Actualitate

Rareş Buhai, premiat la Palatul Victoria pentru performanţele sale

Aproape 140 de elevi care au obţinut distincţii la olimpiadele şi concursurile din anul şcolar 2011-2012, şcolile din care provin laureaţii şi profesorii care i-au pregătit au fost premiaţi miercuri la Guvern, valoarea premiilor fiind de peste două milioane lei. Prim-ministrul le-a transmis olimpicilor că îşi doreşte ca ei să muncească şi să trăiască în România.

De la ceremonie nu a lipsit olimpicul de aur al Bistriţei, Rareş Buhai, elev la Colegiul Naţional ”Liviu Rebreanu”, triplu medaliat cu aur la olimpiadele internaţionale de informatică desfăşurate până acum în 2012: Olimpiada Internaţională Ppluridisciplinară Tuymaada din Rusia, Olimpiada Balcanică de Informatică de la Belgrad şi Olimpiada Internaţională de Informatică din Italia. Pentru rezultatele sale, Consiliul Local Bistriţa şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud au decis să-l premieze pe Rareş Buhai cu câte 10.000 de lei, iar pe profesorul său, Constantin Gălăţan, cu câte 5.000 de lei.

Ceremonia de miercuri de la Palatul Victoria s-a desfăşurat în prezenţa premierului Victor Ponta. Alături de Rareş Buhai au fost prezenţi directorul CN ”Liviu Rebreanu”, Constantin Rus, şi profesorul Constantin Gălăţan.

”Vreau să vă spun bine aţi venit în această clădire în care se iau decizii, unele bune, altele mai puţin bune. Una din cele mai bune decizii, luate la insistenţa ministrului Andronescu, este aceea de a ne onora obligaţiile faţă de dumneavoastră, profesori, elevi, cei care aţi avut rezultate excepţionale în această perioadă. Nu pot decât să vă urez mult succes, să spun că îmi doresc cât mai des să aveţi această recunoaştere a meritelor dumneavoastră şi că îmi doresc, foarte mulţi dintre dumneavoastră, să rămâneţi să munciţi şi să trăiţi în România, pentru că lucrul ăsta, cu elitele noastre, nu s-a mai întâmplat de foarte mult timp”, a afirmat Ponta, potrivit Mediafax.

Ministrul Educaţiei i-a spus premierului că în sală se află cel puţin un viitor prim-ministru al României, Ponta răspunzând zâmbind: ”Uraţi-le ceva mai bine”.

Premiile au fost acordate unui număr de 138 de elevi care au obţinut 155 de distincţii, dintre care 42 de medalii de aur şi premiul I, 45 de medalii de argint şi premiul II, 29 de medalii de bronz şi premiul III, respectiv 39 de menţiuni la olimpiadele internaţionale sau regionale (juniori şi seniori) de matematică, biologie, filosofie, geografie, chimie, fizică, informatică, astronomie, astrofizică, etc. De asemenea, au fost premiaţi şi cei 168 de profesori care i-au pregătit, precum şi cele 74 de şcoli din care provin laureaţii.

Potrivit ministerului, cuantumurile premiilor acordate în acest an medaliaţilor la olimpiadele internaţionale sau regionale pe discipline au fost indexate în raport cu rata inflaţiei. Astfel, noile cuantumuri pentru premianţii la olimpiade internaţionale sunt: 12.180 lei – medalie de aur şi premiul special pentru punctaj maxim, 9.430 lei – medalie de aur/ premiul I, 8.080 lei – medalie de argint/premiul II, 5.770 lei – medalie de bronz/premiul III şi 3.940 lei – menţiune.

Valorile noilor premii acordate elevilor care s-au impus în competiţiile regionale (olimpiade balcanice, Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada, Olimpiada Central Europeană de Informatică, Olimpiada de Chimie „D.I. Mendeleev”) sunt: 4.310 lei – medalie de aur/premiul I, 3.670 lei – medalie de argint/premiul II, 2.860 lei – medalie de bronz/premiul III şi 2.480 lei – menţiune.

Pentru profesorul/ profesorii care au pregătit elevul/elevii se acordă un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevii săi/lor.De asemenea, pentru şcoala pe care elevul/elevii o frecventează sau au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat, sumele primite de unitatea de învăţământ fiind utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienţei procesului de învăţământ.

12 comentarii

  • Bravo Rares, tu ne faci cinste în vremurile astea cand suntem scarbiti de politicieni falsi si fara scrupule! Succes pe viitor baiatule!

  • Pentru acest copil, si pentru altii, pentru prezentii si viitorii premiati pentru capacitati intelectuale deosebite, astept si doresc ziua in care sa fie evaluati la nivelul sportivilor olimpici. Ziua in care nu va conta doar publicitatea pe care acestia ar putea-o sau nu, aduce. Abia in acel moment am recunoaste cu adevarat meritele lor si i-am incuraja pe altii sa incerce. Nu consider echitabil ca inteligenta fizica sa fie considerata superioara altor forme de inteligenta.

    • Explicati(-ne) inteligenta fizica.
      Am intalnit doar noua tipuri de inteligenta, propuse de Dr. Howard Gardner – cunoscut pentru teoria sa privind dibaciile multiple:
      lingvistic-verbala si auditiva, logica ( matematica si rationala ), muzicala si ritmica, vizuala si spatiala, kinestezica, interpersonala, intrapersonala, naturista si, cu voia dumneavoastra, spirituala.
      Printre aceastea, el a inclus si doua abilitati personale: auto-constientizarea starilor interioare si interactivitatea sociala eficienta.

      Personal, ma fascineaza inteligenta artificiala.
      Care nu necesita copilarii inabusite, ori complet absente, si nici recompense stimulatoare de competitii desarte.

    • Si cata vreme recompensele materiale se dau, ar fi poate necesar sa fie echitabil repartizate? Da, ma refeream la niste dibacii cultivate in ambele situatii. Nu aveam de gand sa teoretizez, deoarece, recunosc nu ma pricep. Era o simpla observatie, a unui nepriceput in ale cuvantului, un banal platitor de taxe si impozite ce observa o nedreptate. Atat. Nu am pretentia ca spusele mele sa fie interpretate academic.

    • De acord cu inutilitatea competitiei, a recompenselor, insa atata vreme cat ne raportam la material, personal, l-as dori distribuit in functie de utilitatea individului pentru societate.

  • Gresiti putin d-soara Alina. de ce ?? fiindca o sa vedeti peste 10 ani de ex. ce venit o sa aiba acest baiat ……..in comparatie cu oricare sportiv olimpic[care momentan este recompensat net superior] . mie personal mi-ar placea sa am macar 1 % din venitul acestui baiat peste 10 ani . dar peste 10 ani un olimpic in sport nu cred ca va avea nici macar 10 % din venitul lui Rares .

  • Daca peste zece ani, va fi util societatii intr-atat incat sa merite un venit inzecit, este firesc sa fie asa. Performanta lui este insa actuala, nu am rasplati decat aceasta performanta. Si bineinteles, de fiecare data cand aceasta ar fi repetata. Cum se intampla de altfel si in cazul sportivilor.

    • Vezi aici este problema: peste 10 ani va fi departe , pe alte meleaguri mai prietenoase cu inteligenta . sint sigur ca nu peste mult timp va fi ,,vinat,, si va pleca. asta va fi. sint sigur de asta [nu mi-o doresc] , fiindca va fi o pierdere ptr. noi toti. ne vom bucura[daca putem spune asa] ca a plecat de aici , din Bistrita !!!

    • Recunoasteti deci, ca alte tari se raporteaza la alta scara valorica. Eu vreau o tara ca afara :),si as vrea sa ramana aici. Si el si altii.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS