“Pentru început, compania va decolmata lacul pe o suprafaţă de şapte hectare. Perioada de excecuţie se va derula pe 3-4 luni. În perioada următoare va moderniza prizele de apă”, scrie Marius Rus care s-a întâlnit cu noul proprietar, Iorgu Ganea.

Potrivit unui articol scris tot de Marius Rus pe site-ul Pescuit şi Vânătoare TV, în anii 80, la intrarea râului Bistriţa în municipiu s-a construit un minibaraj şi un lac de acumulare, un aşa-zis bazin compensator, cu destinaţia construirii unei microhidrocentrale.

“Aceasta a funcţionat timp de 23 de ani. Lacul de agrement MHC, aşa cum e cunoscut, avea şi o destinaţie de agrement, fiind dotat la vremea respectivă şi hidrobiciclete şi bărcuţe. Nu in ultimul rând acest lac a fost populat cu peşte din specia crap şi caras. Odată cu trecerea timpului lacul s-a populat natural cu speciile de peşti ale râului Bistriţa respectiv clean, morunaş şi scobar. În timp, acest lac s-a colmatat, iar autorităţile abilitate, respectiv Societatea de Gospodarire a Apelor Bistriţa, în calitate de administrator, şi Hidroelectrica SA, în calitate de utilizator nu au efectuat nicio decolmatare. Din acest motiv, lacul a devenit poluatorul numărul unu al râului Bistriţa şi al râului Şieu, râu care, în 1958 a fost declarat cel mai populat cu peşte din Europa, conform statisticilor. Azi fauna piscicolă este decimată şi multe specii au dispărut. Datorită exploatării de către Hidroelectrica a acestui lac, prin colmatare, turbinele angrenează namolul depus dând o culoare cenuşie apei, o culoare a cimentului care, în opinia specialiştilor în acvacultură, pune în pericol viaţa acvatică şi fauna acestui râu”, scrie Marius Rus.

La începutul anului 2012, asociaţiile de pescari, împreună cu ecologiştii şi ONG-urile de specialitate au demarat un protest de proporţii mărşăluind pe străzile municipiului Bistriţa şi cerând oprirea imediată a dezastrului ecologic. La data de 15 aug 2012 contractul de funcţionare al microhidrocentralei urma să se încheie prin ordinul ministrului mediului până la soluţionarea decolmatării şi intrarea în normalitate conform  standardelor europene. A mai trecut însă un an până când, iată, s-a găsit o soluţie.

11 comentarii

  • aoleooooooooo………asa ne place noua sa vindem si sa dam tot ce e buna . si nici macar nu stim ptr. citi bani.cred ca daca o sa aflam ptr. cit s-a vindut , ne luam cu mainile de cap.

    • Nu mai bine pui mana pe o carte de logica? Decat sa ramana in paragina si sa fie un focar de infectie mai bine se vinde pe 1 leu … Categoric!

    • atunci pe logica asta a ta, hai sa vindem tot, tot din acest oras si tara . nu va ginditi domnule Rational ca toate aceste ,,paragini,, au fost lasate asa intentionat , nu ca nu se pot face . intelegeti ?? Gindirea aia de mult care spune ca :distruge , imparte si pe urma …………….., e valabila si acum. si acum la final asculta o vorba de la mine ; tot ce este facut de om , se poate repara .

  • Domnule Raul de ce sante-ti de rea credinta?Daca a-ti citit cu atentie articolul acest lac a avut o destinatie clara atunci cand s-a construit.Din pacate neputinta autoritatilor de a reda lacul unui circuit de agrement si pescuit asa cum fusese el odata,a ajuns poluatorul numarul 1 .Noi tagma pescarilor bistriteni am protestat in strada in 2012 si am cerut inchiderea lui sau decolmatarea motivand la vremea aceea ca raul Bistrita devine un focar de infectie .Acum dupa 4 ani timp in care am facut nenumarate demersuri autoritatilor sa faca ceva….in sensul acesta.Din pacate aceasta problema a fost prea grea si costisitoare sa o poata rezolva.Acum intr-un final cand cineva vrea sa „curete gunouiul nostru”sa nu folosesc alte cuvinte se gasesc multi viteji si carcotasi sa comenteze.Daca aveti posibilitate financiara de ce nu l-ati cumparat dumneavoastra ca sante-ti bistritean.Noi peste 5000 de pescari platitori de taxe si autorizati de agentia nationala de pescuit si acvacultura ne bucuram si ne vedem visul cu ochii si speram in ape mai limpezi si mai curate ..ape in care parintii si bunicii nostri odinioara se scaldau in apele cristaline ale Bistritei.Una peste alta bine ca sa vandut si la cumparat cineva.In opinia mea nu conteaza cine este investitorul treaba sa faca.Respect!

    • Decat Wonderland mai bine se reamenaja lacul MHC, doar aveau o baza de pornire. Era un inceput pentru agrementul bistritean…..iar dupa ce se rezolvau problemele mai stringente cu care se confrunta Bistrita se putea demara si o zona de agrement gen Wonderland dar cu nume romanesc!

  • Constructia hidrotehnica e problema < un inginer a gresit fundamental in proiect. Colmatarea nu poate fo stopata in actuala forma a amenajarii hiodrotehnice, intrebati pe orice alt inginer hidro care stie ce inseamna. Nu aruncati banii pe ceva care e ca un calmant puternic de scurta durata pentru o boala serioasa.
    Marian Toniuc , tu sper sa intelegi …

  • Din cate am inteles se vor schimba multe ,la ceea ce face-ti dumneavoastra referire din punct de vedere tehnic.Banuiesc ca investitoirul nu este atat de cretin sa arunce banii pe apa sambetei.Dar vom trai si vom vedea.Sa auzim numai de bine

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS