Actualitate

Recensământul, una caldă, alta rece. Mircea Chira: Sunt UAT unde nici materialele de la noi nu sunt afișate

Județul Bistrița-Năsăud se află pe un onorabil loc 5 în topul național privind autorecenzarea. ”După 40 de ani de Statistică, ca și conducător al celui de-al patrulea recensământ, pot să spun că mă declar mulțumit de felul în care se desfășoară autorecenzarea, dar este loc de mai bine pe care îl așteptăm în perioada următoare”, a declarat directorul Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud, Mircea Chira.

”Recensământul este cea mai importantă acțiune națională pentru că ne va oferi informații asupra celor două principale componente de avuție națională, și anume potențialul demografic și fondul locativ. Acestea sunt datele pe care noi le colectăm la recensământul populației: date despre locuințe și date despre persoane. După 16 zile de autorecenzare, în Bistrița-Năsăud sunt autorecenzate 28.528 de persoane, ceea ce raportat la populația estimată, reprezintă 10,4%. Rezultatele diferă de la o UAT la alta până la diferențe de la 1 la 10. Pe locurile fruntașe sunt comunele Chiuza cu 24,3%, Galații Bistriței cu 20,7% și Cetate cu 20,6%, iar pe ultimele trei locuri sunt Urmeniș cu 2,4%, Chiochiș cu 3% și Silivașu de Câmpie cu 3,2%. Această situație este oglinda preocupării comisiilor locale pentru desfășurarea recensământului în UAT și probabil că domnii primari vor acorda totuși atenția cuvenită recensământului pentru a nu avea discuții ulterioare pe parcursul următorilor 10 ani în care utilizăm datele de recensământ asupra datelor despre populație și locuințele din localitățile respective. Am avut nu o dată întrebări pe tema datelor din recensământ din partea reprezentanților UAT: păi cum, eu numai atât la sută am populație romă? Pentru că lucrez la un proiect și am nevoie de … De calitatea datelor recensământului depinde ceea ce vom putea face în anii următori”, a spus Mircea Chira în ședința Colegiului prefectural.

În ceea ce privește autorecenzarea asistată, aceasta se întâmplă la punctele organizate în fiecare UAT.

”În general, funcționează pe lângă primării, iar în Bistrița sunt 10 asemenea centre amplasate inclusiv în containerele mobile, unul în partea de sus a orașului și altul în cea de jos și care sunt foarte eficiente. Aici își desfășoară activitatea recenzori care ajută persoanele care înceracă să se autorecenzeze și nu reușesc sau eșuează. Este adresabilitate. Ca un procent între autorecenzarea propriu-zisă a populației și autorecenzarea asistată, diferă situația de la o localitate la alta. În Bistrița, avem 60% autorecenzare propriu-zisă și 40% asistată, iar în mediul rural, avem situații de populație autorecenzată propriu-zisă zero în funcție de preocuparea inclusiv a primarilor care unii, pe Facebook, au prezentat problemele legate de recensământ și s-au adresat populației pentru a recepta și proceda în consecință, după cum sunt și situații în care am ajuns în primării în care nici afișele pe care le-am pus noi la dispoziție nu le-am regăsit”, a mai spus Mircea Chira.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS