Actualitate

”Regiunea Poarta Transilvaniei Bistrița-Năsăud”, pe Traseul gastronomiei tradiționale românești

Caracterul preponderent tradițional al produselor agro-alimentare (produse tradiționale atestate, rețete tradiționale consacrate, produse montane certificate, punctele de gastronomie locală), elementele de gastronomie asociată oenologiei și particularitățile multiculturale ale preparatelor tradiționale sunt cele trei dimensiuni specifice care definesc ”Regiunea gastronomică Poarta Transilvaniei Bistrița-Năsăud”, obiectiv inclus în Traseul gastronomiei tradiționale românești, finanțat prin PNRR.

În cadrul Regiunii sunt evidențiate punctele de gastronomie locală existente și în curs de inițiere, cramele și oeno-pensiunile, producătorii de produse tradiționale, artizanale sau specifice, rețete consacrate, producătorii agro-alimentari cu certificate de calitate – produs montan, produse bio, mărci înregistrate etc.

Mixul puncte de gastronomie locală – produse tradiționale și cu specific local – oeno experiențe este configurat la confluența a trei culturi: română, maghiară și săsească – și, în același timp, vine să contribuie la dezvoltarea diferitelor forme de turism cum ar fi turismul rural, ecoturismul, turism cultural, enoturismul. Este, spre exemplu, tipul de experiență pe care îl caută călătorii de pe Via Transilvanica. Astfel, gospodăriile țărănești, asociațiile de producători, societățile cooperatiste agricole, fermele, procesatorii locali și cramele pot susține, împreună, dezvoltarea durabilă a comunităților rurale prin valorificarea superioară a produselor locale.

Pornind de la aceste premise, au fost definite dimensiunile specifice ale ”Regiunii gastronomice Poarta Transilvaniei Bistrița-Năsăud”, și în baza acestora, elementele gastronomice distinctive, grupate pe ”rute” menite să asigure, în mod armonios, continuitatea Traseului gastronomiei tradiționale românești, deschizând în mod direct poarta spre Maramureș, Bucovina sau având conexiuni cu ”rutele” spre Podișul/ Câmpia Transilvaniei: 1. Zona Bârgău – Călimani, cu două ”trasee”: 1.1  Valea Bârgăului – Pasul Tihuța – Poarta principală spre Bucovina, 1.2. Călimani – legătura cu Podișul Transilvaniei; 2. Țara Năsăudului sau Poarta spre Maramureș; 3. Ținutul Haiducilor – legătura cu centrul Transilvaniei; 3. Ținutul Someșului Superior și Ilvelor  – o altă Poartă spre provincia istorică Bucovina; 4. Via Nösnerlandia – legătura cu Câmpia Transilvaniei.

Obiectivul propus de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, în baza Fișei, documentată și elaborată de Asociația ”Produs în Bistrița-Năsăud”, a întrunit punctajul pentru a fi selectat spre promovare în cadrul Traseului gastronomiei tradiționale românești, una din cele 12 rute turistice/culturale stabilite la nivel national și a căror realizare și promovare este susținută prin PNRR, componenta 11, Turism și cultură.

Promovarea rutelor va include marcarea și semnalizarea rutei/obiectivelor incluse în cadrul fiecărei rute turistice/culturale, crearea unei oferte culturale integrate și promovarea rutelor atât online, cât și offline, la nivel național și internațonal, activități de cercetare în vederea dezvoltării rutei pe teritoriul României, inventariere, digitalizare, documentare, proiectare, etc.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.