Actualitate Politică

Ministrul Doina Pană: Radarul intră în funcţiune în păduri, nu se mai poate fura ca în codru

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, a spus că nimeni nu a avut un control real asupra ceea ce se întâmplă cu masa lemnoasă din pădurile României şi, astfel, a fost posibil furtul acesteia: ”Am constatat că doar 5-10% din tot ceea ce înseamnă furt din păduri este neacoperit formal de acte, în rest se fură cu acte. Sistemul SUMAL va elimina aceste posibilităţi”.

Lemnul din pădurile României va fi monitorizat de la momentul tăierii sale până când ajunge la destinaţia finală, indiferent că acesta va fi exportat sau folosit, de exemplu, de către producători autohtoni din industria mobilei. Implementarea sistemului SUMAL sau ”radarul pădurilor”, propus de ministrul Doina Pană, a primit undă verde de la Guvernul României.

În ultima şedinţă de Guvern, membrii Cabinetului Ponta au adoptat o hotărâre privind modul de aplicare a sistemului de monitorizare a lemnului din pădure până la destinaţia finală. Proiectul îi aparţine ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, care vrea să diminueze drastic fenomenul furtului din păduri.

Normele referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund precum şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligatiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn vin să reglementeze un domeniu în care s-au constatat extrem de multe nereguli, pentru că, aşa cum precizează ministrul Doina Pană, ”nimeni nu a avut un control real asupra ceea ce se întâmplă cu masa lemnoasă din pădurile României şi, astfel, a fost posibil furtul acesteia cu acte. Am constatat că doar 5-10% din tot ceea ce înseamnă furt din păduri este neacoperit formal de acte, în rest se fură cu acte. Adică, până acum era posibil, de exemplu, ca un singur aviz pentru un transport de masa lemnoasă să fie folosit de mai multe ori. Extinderea sistemului SUMAL va elimina clar astfel de posibilităţi”.

Sistemul de monitorizare a drumului lemnului din pădure până la beneficiarul final este unul electronic, construit pe programul informatic SUMAL (Sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase) şi va intra în ”acţiune” chiar de la momentul începerii transportului de masă lemnoasă din exploataţie. Conform proiectului iniţiat de ministrul Doina Pană şi adoptat prin HG de Guvernul României, posesorul avizului de însoţire va avea obligaţia transmiterii în sistemul informatic, online şi/sau offline, după caz, a unor informaţii standardizate, în baza cărora va primi un cod unic generat automat de SUMAL, pe care va fi obligat să îl înscrie pe aviz.

”Niciun transport de lemn nu se va mai putea efectua fără a-l declara şi include în sistemul de monitorizare. Mă refer aici la întreg lanţul: exploatatori, intermediari, beneficiari finali”, susţine Doina Pană, potrivit unui comunicat remis de cabinetul ministrului.

Ea a spus că sistemul prin care vor fi urmărite transporturile de lemn din pădure şi până la beneficiarul final, pentru combaterea tăierilor ilegale, va fi implementat în 120 de zile. Pentru aceasta, va trebui ca toţi agenţii economici să-şi echipeze mijloacele de transport cu smartphone-uri, pe care va fi instalat gratuit sistemul informatic. În momentul în care transportul pleacă din pădure, şoferul trebuie să acceseze SUMAL prin smartphone şi să introducă nişte date. Automat SUMAL-ul generează un cod unic care trebuie înscris în avizul de însoţire, cod care indică ora, minutul şi secunda în care s-a făcut accesarea sistemului informatic, a explicat Pană.

Dacă nu există semnal în momentul accesării SUMAL-ului, atunci este generat un cod offline care trebuie trecut în aviz, iar când transportul intră din pădure într-o zonă cu semnal va fi primit şi codul unic, care trebuie de asemenea scris în aviz. Dacă pe traseu, o maşină cu lemne este oprită şi nu are trecut codul unic sau codul offline dacă încă nu a ajuns în zonă de semnal sau ambele, marfa respectivă se confiscă, a arătat Pană.

Chiar dacă un transport un este verificat, şi în momentul predării mărfii la depozit trebuie accesat sistemul astfel încât lemnul tăiat ilegal să nu poată fi primit. Cei de la depozit nu pot spune că au verificat datele transportului de lemn fără să o facă, pentru că rămâne o amprenta intrării în sistem, a mai spus ea. Ministrul a precizat că, pentru a propune acest sistem, adoptat joi prin HG, s-a consultat cu reprezentanţii inspectoratului teritorial de regim silvic şi de vânătoare (ITRSV), Romsilva, proprietarilor şi administratorilor de păduri, firmelor care exploatează lemn şi ai Ministerului de Interne.

„Spre surpriza mea, plăcută, toţi au acceptat această formă. Deci nu numai declarativ sunt împotriva tăierilor ilegale, ci sunt chiar de foarte bune intenţii„, a declarat ministrul.

Ea a mai explicat că, pentru implementarea acestui sistem, este nevoie de alte imprimante, motiv pentru care a discutat cu Imprimeria Naţională, iar acestea trebuie să fie securizate şi personalizate, pentru că au fost şi situaţii în care cineva declara că şi-a pierdut formularele pentru avizele de însoţire a mărfii, pe care le vindea altcuiva şi îşi procura altele. În plus, trebuie instruiţie toţi cei care vor accesa sistemul, de la şefi de ocoale, la cumpărătorii lemnului, incluzând poliţişti şi jandarmi care vor fi implicaţi în controale.

Astfel, în primele 10 – 15 zile de la publicarea HG în Monitorul Oficial, vor fi instruiţi toţi cei implicaţi, urmând o lună în care proiectul va fi implementat de probă în trei judeţe (Argeş, Sibiu, Alba). După aceea, în proiect vor intra alte trei judeţe, iar în următoarea lună, alte trei, ulterior fiind prevăzută o perioadă de ajustare în caz că sunt probleme în sistem, de 10 – 15 zile.

Pană a mai precizat că a fost nevoie de „o investiţie minoră” pentru ca sistemul SUMAL să permită această înregistrare în timp real. Ea a mai spus că agenţii economici au informat-o că pe fiecare îl costă 150 de euro implementarea sistemului, adică atât cât costă un arbore la maturitate tăiat ilegal.

6 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS