Actualitate Recomandări

Mistreţii din Parcul Naţional Munţii Rodnei, în bătaia puştii. Din ce motiv ar putea fi vânaţi

Vânătorii ar putea intra în Parcul Naţional Munţii Rodnei pentru a împuşca mistreţii care se află în această arie protejată. E nevoie însă de o aprobare din partea Ministerului Apelor şi Pădurilor pe care autorităţile din judeţ vor să o ceară motivând că porcii reprezintă un real pericol în ce priveşte răspândirea pestei porcine africane.

Decizia a fost luată, miercuri, într-o şedinţă la Prefectură la care au participat inclusiv gestionari ai fondurilor de vânătoare din judeţ şi ai ocoalelor silvice.

„Pentru gestionarea eficientă a situației create de apariția pestei porcine africane în apropierea graniței județelor Bistrița-Năsăud și Maramureș, prefectul Ovidiu Victor Frenţ a organizat o întrunire a instituțiilor cu atribuții de pe raza celor două județe, în vederea discutării și luării unor măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului în județul nostru.

Prefectul a atras atenția asupra necesității de a intensifica vânătoarea de mistreți, vulpe, cioară și țarcă, deoarece nu s-au atins până acum nici cota stabilită pentru județul nostru și nici cota suplimentară prevăzută prin lege, aceste specii fiind vectori potențiali de propagare a virusului PPA.

Directorul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, Doina Jauca, a subliniat că, pentru a putea lua măsuri, este esențial ca în această perioadă atât locuitorii, rangerii, pădurarii, turiștii, cât și vânătorii din asociațiile aferente fondurilor de vânătoare să semnaleze autorităților dacă întâlnesc pe raza parcului național cadavre de mistreți sau exemplare bolnave.

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ioan Bogolin a spus că se impun respectarea legislației europene, respectiv obligația prevăzută de Directiva UE 60/2002 ca toate statele membre să procedeze identic, și anume să reducă efectivele de mistreți la sub 0,5 mistreți pe kmp, indiferent dacă este vorba de o zonă protejată sau nu. Un alt aspect face referire la necesitatea ca probele prelevate de la mistreți găsiți morți sau de la cei vânați să ajungă la laboratorele acreditate pentru a se face analizele de control obligatorii prin lege pentru verificarea existenței virusului.

Primarul comunei Romuli Ioan Moniţa a sugerat ca pentru a respecta restricțiile legislative referitoare la vânătoarea în zonele protejate, aceasta s-ar putea realiza doar în zona tampon a parcului, respectiv la limita exterioară a acestuia.

Drept urmare, prefectul județului a solicitat DSVSA BN și DSVSA MM să facă o cerere comună către ministerul de resort pentru aprobarea vânării unui număr de exemplare de mistreți de pe raza parcului național cu scopul monitorizării stării de sănătate a efectivelor.

Alte măsuri stabilite în cadrul ședinței au fost ca, în perioada următoare, APNMR să încheie contracte de prestări servicii cu toți gestionarii fondurilor de vânătoare care au teritorii cuprinse în Parcul Național și să trimită o solicitare la Ministerul Apelor și Pădurilor pentru a obține acordul acestuia de a vâna pe raza parcului, aceste acțiuni preventive fiind oportune pentru ca în cazul în care va apărea PPA la noi în județ, să se poată acționa prompt.

La această ședință au luat parte: reprezentanți ai conducerii Instituției Prefectului Județul Bistrița-Năsăud, reprezentanți ai: Administrației Parcului Național Munții Rodnei, Administrației Parcului Național Călimani, Gărzii Forestiere Cluj, Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, ai Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Comisariatului Județean Bistrița-Năsăud al Gărzii Naționale de Mediu, Direcției Silvice Bistrița-Năsăud, Agenției pentru Protecția Mediului Maramureș, Comisariatului Județean Maramureș al Gărzii Naționale de Mediu, Primăriei orașului Borșa, Primăriei comunei Romuli, precum și gestionari ai fondurilor de vânătoare (Asociația de Vânătoare Montana Coșbuc, Asociația de Vânătoare Someșul Rodna, Asociația de Vânătoare ”Ursul Brun”, Asociația de Vânătoare Waser-Cerbul Carpatin, AJVPS – Clubul de Vânători și Pescari Sportivi – Borșa, AVPS Arieșul Cluj-Napoca), dar și reprezentanți ai Ocolului Silvic Telciu, ai Ocolului Silvic Dragomirești și ai Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Bistrița-Năsăud”, se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud.

3 comentarii

  • Ce noroc pe Draknea ca si-o taiat porcii de la ferma lu’ fiisu inainte de a veni pesta porcina. Da’ ce pacat de poporu roman ca e condus de ciuma rosie.

  • Nu este nici un parc national. Este doar o mare pacaleala cu care mintim Europa si proprii cetateni . Este parcul MAFIEI LEMNULUI si vanatorii (BRACONAJULUI) in diferite moduri. Nu exista nimic protejat in aceasta tara decat interesele a maxim 100 de borfasi care stapanesc tara si institutiile si isi bat joc de resurse. Saptamana aceasta la TV la emisiunea ROMANIA TE IUBESC ni s-a aratat cu lux de amanunte cum arata versantii cheliti de copaci din asa zisa arie protejata din muntii Rodnei. Suntem foarte departe de a fi sfatosi noi poporul ca avem zone protejate. Este o grava minciuna si normal ar trebui sa intervina CSAT-ul pt. ca este afectat grav viitorul si interesle poporului roman in a lasa mostenire ceva urmasilor. Din cauza acestor politruci care sunt total de partea hotiei si minciunii se va goli si mai tare tara. Nu numai de mistreti, ursi si cerbi ci de tineri apti de a duce inspre bine aceasta tara blestemata de chiar conducatorii ei. Aici este razboiul care se duce in an centenar. Estia sunt dusmanii Romaniei, in interior si stau in Parlament.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS