Actualitate Recomandări

Parcul Industrial Bistriţa Sud, şi fără conducere, şi fără incubator de afaceri

Parcul Industrial Bistriţa Sud de la Sărata, construit printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de peste 6 milioane euro și inaugurat în 2015, este în continuare gol în ciuda faptului că a semnat zece contracte de rezidenţă, iar de la începutul acestei luni, firma care se ocupă de managementul ei nu mai are nici administrator după demisia lui Iulius Dumitru. În aceste condiţii, totul bate pasul pe loc.

În şedinţa Consiliului Local Bistriţa de joi, consilierul municipal PNL Ioan Peteleu a readus în discuţie problema incubatorului de afaceri pe care liberalii l-au cerut încă de acum cinci ani.

„În 2013, am făcut o propunere pentru înfiinţarea unui incubator de afaceri şi a unui centru de cercetare şi am indicat şi sursele de finanţare pentru aceste obiective. Chiar a fost un proiect de hotărâre în acest sens. Bineînţeles că dumneavoastră, domnule primar, nefiind de acord cu acele propuneri, aţi încercat sistematic şi aţi şi reuşit să le blocaţi. Mă aşteptam totuşi ca, după ce aţi stabilit că în Parcul Industrial doriţi să construiţi incubatorul de afaceri, să faceţi şi demersurile necesare. Aţi făcut tot felul de transferuri pe Business Park Bistriţa Sud, înapoi pe Primărie, dar mă aşteptam ca, în şedinţa extraordinară de la începutul lunii, să văd pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind aprobarea planului de afaceri sau studiul de fezabilitate pentru incubatorul de afaceri, proiect care putea fi depus până la data de 6 mai a.c. pentru finanţare pe POR. Nu s-a întâmplat absolut nimic. Să înţeleg că nu mai vreţi să faceţi incubatorul de afaceri nici în Parcul Industrial?”, a întrebat Ioan Peteleu.

Consilierul PNL s-a declarat „total dezamăgit ca şi cetăţean al acestui oraş” de viziunea primarului PSD  privind dezvoltarea oraşului.

„Mă miră faptul că, după 10 ani de administraţie, nu vedeţi că oraşele din jur se dezvoltă prin incubatoare şi acceleratoare de afaceri, prin hub-uri de inovare şi tehnologie, prin parcuri industriale. Dumneavoastră faceţi investiţii într-o pârtie de schi fără zăpadă, în scăldători într-un deal şi alte asemenea investiţii care, pe lângă faptul că sunt mari consumatoare de bani nu aduc nimic acestui oraş. Nu vorbim numai de bani. Nu constituie nici măcar puncte de atracţie pentru tinerii care, după părerea mea, pleacă într-un număr foarte mare şi nu doar după părerea mea. Asta e se pare o strategie la nivel naţional să creăm condiţii ca românii să plece din ţara lor, iar în cazul dumneavoastră din oraşul şi să nu se mai întoarcă”, a mai spus Ioan Peteleu.

În lşegătură cu acest subiect, primarul Ovidiu Creţu a răspuns: „Referitor la incubatorul care trebuia să fie depus, din păcate acolo avem demisia conducerii şi lucrurile au mers extrem de greu. L-am adus la noi, nu am avut aici… Nu ştiu ce să vă spun referitor la acest punct, iar dezamăgirile dumneavoastră sunt colorate politic”.

Nemulţumit de răspuns, Ioan Peteleu a adăugat: „Răspunsul dumneavoastră a fost vag. Spuneţi-ne clar: nu aţi avut capacitatea să depuneţi un proiect sau nu ştiţi sau nu vreţi, sau ideea în sine nu vă surâde? E una din variantele acestea, nu există alt răspuns. Nu are nicio legătură cu faptul că cineva şi-a dat demisia. V-am spus de la început că autoritatea publică este cea care depune proiectul, aşa scria în Ghidul solicitantului. Firma respectivă, Business Park Bistriţa Sud, nu putea să aplice, ci autoritatea publică. Spuneţi clar: nu ştiţi sau nu vreţi?”, a spus Ioan Peteleu.

Primarul însă nu i-a mai răspuns la aceste întrebări.

În ciuda faptului că nu se întâmplă nimic în Parcul Industrial Bistriţa Sud, în bugetul local pe 2018 sunt prevăzute investiții: 155.000 de lei vor fi cheltuiți pentru sistem de compensare energie reactivă, cu 45.000 de lei va fi achiziționat un sistem de supraveghere video, 10.000 de lei au fost alocați pentru sistem de control la accesul auto (intrare-ieșire), iar 9000 de lei pentru dotarea cu paratrăsnet a staţiei electrice din Parcul Industrial. Alţi 245.000 de lei au fost alocaţi pentru proiectarea unui incubator de afaceri. În prezent, Parcul are, teoretic, zece rezidenţi. Niciunul însă nu este încă mutat aici.

6 comentarii

  • Cel mai tare ar fi sa faca un poligon auto. Au si sens giratoriu, parcari, stradute. Pot pune niste indicatoare si semafoare si sa mearga toate masinile de scoala sa faca acolo „orasul”. Fiind multe masini scoala, cred ca ar fi aproape la fel de aglomerat traficul ca in oras. Asa ar scapa orasul de un pic de aglomeratie si de poluare, atat de poluarea facuta de multe masinile de scoala, dar mai ales de poluarea datorata faptului ca masinile de scoala fac coloane in urma lor. Sa fie obligate masinile de scoala sa mearga acolo in orele de varf, intre 08:00 si 19:00.
    M-ar mira sa mearga ceva firme in acel parc. Fabrici noi mai greu sa apara ca nu au pe cine angaja.

  • Banii europeni s-au dat pentru parc industrial. Nu poti face nimic altceva acolo .
    Cat despre faptul ca sta gol , consiliul local ar trebui sa se intrebe care este cauza !
    Din punctul de vedere al investitorului, eu niciodata nu pot accepta anumite conditii impuse pentru concesionare. Practic niste oameni care n-au realizat in viata lor nimic ca antreprenori, imi analizeaza proiectul meu de afacere ! Isi ascund salariile nemeritate in spatele unui munte de hartii inutile !Peste jumatate din cerinte sunt aberante. Singurul lucru care ar trebui sa-i intereseze este semnarea contractului si incasarea banilor de chirie.Atat!
    Cand nu vor mai incapea investitorii in parc ,abia atunci vor putea daca doresc ,sa -i selectioneze dupa aberantele lor criterii!

  • peste câteva sute de ani, poate să nu fie remarcată diferența între desenele civilizației de la Nazca și proiectul parcului industrial.
    Numai de la altitudini mare vor fi putea fi remarcate.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS