Actualitate

Pasajele Bistriței prind viață. Ce activități au loc în 19-22 august

(VIDEO) Primăria Bistrița și Asociația “Mocănița Transilvaniei” propun, printr-o serie de manifestări, să atragă oamenii spre pasajele Bistriței, să le readucă la viață și le pună în valoare atât pentru localnici, cât și pentru turiști, anunță municipalitatea. 

Proiectul ”Povestea vinului în pasajele Bistriței” încurajează implicarea comunității prin acțiuni de voluntariat pentru înfrumusețarea pasajelor, organizarea de tururi ghidate, ateliere creative susținute de fierari, tâmplari, cojocari, dogari și alte meserii ale vechilor bresle, acte culturale stradale ale artiștilor locali, muzică și film. 

https://www.facebook.com/povesteavinului.ro/posts/307577574500573

În perioada 19-22 august, sunt programate să se desfășoare o serie de manifestări: muzică, film, meșteșug, oenologie, street food, etc., pe traseul Axei Breslelor, cele mai multe dintre acestea fiind concentrate în zona Turnului Dogarilor.

Vor cânta: Vizi Imre, Mihail, Iarba Fiarelor, Vasile Bancea, Dani Năsăudean, Magnetic Sax, Mara Halunga, Puzzle.

Trama stradală medievală rămasă nealterată și păstrată în condiții bune conferă Bistriței statutul de Oraș al Pasajelor, dând unicitate și specificitate în comparație cu celelalte orașe-cetate din Transilvania.

”Între 19 și 22 august petreceți serile de vară alături de noi, într-un cadru inedit pe pasajele Bistriței, la o degustare de vin, savurând bunătăți și ascultând muzică bună. Admiră vechile meserii și intră în vorbă cu meșteri care păstrează și astăzi secretele breslelor de demult… Descoperă istoria Bistriței și vino alături de noi într-o călătorie frumoasă. Lasă-te purtat într-o poveste cu vin și istorie pe pasajelele orașului… Ne vedem în poienița de la Turnul Dogarilor şi de acolo plecăm într-o călătorie frumoasă pe pasajele care alcătuiesc Axa Breslelor…”, este invitația făcută de Asociația ”Mocănița Transilvaniei”.

https://www.facebook.com/mocanitatransilvaniei/posts/2934238823481035

11 comentarii

  • Un eveniment extraordinar! Faptul ca este co-finantat si sustinut si promovat de Primarie arata ca noua administratie intelege valoarea sociala, culturala si turistica a acestor proiecte! Ne vedem weekend-ul viitor în pasaje!

    • Și sa nu uitam sa multumim celor câte au înțeles sa redea aceste pasaje, comunității!!! Și au investit, dându-le farmecul de acum! Insinte erau doar toalete publice! Au fost denigrați, acuzați, ostracizați doar ptr ca erau de o anumită culoare politica! Uite ca se poate, unii fac, ceilalți vin și ei cu îmbunătățiri…. Așa se face ! Nu pe înjurături și ura, pe demolat sau pe criticat!

    • Mai e mult pana la redarea lor comunitatii… Mult de tot. Cu o floare nu se face primavara. Redarea lor comunitatii abia incepe.

  • Fain, fain.Tot ce ține de conservarea tradițiilor, obiceiurilor, e binevenit. Putem veni cu obiecții, părerii, propuneri, dar mai puțin cu critici. Sigur, înțeleg că partea financiară e susținută din bugetul local, și-i foarte bine, pt că se face promovarea municipiului, dar aici e vorba și de mult voluntariat, pasiune, care trebuie apreciate. Poate, zic și eu, dacă e vorba de povestea vinului, nu era rău să fie invitate și celelalte podgorii din județ (Dumitra, Teaca, Jelna…), poate chiar producători locali din alte zone, fiecare cu pasajul lui, cu premii…Da, asta-i PĂREREA MEA !

    • Veniți la festival și o să vedeți că părerea dvs. PRECONCEPUTĂ coincide cu realitatea! Da, asta-i ideea!

  • Bravo acestor asociatii care se implica si care fac lucruri faine pentru oras si bravo pentru sustinere primariei

  • Un proiect care dacă va fi dezvoltat are potențial să atragă turiști. Pasajele mi se par mult mai potrivite decât Bistrița – Poarta Transilvaniei, pentru că elementul unic de identitate al Bistriței nu poate fi reprezentat simbolic prin porți, acestea fiind deja atribuite la nivel cognitiv în mentalitatea colectivă Maramureșului. În plus, sunt mai multe „porți” în județ, ceea ce anulează caracterul de unicitate. Pasajele au o componentă culturala mult mai valoroasă decât poziția geografică și au potențialul de a deveni un simbol / element de identificare de succes pentru Bistrița ca destinație turistică. Poate vă gândiți că faceți un HCL prin care să faceți o schimbare de paradigmă și în acest domeniu, pentru că după ce că CJ-ul a furat efectiv ideea, există, totuși, una mult mai potrivită: Bistrița – Orașul pasajelor.

  • Unele pasaje au rămas până acum veritabile toalete publice și bombe biologice. Un exemplu este al pasajului cu fosta Casă de Mode, la mijlocul căruia este o clădire abandonată de decenii (prin ’97 era acolo o crâșmă numită Barul Negru) între fosta Casă de Mode și spațiul acordat Casei de Cultură municipale. Este plin de fecale și urină, iar mirosul te năucește. Așa că până la redarea acestor pasaje comunității va mai curge multă apă prin „ceternele” ciuruite.

    • Prin dezvoltarea acestui proiect, niciun pasaj nu va ramane abandonat. Asta e si ideea, sa transformi aceste pasaje in elementul central al turismului din Bistrita, atat prin implicarea primariei, cat si a ong-urilor. Salutam inceputul promitator! Si eu o sa ma implic in acest demers si o sa ajut cat pot, mi se pare foarte faina ideea

  • O cosit Primaria poenita din fata Turnului catre Parc ca acolo e mare sarparaie.da cu luminitele din paviment cum stau pasajele ? De trei ani ma rog si am atras atentia ca 50% din ele nu functioneaza. Doare la basca pe administratia care nu stie sa impuna regulile de mentenanta la firma care se ocupa si ia bani de pomana de la bistriteni. Despre mirosul de pisat si rahat despre lipsa camerelor de supraveghere nu mai vorbim. Bate toaca la urechea surdului. Gata !

    • Ce bine ar fi dacă ați reuși să scrieți și să vă exprimați ca domnul pe al cărui nume îl folosiți! Se vede de la o poștă diferența de nivel! Gata! Io zic că-i deajuns!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS