Social

Încă o încercare de salvare a podului acoperit din comuna lui George Coșbuc

Podul acoperit de peste râul Sălăuța din satul Coșbuc va fi reabilitat cu bani de la Ministerul Culturii acordați prin Institutul Național al Patrimoniului, anunță Alexandru Pugna, secretar de stat la Ministerul Culturii.

”Ministrul Culturii și Identității Naționale a semnat Avizul nr. 292/M/2019 prin care aprobă faza DALI a reabilitării podului de lemn din satul Coșbuc, Jud. Bistrița-Năsăud, o fază extrem de importantă pentru salvarea acestui pod de lemn, acoperit, de o mare valoare”, anunță pe Facebook secretarul de stat Alexandru Pugna.

Construit în secolul XVIII de ofiţeri italieni, podul, conservat în stare naturală, este unicat în Transilvania. A fost ridicat în 1778 şi refăcut în 1937. ”Podul din Coşbuc, o bijuterie arhitecturală din lemn, putea să se prăbuşească în orice moment datorită stării avansate de degradare și a faptului că autoritatea locală nu beneficia de suma necesară reabilitării acestui monument istoric aflat în patrimoniul Comunei Coșbuc. Podul este monument istoric din categoria A și va fi reabilitat prin finanțare de la Institutul Național al Patrimoniului, instituție din subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale”, mai scrie Pugna.

https://www.facebook.com/pugna.alexandru.7/posts/10212174095547072

În 2016, fostul primar al comunei Coșbuc, Anghel Niculae, anunța același lucru:

În Bistriţa-Năsăud, au existat mai multe astfel de construcţii ridicate de ingineri străini în zona regimentului românesc de graniţă. În timpul războiului, 14 au fost bombardate. Cel din satul natal al poetului George Coşbuc a rezistat. Primul pod acoperit din lemn a fost ridicat în urmă cu peste 350 de ani la Năsăud şi ­asigura legătura cu Bistriţa peste ­Someşul Mare. Au urmat apoi cele de la Ilva Mare, Ilva Mică, Beclean, Mocod, Salva, Nepos, Nimigea şi Coşbuc, toate în zona regimentului românesc de ­graniţă. Unele au rezistat chiar şi 200 de ani. O parte din poduri au fost refăcute însă stejarul a fost înlocuit cu lemn şi nu a mai avut aceeaşi rezistenţă.

2 comentarii

  • Tara arde si baba se piaptănă. De ani de zile se vorbeste despre repararea podului de lemn din localitatea Cosbuc. Incă de prin 2013 deputatul social-democrat Daniel Suciu solicita sprijin financiar de la Ministerul Culturii pentru consolidarea podului acoperit din lemn de la Coşbuc. În interpelarea adresată ministrului culturii la acea vreme Daniel Barbu, parlamentarul bistriţean atrăgea atentia că această construcţie, ultima de acest tip din Europa, riscă să se prăbuşească, în lipsa unor lucrări de consolidare. După 6 ani in care nu s-a făcut nimic , acum intră in panică Alexandru Pugna, secretar de stat la Ministerul Culturii, „pentru salvarea acestui pod de lemn, acoperit, de o mare valoare”. Podul de de lemn de la Cosbuc are exact atâta legatură cu cultura, cât avea „caloriferul lui Marga” cu Institutul Cultural Roman.
    De aceea, repararea podului de la Cosbuc nu este o chestiune de nivel national. Ea ar putea fi putea fi rezolvată prin implicarea autoritatilor locale sau cel mult judetene.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISSFM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS