Actualitate

”Reunire de forțe”. Oficialități, înalte fețe bisericești și oameni de cultură l-au omagiat pe George Coșbuc

(FOTO) În cadrul manifestărilor jubiliare ocazionate de împlinirea a 150 de ani de la nașterea lui George Coșbuc, la Centrul Cultural Dacia a avut loc Simpozionul ”George Coșbuc ieri, azi, mâine – viața și opera”, la care au participat președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț, PS Varlaam Ploieșteanul – Episcop-vicar patriarhal, pr. Nicolae Dascălu – consilier patriarhal, prefectul Ovidiu Frenț, vicepreședintele CJ Alexandru Pugna, directorul Spitalului Județean de Urgență, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, managerii instituțiilor de cultură subordonate CJ, protopopii Alexandru Vidican și Ioan Dâmbu, personalități ale vieții culturale, istorici și critici literari în frunte cu președintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, rectorul UBB Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop.

1-cosbuc-150-16-sep-16 2-cosbuc-150-16-sep-16 3-cosbuc-150-16-sep-16 4-cosbuc-150-16-sep-16

Nu au lipsit Alex Ștefănescu, Mihai Zamfir, Gabriel Dimisianu, Ion Pop, Aurel Rău, Irina Petraș, Adrian Popescu, Gabriel Chifu, Sorin Lavric, Răzvan Voncu, Daniel Cristea-Enache, Simona Vasilache, Vasile Tărâțeanu, Mihai Scridon, Vasile George Dâncu, redactori de la revistele de cultură din țară.

Moderator a fost directorul Bibliotecii Județene, Ioan Pintea, care l-a începutul manifestării i-a rugat pe toți cei prezenți să asculte în picioare versurile din ”Poetul”, ”imnul acestor zile de sărbătoare”.

Președintele CJ Radu Moldovan, care a citit poezia ”Lupta vieții”, a spus: ”George Coșbuc a purtat cu sine sufletul unei culturi autentice transilvănene. E o mare onoare pentru mine, pentru cetățenii județului să avem oaspeți de seamă acasă la Coșbuc. Amintirea lui George Coșbuc este actuală și vie printre noi, datorită dvs., iluștrilor oameni de cultură. Astfel, nu îi omagiem trecerea la cele veșnice, ci viața. Trebuie să citim despre un trecut care a fost al nostru ca despre ceva care se retrăiește. Suntem urmașii spiritului lui Coșbuc, Rebreanu sau Mureșanu. Prin noi, ei sunt vii. Emoţia, trăirea şi iubirea de ce al nostru, pământul, graiul, portul, iubirea şi credinţa într-un viitor în care şi noi vom putea fi stăpâni în ţara noastră sunt tot acolo, în sufletele noastre. O naţiune, o emoţie, un vis nu mor odată cu trecerea la cele veşnice a unui om, ele sunt vii şi independente de viaţa trecătoare a unor oameni. Poeziile lui Coșbuc reprezintă sufletul nostru de ardeleni, de oameni liberi. Prin manifestările din aceste zile, Coșbuc este poate mai prezent și mai viu ca niciodată”.

5-cosbuc-150-16-sep-16 6-cosbuc-150-16-sep-16 7-manolescu-cosbuc-150-16-sep-16 8-ioan-pintea-cosbuc-150-16-sep-16

Președintele USR, Nicolae Manolescu, a afirmat, printre altele: ”Îmi exprim admirația față de ce am văzut și trăit la Bistrița. Am văzut două locuri care au lăsat urme 12-moldovan-manolescuadânci în memoria mea. Unul este Biblioteca Județeană, absolut extraordinară. Autoritățile locale de aici sunt printre puținele din țară care se ocupă cu așa ceva. Este extraordinar ce se întâmplă. Al doilea loc a fost Spitalul Județean, care într-adevăr arată cum trebuie să arate un spital într-o țară civilizată. Am o stare de admirație și de uimire. Am participat la multe manifestări, dar o asemenea reunire de forțe spiritual-administrative și culturale n-am văzut niciodată nicăieri. (…) Ar trebui să protestăm și să interzicem telefoanele, tabletele, internetul, să mai primim și mesaje pozitive, nu numai ororile de zi cu zi. Aici sunt de acord cu rușii și chinezii, care taie internetul. Ce este de făcut? Să îl recitim pe Coșbuc. Coșbuc este unul dintre poeții care nu a fost recuperat integral, este intrat într-un fel de folclor literar, adică am auzit, dar asta nu înseamnă obligatoriu că l-am și citit. Cititul este problema. Cine citește poezie se îmbolnăvește și transmite această boală și altora. Se ajunge la epidemie și, vă spun, nu există antidot”.

