Actualitate

Ovidiu Crețu: Asta va duce CN ”Liviu Rebreanu” pe primele locuri în lume

Primarul Ovidiu Crețu a prezentat, la finalul proiectului ”Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional ”Liviu Rebreanu”, ”cea mai importantă lucrare” din mandatele sale, ”povestea” investiției ale cărei începuturi ajung în anul 2005.

”Să vă spun o poveste, de prin anii 2005-2006, pe vremea Guvernului Tăriceanu, când economia României duduia și Guvernul a zis să facem și modernizări mai ample, nu numai să cârpim școli. La insistențele unor factori de decizie, și mă refer și la Constantin Rus, la regretatul profesor Cazacu, la fostul subprefect și consilier local Gheorghe Tuță și la alții care au insistat în perioada respectivă, s-a prins într-o HG din 2007 campusul de la CNLR, cu alocarea unui sume pentru proeictare. În baza sumei respective, CNLR a încheiat cu o firmă din Timișoara contractul de proiectare în noiembrie 2007. S-a aprobat în CL studiul de fezabilitate, iar în martie 2008 s-a aprobat finanțarea pentru celelalte documente, proiectul tehnic și avize, plus execuție. Se spera atunci că duduitul economiei va ține mult și bine și că acest campus se va realiza cu fonduri guvernamentale. A venit Guvernul Boc, economia n-a mai duduit, a început să fâsâie chiar, s-au tăiat salarii și pensii, ce să mai discuți de investiții megalomane, așa cum caracterizau unii investiția în campus.

Am concluzionat atunci că singura variantă de a face ceva cu proiectul este să începem să finanțăm noi, pas cu pas, încetul cu încetul. Și am alocat o sumă mică pentru a se putea încheia un contract de execuție, apoi să finanțăm pe obiective. În iunie 2009 CNLR a încheiat contractul de execuție cu MIS Grup la 27,3 milioane lei. Am finanțat din bugetul local între 2010 și 2012 realizarea școlii elementare, ne-am gândit că intrând în celelalte corpuri ar trebui ca elevii să găsească alte locuri. Am dorit să creăm primul corp nou, să fie mai multe spații. S-a finalizat în 2012, iar în 2013 am alocat primii bani, tot din bugetul local, pentru școala gimnazială. În perioada respectivă, constatând că ar exista posibilitatea să prindem niște finanțări europene pentru corpul vechi, am ajuns la o înțelegere cu MIS Grup de a renunța la partea care ține de corpul central.

A apărut altă oportunitate în 2014, Guvernul Ponta din economii a creat o linie care finanța lucrările aflate în execuție și astfel, cu lobby-ul necesar făcut de la nivel de județ, și subliniez importanța implicării președintelui CJ Radu Moldovan, am reușit să semnăm contractul de finanțare pe POR pentru campus, cu ceea ce era de executat. Clădirea mare scoasă în afară, școala elementară era realizată. Am încercat să facem o revizuire a proiectului, care avea deja câțiva ani buni, era din 2007 și apăruseră tot felul de acte normative care cereau modificarea lui, o parte dintre ele în domeniul ISU. Noi am solicitat să facem revizuirea înainte de semnarea contractului de finanțare, ni s-a răspuns clar nu și atunci am intrat în POR cu proiectul nerevizuit. Am început lucrările, dar în primăvara anului 2015 lucrurile se blocaseră, nu revizuisem proiectul și nu puteam merge mai departe. Normal că un proiect din 2007 nu putea respecta normative din 2014. Cu orice risc am decis stoparea lucrărilor, am fost criticați vara trecută că nu se lucrează, dar practiv nu puteam merge mai departe. Am făcut revizuirea proiectului, ni s-a aprobat și am demarat imediat lucrările.

Finalizarea proiectului la sfârșitul anului 2015 era clar compromisă. Știam că proiectele cu valoare mare pot fi continuate și în anul următor, practic acest proiect putea fi finalizat cel târziu în 2019, acesta este termenul actual, fără să trebuiască să dai înapoi banii de la UE. Inițial se știa de iunie 2016, apoi a fost august, apoi pentru proiectele peste 5 milioane de euro – până în 2019. MIS Grup a făcut o demonstrație de forță, a adus neașteptat de mulți oameni. Ținta noastră era să facem cât mai mult până la sfârșitul anului 2015, ca să fie plătiți din fonduri europene. N-am reușit să atragem din fonduri europene decât 8,4 milioane lei, diferența de 16,4 milioane lei este contribuția proprie a municipiului.

Lucrările au continuat în ritm susținut, în martie am reușit să dăm în folosință școala gimnazială, iar în 15 august practic să finalizăm lucrările pentru toate obiectivele din contract. Sunt obiective extrem de importante, la care s-a lucrat foarte mult. A fost un proiect extrem de dificil, a trebuit să manevrăm această corabie printr-o mare plină de stânci, pe furtună. Cea mai importantă lucrare din cariera mea de primar tocmai s-a închis, o lucrare de această anvergură e greu de presupus că vom avea în viitorul apropiat, dacă nu se va realiza cumva varianta ocolitoare.

Sunt convins că finalizarea în trei sau patru ani a reabilitării corpului vechi, inclusiv cu parcul, va duce acest colegiu undeva pe primele locuri în lume ca dotare cu ceea este necesar pentru spațiile de învățământ”.

7 comentarii

  • Domnule Primar,
    Felicitari pentru ceea ce s-a facut,asa cum s-a facut, dar pana la ideea ca Bistrita este oras ”european”, si chiar cel mai frumos din Europe si Liceul „Liviu Rebreanu”, e cel mai dotat colegiu din lume, e cam mare atat distanta,dar si realitatea. Mergeti pe jos sa vedeti trotuarele orasului denivelate peste tot, parcul din jurul Bisericii Evanghelice plin de pietris si tarabe ascunse printre copaci,pasajele modernizate mirosind a de toate,strazi si parcari asfaltate de mantuiala de catre „specialistii” ADP,blocuri vopsite in culori aiurea, etc.Toate din zicala „merge si asa”!
    Singurul care le vede in roz.de fapt, rosu e Primarul!
    Treceti granita in Ungaria, si dupa 100 km vedeti orase care seamana cu Europa, pe care le avem si in Romania,dar pe la Sibiu,Alba Iulia si alte parti. La Bistrita mai este mult de lucrat serios,cu profesionisti,nu cu lozinci!
    In rest sa auzim numai de bine!

  • Dacii erau cei mai viteji dintre traci , sau cum dracu suna lozinca aia, care ne-a indobitocit spunând că tot ce-i romanesc e cel mai bun.
    Noi am ajuns, prin altoiri miciuriniste, să avem cei mai înalţi pitici din lume . În Bistriţa. Unul avea păru Creţ.

  • SPER SA VERIFICE MINCIUNILE ACEASTEA DE CINEVA. NOI ORASUL BISTRITA NU CREDEM ASA CE VA cest proiect trebuie sa plateasca proiectantul,verificator de proiecte, firma de consultanta,constructorul si cei de la primarie care sau ocupat de acest proiect.nu orasul prin impozite marite.

  • Prietenul meu, Gellner Fritz din Beșineu, care o terminat liceul la actualul CNLR , va fi foarte mândru că o terminat școala la ai mai vestită din Europa ( și poate că și din împrejurimi)

    • De la Nistru pan la Tisa
      Tot romanu plansu-mi-s-a
      (Cu exceptia celor din Bistrita)
      Ca nu-i campus mai mandru sub soare
      Decat cel de la Liviu Rebreanu, fratioare,
      Cu Cretu si Tica Rus ne mandrim
      Ca 17 milioane din bugetul local platim.
      (Scuzati, numai asa o iesit rima!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS