Actualitate

Pregătiri pentru reinaugurarea Bisericii Evanghelice

Executivul Primăriei Bistrița a avut o întâlnire cu Hans Georg Franchy – preşedintele Asociaţiei Saşilor Bistriţeni din Germania şi Austria HOG Bistritz-Nösen, Horst Göbbel – vicepreşedintele asociaţiei, Friedrich Gunesch – secretar general al Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România, Katy Borsos – prim-curator al Bisericii Evanghelice, Johann Dieter Krauss – preot paroh al Bisericii Evanghelice, Cristian Roth-Gross – președintele filialei județene a Forumului Democrat German din România, pentru a pune la punct detaliile privind suita de evenimente culturale, religioase și artistice prevăzute pentru perioada 12-14 mai, când va fi reinaugurată Biserica Evanghelică, după ample lucrări de reabilitare.

”Biserica Evanghelică, în pregătiri pentru redeschidere! Reintroducerea în circuitul turistic a monumentului, edificiu etalon al municipiului cu o valoare arhitecturală de nivel european, va fi un important reper în viața culturală a cetății, după mai bine de 10 ani de restaurare. În linii mari, programul manifestărilor va cuprinde slujba de resfințire, concerte de orgă, momente coregrafice, conferințe, proiecții de film, lansări de carte și multe altele. Vom reveni cu o descriere amănunțită în intervalul premergător desfășurării evenimentelor”, spune primarul Bistriței, Ioan Turc.

Contractul pentru investiția ”Restaurarea Bisericii Evanghelice CA Bistrița în vederea introducerii sale în circuitul turistic internațional” a fost adjudecat în octombrie 2018 de asocierea dintre Iasicon SA Iași și M.I.S. Grup SRL. Obiective: lucrări de restaurare arhitectură și dotări aferente (semize, mobilier expunere și altele), lucrări de consolidare structuri istorice – rezistență, lucrări de restaurare componente artistice – metal, piatră, picturi murale, vitralii, lucrări de restaurare mobilier bisericesc, lucrări de restaurare orgă, lucrări de organizare de șantier, lucrări instalații.

Prin contract s-au efectuat următoarele tipuri de lucrări:

  • consolidarea şi restaurarea interiorului bisericii: pereţii de anvelopă, bolta peste tribună, reabilitarea pardoselilor din nava, cor şi galerie, restaurarea vitraliilor şi tâmplării noi;
  • restaurarea picturii murale şi componentelor artistice din piatră;
  • instalaţii pentru detecţia, semnalizarea şi stingerea incendiilor, instalaţie de semnalizare efracţie, instalaţii electrice de iluminat şi prize, instalaţii electrice de forţă (încălzire şi orga), instalaţii de amplificare sunet şi iluminat scenă;
  • restaurarea corpurilor de iluminat, a mobilierului bisericesc (altar, strane, bănci);
  • amenajarea interioară pentru concerte de orgă şi alte manifestări culturale la parterul bisericii, şi expunere la nivelul galeriei;
  • amenajarea unor platforme de vizitare şi iluminarea podului; şarpanta gotică peste nava şi cor este unicat, având  ceea mai mare deschidere dintre şarpantele păstrate şi datate în Transilvania
  • consolidarea şi restaurarea exteriorului bisericii: pereţii de anvelopă cu contraforturile la nava şi corul bisericii, incluzând frontonul vestic care a suferit degradări în incendiul din 2008, restaurarea celor două portice de intrare la nivel de pereţi portaluri, pardoseli, tâmplăria istorică de la portalurile de intrare, rezugrăvirea unitară a bisericii, inclusiv turnul;
  • restaurarea picturii murale la bolţile porticurilor şi a cadranului solar de pe contrafortul sudic
  • conservarea şi restaurarea componentelor artistice din piatră din exteriorul bisericii şi a turnului;
  • conservarea şi restaurarea componentelor artistice din fier din exteriorul bisericii;

Aflată în centrul orașului Bistrița, Biserica Evanghelică este un monument de arhitectură reprezentativ pentru tranziția de la stilul gotic la cel al Renașterii în Transilvania. Cu o înălțime de 75 de metri, turnul Bisericii Evanghelice din Bistrița este cel mai înalt turn medieval din România, fiind cu puțin mai înalt decât turnul Catedralei Evanghelice din Sibiu.

6 comentarii

  • sasii nu ne uita si nici noi pe ei . e bine ca vin si stau pe langa noi cu experienta lor , iar cei din primarie nu au orgolii ca mai demult si ii consulta .
    succes, abia asteptam redeschiderea !

    11
    12
  • vai si cat l-ati mai criticat pe Cretu ca restaureaza biserica!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! oha!!!!!! acuma e bine sa ai ce inaugura nu-i asa???? Bine ca se face, lipsa de corectitudine doare. Indiferent de partid, lucrarile trebuie duse mai departe, trebuie continuate si in egala masura trebuie recunoscut meritul tuturor celor care au contribuit de la nasterea ideii pana la finalizarea ei. Abia atunci vom fi vindecati ca si natiune !!!!!

    20
    9
  • Cosmin. Fostul Primar a fost criticat nu pentru renovarea acestei bijuterii medievale ci pentru faptul ca prin ascuns a vrut sa impuna un proiect miselesc de betonare MINERALIZARE a pietei si voia sa elimine toata lumea vegetala, arbori, flori si iarba si sa ne creeze noua o insula de caldura urbana numita ICU.
    Atentionez insa Primaria ca putea sa aiba un gest de eleganta si sa invita la discutii si pe romanii din Bistrita de la asociatii cetatenesti care s-au implicat in apararea Pietei Centrale de la distrugere si care au dat si bani la renovare dupa incendiu si au plans cand marele TURN a luat foc.

    9
    19
  • Da(r) ceasul solar de ce nu s-a restaurat ? Pentru ca era in planul vechiului primar , sau pentru ca o costa pe MIS prea multi bani , daca aducea un mester ungur din Mures sau secuime ?

    10
    3
  • Proiectul intitulat „Restaurarea Bisericii Evanghelice C.A. Bistrița în vederea introducerii sale în circuitul turistic internațional” în valoare de 3,3 milioane euro (12.952.030 lei) este finanțat din fonduri atrase de la Uniunea Europeană si a fost demarat in anul 2017. Potrivit proiectului, se prevedea executarea unor lucrări de consolidare şi reabilitare în interiorul bisericii, incluzând restaurarea pereţilor, porţilor laterale, vitraliilor, picturilor murale şi monumentelor din piatră. De asemenea, orga și mobilierul din interiorul bisericii urmau a fi restaurate. Proiectul mai prevede amenajarea unor platforme de vizitare pentru turiști. Întreaga investiție având ca obiectiv general dezvoltarea turismului din municipiul Bistriţa şi punerea în valoare a monumentelor istorice pe care oraşul le are, pentru a atrage turişti autohtoni şi străini. Prin urmare, proiectul nu prevedea mobilier nou, ci restaurarea celui original, mai ales că Biserica Evanghelică din Bistrita are o colectie bine păstrată de mobilier bisericesc unic. Dupa cum se stie, in anul 2014 Opera de Stat din Craiova a pus în scenă opera Nabuco de Giuseppe Verdi chiar în Biserica Evanghelică din centrul istoric al municipiului Bistriţa unde singurul lucru distonant a constat in scaunele din plastic pentru public introduse in hala centrală a bisericii : (Vezi: https://timponline.ro/biserica-evanghelica-cea-mai-mare-sala-a-bistritei-neincapatoare-la-nabucco-de-verdi-foto/)
    Lucrul acesta nu trebuie să se mai repete , mai ales ca Biserica Evanghelică este cel mai important monument al oraşului Bistrita, fiind considerată emblema burgului medieval. Sub zidurile actualei biserici se află fundaţiile lăcaşului de cult ridicat de primii colonişti saşi în anii 1332–1333. Construcţia bisericii a început în anul 1470 şi a continuat până în anul 1564, sub supravegherea arhitectului Petrus Italus de Lugano. Înălţimea turnului, de 76 m, îi conferă statutul de cel mai înalt turn de biserică din Transilvania. Rolul său era, pe lângă cel de pază şi supraveghere în vremuri de primejdie, cel de poziţie „cheie” destinată observaţiei şi alarmării în caz de incendiu. Cele patru turnuleţe situate în colturile acoperişului turnului principal simbolizau autonomia jurisdicţională a oraşului medieval care, prin Sfatul său, putea aplica pedeapsa capitală. Era un drept de autoritate şi de prestigiu de care nu dispuneau decât oraşele importante din Transilvania .

    14
  • Foarte frumos! Doar că asta trebuia să se întâmple la 6 Decembrie 2022. Acum, mai precis ieri trebuia să „reinaugurați” Liceul Liviu Rebreanu. Și într-un caz și în celălalt lucrările au fost realizate și întârziate de MIS grup cu concursul neprecupețit al precupeților de la Primaria Bistrița. N-au avut gecile galbene de făcut poze pe șantier până anul ăsta.
    https://timponline.ro/rugaciune-la-biserica-evanghelica-din-bistrita-cand-va-fi-resfintita-si-ce-nume-va-purta-video/
    https://timponline.ro/niculae-la-colegiul-national-liviu-rebreanu-vor-incepe-lucrarile-in-mod-accelerat/
    Termen 03.04.2023
    https://timponline.ro/cni-a-emis-ordinul-de-incepere-a-lucrarilor-la-colegiul-national-liviu-rebreanu/
    Despre asta primarul tace în păpușoi.

    7
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS