Social

Pesta porcină africană decimează efectivele de porci din Chiochiș. Când vor fi despăgubiți crescătorii

Pesta porcină africană a lovit puternic în zona cu cei mai mulți porci din Bistrița-Năsăud, cea de la granița cu județul Mureș, unde oamenii au în gospodării și câte 20-30 de exemplare pe care le cresc nu doar pentru consum propriu, ci și pentru a le vinde înainte de Crăciun.

În șase exploatații din comuna Chiochiș au murit sau au fost uciși deja peste o sută de porci, iar într-un fond de vânătoare de la Malin, unde, de asemenea, s-a găsit un mistreț mort, vor fi împușcați toți porcii sălbatici. Despre toate acestea am vorbit cu dr. Romulus Bița, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

”Tot timpul anului am avut focare de pestă porcină africană la porcii domestici din județ, în special la granița cu județee Mureș și Cluj unde porcii sunt crescuți mai mult în libertate. În celelalte zone ale județului, oamenii cresc porcii în adăpost și nu intră în contact cu alții, așa că nu apar cazuri de PPA. Înspre toamnă am crezut că se mai liniștește fenomenul, dar, în această perioadă, din cauza mișcării mai mari a porcinelor – se vând, se cumpără foarte mulți porci – au apărut focare noi într-o zonă în care efectivele de porci crescute în gospodăriile populației sunt destul de mari. În acest moment avem în localitatea Buza Cătun cinci exploatații în care s-a confirmat PPA și în localitatea Jimbor un focar în altă exploatație. Sunt explotații în care erau 20-30 de porci în fiecare. DSVSA a luat toate măsurile necesare, animalele au fost ucise, s-a efectuat dezinfecția, se respectă planul de măsuri întocmit. Avem echipe de la DSVSA cu personal de la Jandarmerie în zonă care verifică și monitorizează respectarea planului de măsuri. Din zonele în care noi am impus restricții – Buza Cătun și localitățile cele învecinate – 30 de zile nu se pot efectua mișcări de animale. Localnicii își pot sacrifica porcii fără probleme, doar trebuie să anunțe medicul veterinar, să fie examinată carnea și să fie scăzut din baza de date porcul sacrificat. După 30 de zile, dacă nu mai apar alte focare, se face o catagrafie a tuturor animalelor și un examen clinic al animalelor din zonele de restricții, se recoltează probe, se duc la laborator, iar dacă rezultatul e negativ, se poate stinge focarul respectiv, dar acolo la Buza Cătun a fost și o transmitere dintr-o exploatație în alta. Oamenii merg la vecini și nu respectă în totalitate măsurile de biosecuritate care ar trebui”, a spus dr. Bița.

Gospodarii cărora le-au fost omorâți porcii vor fi despăgubiți dacă animalele lor sunt identificate și înregistrate în baza națională de date. ”O parte dintre animale sunt înregistrate, dar există în unele exploatații neconcordanțe între ce există în realitate și ce este în baza de date. Despăgubirea se face în urma evaluării unei comisii stabilite prin ordin de prefect. Evaluarea animalelor se face la prețul pieței. Nu au fost probleme până acum din punctul de vedere al prețului. Omul este de acord, semnează în fișa de evaluare și despăgubirea se face în termen de 90 de zile de la data evaluării”.

Tot în zona respectivă, mai precis la Malin, a fost împușcat și un mistreț care s-a dovedit a fi pozitiv la PPA. Carcasa a fost adusă la Bistrița în laboratorul sanitar-veterinar și a fost incinerată. Și în acea zonă au fost impuse restricții pe o rază de 8 km considerată zonă infectată și o zonă tampon de 5 km.

”Și aici s-au stabilit niște măsuri de a se vâna mistreții care există în fondul de vânătoare într-un termen de 60 de zile. Până acum era stabilit ca vânătoarea să se facă prin metode care nu dislocă efectivul, prin pândă și dibuire, dar, începând din acest an, se poate face vânătoarea prin orice metodă, doar să fie respectate condițiile de biosecuritate. Fondul de vânătoaree Malin e în zona în care s-au mai găsit misteți morți pozitivi, iar împușcați unul singur, acesta fiind al doilea confirmat pozitiv. De la cei care vor fi împușcați se recoltează probe, vor fi trimise la laborator la Baia Mare, unde se face confirmarea, și în momentul când primim răspunsul, carcasa poate fi dată în consum. Acești mistreți, dacă nu vor fi împușcați, vor fi decimați de către PPA fiindcă acolo, după ce intră boala, se va transmite de la un exemplar la altul și vor muri. De aceea e bine să-i vânăm ca să ajungem la o anumită densitate de mistreți pe km pătrat, astfel încât boala să nu se transmită mai departe”, a declarat șeful DSVSA Bistrița-Năsăud.

Întrucât mai sunt încă oameni care cumpără porci din gospodării, dr. Bița atrage atenția că aceștia își asumă niște riscuri:.

”În momentul în care cineva vrea să cumpere un porc trebuie să îl cumpere pe cel care are documente sanitar-veterinare. La ora actuală, porcii crescuți în gospodăriile populației sunt crescuți pentru consum propriu familial. Nu prea ar exista posibilitatea vânzării legale. Se mai întâmplă și fenomenul acesta ca oamenii să meargă și să cumpere un porc de la țară, dar, în ultimii ani, sunt din ce în ce mai puțini. Lumea nu mai crește atât de mulți porci și nici cumpărători nu mai sunt atât de mulți. Lumea că s-a reorientat spre magazinele specializate în vânzarea cărnii de porc și merge acolo și își cumpără cât are nevoie, își prepară acasă cârnați și alte preparate tradiționale. Și la noi în județ este un abator care sacrifică doar porci crescuți în țară și are și magazine de desfacere și în ele se găsește tot ce trebuie pentru ca oamenii să se aprovizioneze”, a spus dr. Bița. .

Referitor la ordinul care prevede că într-o gospodărie nu pot fi crescuți mai mult de 5 porci, dr. Bița a spus că e în vigoare din 2019. ”Acum se încearcă să se facă o lege a porcului cu condițiile în care trebuie crescuți porcii, dar, deocamdată, sunt discuții și dezbateri”, a precizat el.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISSFM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS