Economie

O angajată a Primăriei Bistriţa îşi completează veniturile făcând murături, dulceţuri şi compoturi

Maria Cochisă este angajată a Primăriei Bistriţa şi lucrează la Serviciul de pieţe, târguri şi oboare. De când Guvernul i-a tăiat salariul, s-a gândit să-şi cultive pământul de la ţară cu legume şi să facă diverse conserve pe care apoi să le vândă ca să-şi completeze veniturile.

„Având în vedere că sunt bugetară şi mi-au tăiat salariul guvernanţii, am vrut să le dau puţin cu tifla să vadă că românul e inventiv şi nu moare când vor ei”, a spus Maria Cochisă.

Dânsa a venit la târgul de Crăciun deschis pe pietonal în acest sfârşit de săptămâăă cu mai multe sortimente de murături, dulceţuri, compoturi şi băuturi dulci cu care a furat privirile trecătorilor.

„Murăturile mele au arătat dintotdeauna aşa cum se văd aici, pe tarabă. Şeful meu, de câte ori se nimerea să fie la o masă cu astfel de murături, mă lăuda şi spunea că ceea ce fac eu e mai mult decât mâncare, e artă. Acum cred că a venit momentul să îmi pun în valoare priceperea mea. Am 30 de ari la ţară. Până anul trecut, am cultivat terenul cu cereale, dar am zis că ar merita să pun legume şi să le transform în murături. Nu e uşor să mergi de la serviciu la grădină”, a spus Maria Cochisă, care susţine că nu mai are nevoie să practice niciun sport fiindcă agricultura o solicită la maxim.

Întrucât e la început de drum, nu a făcut cine ştie ce profit, dar, în comparaţie cu cât o plăteşte statul pe ora muncită, îi ies ceva mai mulţi bani, ca urmare nu face o afacere neprofitabilă.

„Mi-am făcut un calcul şi îmi iese mai mault pe oră decât sunt plătită ca bugetar. Ceea ce fac e o muncă de sezon, dar dacă într-un an de zile eu câştig mai mult decât suma salariilor mele din 12 luni, eu sunt foarte mulţumită. În plus, am şi pentru casă tot ce-mi trebuie”, a spus doamna Cochisă.

Dânsa are şi unele sfaturi legate de folosirea murăturilor în perioada sărbătorilor.

„Carnea de porc merge cel mai bine cu gogonele, cu varză murată şi cu castraveţi muraţi. Gogoşarii şi conopida merg mai bine cu carne de pui sau la aperitive fiindcă sunt atractive ca aspect, dar cărnurile grele trebuie combinate cu castraveţi, gogonele şi varză murată. Trebuie să te pricepi la murături ca şi la vinuri”, a spus ea.

Legumele puse la murat de doamna Cochisă au fost ajutate să crească doar cu gunoi de grajd, aşa că cei interesaţi de mâncarea bio pot să o caute liniştiţi.

„Nu am avut bani pentru alte feluri de îngrăşăminte, iar în compoziţia murăturilor, în afară de aspirină, nu am pus nimic. Am mai adăugat sare, zahăr, oţet”, a spus dânsa.

În afară de murături, Maria Cochisă a mai pregătit dulceţuri, compoturi şi dăuturi dulci cum ar fi căpşunată, gutuiată.

„Am făcut dulceţuri din aproape toate fructele în afară de măcieşe de care nu am mai avut timp să fac în această toamnă. În rest, am făcut de toate, tot ce mi-ar place mie să văd pe masă am făcut şi pentru alţii. Eu pregătesc aceste conserve pentru cine nu are timp suficient şi cine are bani. Ar fi o pierdere de vreme pentru un contabil bun, de exemplu, să facă dulceţuri şi murături. Mai bine îşi mai ia o firmă şi lucrează pe bani mai mulţi pentru ea şi cumpără murături şi dulceţuri de la mine. Fiecare trebuie să facem ceea ce ne pricepem cel mai bine şi aşa o putem duce bine cu toţii”, a mai spus doamna Cochisă, care ne-a oferit astfel o lecţie de supravieţuire în vremuri grele pentru care o felicităm.

Cristiana Sabău

 

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS