Potrivit iniţiativei legislative, Codul Fiscal ar fi fost modificat astfel încât palinca, ţuica, horinca, turţul, coniacul, rachiul de drojdie de vin, cel de tescovină şi cel de fructe să fie exceptate de la plata accizelor dacă ar fi fost produse pentru consumul propriu al gospodăriilor individuale în limita unei cantităţi de cel mult 100 litri de produs/gospodărie individuală, cu o concentraţie alcoolică de 100% în volum sau în cantitate de 200 litri de distilat din fructe la 50 de grade.
Totodată, persoanele fizice autorizate, cele juridice sau societăţile comerciale de profil ar fi plătit o taxă de accizare de 2,2 lei/l la 50 grade volum.
Iniţiatorii, mai mulţi deputaţi UDMR şi PDL, printre care şi Ioan Oltean, subliniază în expunerea de motive la proiect că prepararea distilatelor din fructe are o veche tradiţie în România, pălinca este una dintre „cărţile de vizită” ale României şi „unul dintre cei mai buni ambasadori care a trecut de mult graniţele României în posesia diplomaţilor cutreierând toate meridianele lumii”.
Aceştia au mai menţionat că palinca, alături de alte băuturi tradiţionale româneşti, „este în pericol de dispariţie sau pe cale de a deveni doar un produs exclusivist de lux”.
„Creşterea accizei la palincă, de la 1 septembrie 2013, loveşte în mii de ţărani care îşi produc băutura tradiţională pentru consum propriu şi care, în multe cazuri, trăiesc din asta. (…) Ţăranii sunt nemulţumiţi de creşterea accizei, deoarece reprezintă încă un bir de neînţeles şi care omoară o tradiţie de secole. De cealaltă parte, micii producători acuză Guvernul că le omoară afacerile, forţându-i să se salveze în zona neagră a ilegalităţii”, afirmau aceştia în documentul amintit.
Iniţiatorii punctau că Ordonanţa 16/2013 privind Codul Fiscal şi reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare prevede că pentru ţuică şi rachiu din fructe realizate în propria gospodărie şi destinate consumului propriu se va datora o acciză de 1.000 euro la un hectolitru de alcool pur.
„Dacă palinca are 50 de grade, se plăteşte 500 de euro pe hectolitru, ceea ce ar însemna că micii producători care fac peste 100 l de palincă să plătească 22 lei la stat pentru fiecare litru. Pentru cei care produc mai puţin, statul se înduplecă şi prevede o acciză redusă în care omul produce sub 50 l. În acest caz se plăteşte 500 de euro la un hectolitru, adică pentru fiecare litru 11 lei”, mai explicau ei.
Proiectul legislativ a fost respins cu 62 de voturi pentru, 64 de voturi împotrivă şi 11 abţineri. Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz.
Asta inseamna o problema pt. primarii in special cei din mediul rural care obisnuiau sa-si fidelizeze alegatorii cu o tuica. Mare greseala.