Social

Ultimul dintre cele 15 poduri acoperite din lemn, făcute de austrieci şi italieni, va fi salvat

Ultimul dintre cele 15 poduri acoperite din lemn care a rămas în judeţul nostru, cel din comuna Coşbuc, va fi salvat cu bani alocaţi de Compania Naţională de Investiţii şi Primăria Coşbuc, valoarea lucrărilor care se vor face de când dă primăvara fiind evaluată la 1,3 milioane de lei, anunţă primarul comunei Niculae Anghel.

„Avem o prioritate deosebită pentru repararea podului de lemn acoperit. Este rămas unicat unicat în România şi înNiculae Anghel Europa. Acest pod a mai avut 14 fraţi în judeţul Bistriţa-Năsăud şi nu mai există niciunul. Am reuşit, anul trecut, pe lângă studiul de fezabilitate, să întocmim proiectul tehnic. Valoarea reparaţiilor se ridică la 1,3 milioane de lei. Întrucât comuna are anul acesta la buget decât puţin peste 2 milioane de lei nu avem posibilitatea să reparăm podul, aşa că am ajuns la Compania Naţională de Investiţii care ne va asigura majoritatea banilor”, a explicat primarul din Coşbuc, Niculae Anghel, la un post tv.

Potrivit edilului, lucrările la pod vor începe de îndată ce se va încălzi vremea. „Fac pe această cale un apel la toţi cetăţenii să înţeleagă că am primit restricţii pentru mijloacele de transport auto şi hipo, deoarece podul este într-o stare destul de avansată de degradare. Noul pod va avea o pasarelă pietonală şi se va restricţiona circulaţia pentru că podul este în patrimoniul naţional. Sperăm să avem banii necesari să construim un alt pod peste Sălăuţa lângă cel de lemn pe care să se poată circula cu orice mijloace”, a spus Niculae Anghel.

În noiembrie 2013, deputatul PSD Daniel Suciu a făcut o interpelare adresată ministrului Culturii de atunci, Daniel Barbu, căruia i-a semnalat situaţia în care se află podul acoperit din lemn, ce datează din secolul XVIII, şi care a fost construit în satul natal al poetului George Coşbuc.

„Construcţia se află într-o stare avansată de degradare, ultimele lucrări de consolidare şi reabilitare fiind realizate în anul 1937. În prezent grinzile de susţinere ale podului sunt putrede şi prezintă risc de prăbuşire. Acoperişul nu are ignifugare şi a fost infestat de carii. Reprezentanţii Primăriei Coşbuc au făcut în repetate rânduri solicitări către Ministerul Culturii pentru a obţine finanţarea necesară consolidării şi reabilitării podului. Lucrările au fost evaluate printr-o expertiză tehnică şi un studiu de fezabilitate, la 1.213.000 lei. Până în prezent, însă, nu au fost alocate fonduri în acest sens. De aceea, vă rog să aveţi în vedere finanţarea acestor lucrări deoarece ar fi păcat ca acest monument să se prăbuşească şi să dispară. Spun acestea deoarece este o construcţie realizată de un arhitect austriac, construită de soldaţi italieni, în stil tirolez, ultima de acest gen care rezistă în forma sa originală în România. Mai menţionez că asemenea construcţii, în stil tirolez, mai există doar în Austria şi Canada, toate fiind reabilitate şi reprezentând mândria comunităţilor în care se află”, i-a scris Suciu ministrului.

În Bistriţa-Năsăud, au existat mai multe astfel de construcţii ridicate de ingineri străini în zona regimentului românesc de graniţă. În timpul războiului, 14 au fost bombardate. Cel din satul natal al poetului George Coşbuc a rezistat. Primul pod acoperit din lemn a fost ridicat în urmă cu peste 350 de ani la Năsăud şi ­asigura legătura cu Bistriţa peste ­Someşul Mare. Au urmat apoi cele de la Ilva Mare, Ilva Mică, Beclean, Mocod, Salva, Nepos, Nimigea şi Coşbuc, toate în zona regimentului românesc de ­graniţă. Unele au rezistat chiar şi 200 de ani. O parte din poduri au fost refăcute însă stejarul a fost înlocuit cu lemn şi nu a mai avut aceeaşi rezistenţă.

Împreună cu Casa Memorială „George Coşbuc” şi moara poetului, podul din lemn acoperit atrage an de an, sute de turişti în zonă. „Noi am mai reparat moara, ne străduim să întreţinem cât mai bine Casa Memo­rială. A venit un grup de vizitatori din Canada şi a rămas uimit să vadă podul acoperit. Ne-au spus că numai în ţara lor mai sunt astfel de construcţii, şapte poduri acoperite. Dacă numai noi şi canadienii mai avem, nu cred că ar trebui  să-l lăsăm să cadă în Sălăuţa”, a mai spus primarul comunei Coşbuc, Niculae Anghel.

5 comentarii

  • Felicitari pentru demersurile in vederea salvarii podului! Cu unicitatea insa, mai usurel ca ajungem iarasi la Australoanthropus Olteniensis de la Bugiulesti stramosul ortodoc al tuturor oamenilor din Europa. O simpla cautare pe „goagal”, domnu’ primar v-ar fi intors suficiente rezultate pentru a nu contribui la prostirea in continuare a electoratului. Daca nu reusiti singur, apelati cu incredere la copii sau nepoti:
    Buchfart – Alte Holzbrücke 1613
    https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Buchfart_-_Alte_Holzbr%C3%BCcke_1613_%C3%BCber_die_Ilm.jpg
    Kapellbrücke – Lucerna
    https://en.wikipedia.org/wiki/Kapellbr%C3%BCcke

  • In 4 mandate in care a fost ales fără probleme , cu siguranța ca a acumulat si multi dușmani domnul primar ! Așa ca nu trebuie sa va mire comentariile răutăcioase la adresa lui , chiar dacă a schimbat comuna in bine in totalutate !

  • Un milion doua sute mii lei !!!! Cam mult, aste sunt preturi de „Belgravistan” de bani astia mai construesti vreo doua poduri. Oare cata parte din bani va merge pe galeti si alte treburi electorale ?

  • Bunicul si tata imi povesteau ca si in Bistrita- Birgaului, podul peste raul Bistrita Ardeleana la confluenta cu paraul Tatarca, era acoperit cu dranita , si construit la fel cel din Cosbuc, pe acest pod in caslegile de vara se organiza in fiecare duminica hora, se povesteste ca podul a fost luat de apa, la inundatiile din anul 1939. Mare pacat !!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.