9-cosbuc-150-16-sep-16 10-cosbuc-150-16-sep-16 11-cosbuc-150-16-sep-16 12-cosbuc-150-16-sep-16

13-film-cosbuc-daciaÎnaltele fețe bisericești au transmis mesajul ”Biserica îl iubește pe Coșbuc”.

Invitații, care au vorbit despre viața și opera ”poetului țărănimii”, au primit din partea organizatorilor Medalia aniversară ”George Coșbuc”. Totodată, Ioan Pintea i-a înmânat lui Nicolae Manolescu, din partea Bibliotecii Județene, Premiul ”Coșbuc 150” – ”Opera Omnia”.

Cei prezenți au vizionat apoi filmul va putea fi vizionat filmul ”George Coșbuc, cântărețul pământului românesc” (1966, Arhiva Națională de Filme).

Aflat pe lista invitaților, vicepremierul Vasile Sebastian Dâncu nu a putut ajunge la eveniment.

”În această frumoasă zi dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea marelui poet român, George Coșbuc, am avut plăcerea și onoarea să fiu și să vorbesc alături de unii dintre cei mai importanți oameni de cultură, istorici și critici literari din țara noastră. Poetul dar și omul George Coșbuc este și va fi mereu viu prin momentele dedicate însăși existenței lui, remarcându-se prin opere care au avut și au în continuare un puternic impact pentru multe generații. Mi-au rămas puternic întipărite in minte cuvintele marelui critic literar Nicolae Manolescu ”Cine citește poezie se îmbolnăvește și transmite această boală și altora”, consider că această ”boală” este una dintre cele mai frumoase, care ne duce spre aprofundarea misterelor ce se află în spatele unei coperți”, a postat la final pe Facebook Radu Moldovan.

AICI PUTEȚI VEDEA MAI MULTE FOTOGRAFII.

”Coșbuc 150”, programul zilelor următoare:

Sâmbătă 17 septembrie

Ora 11.00, Sala de festivități a Primăriei Năsăud: Simpozion – Coșbuc 150. Posteritatea lui George Coșbuc. Lansări de carte. Fire de tort. Recital de poezie

Participă: Andrei Marga, Ion Buzași, Mircea Popa, Aurel Rău, Leon Zăgrean, Vasile Tărâțeanu, Cleopatra Lorințiu, Daniela Șontică, Viorel Mureșan, Daniel Corbu, Cornel Cotuțiu, Andrei Moldovan, Olimpiu Nușfelean, Nicolae Bosbiciu, Vasile Dâncu, Vasile V. Filip, Icu Crăciun, Iacob Naroși, Cornelia Vlașin, Adrian Onofreiu, Mircea Daroși, Ioan Seni, Gheorghe Pleș, Maxim Iuliu Marius Morariu

Ora 17.00, Moara lui Coșbuc, comuna Coșbuc: Recitalul poeților invitați

Duminică 18 septembrie

Ora 9.00, Coșbuc: Sfânta Liturghie

Ora 12.00, Coșbuc: ”Sunt suflet în sufletul neamului meu”, spectacol folcloric realizat după poezia lui George Coșbuc

Participă cele mai valoroase ansambluri folclorice și formații artistice din județul Bistrița-Năsăud. Invitați: Maria Butaciu, Mărioara Precup Stoica, Cornelia Ardelean Archiudean, Cristian Pomohaci, Petre Petruse, Domnica Dologa, Ana Strâmturean, Viorica Telcean, Nicolae Cioancă, Olimpia Deneș, Anuța Motofelea, Mirela Petruș, Ioachim Spân, Ioana Hangan, Marcel Avram, Lenuța Purja, Cristina Retegan, Oana Matei, Eugenia Horoba, Lenuța Filipoi, Cristina Bugnar, Veronica Bălan, Alina Ceuca, Paul Ban, Cristina Livia Scurtu, Larisa Bozbici, Ionuț Zăgrean, Vlăduț Sărmaș, Grupul vocal ”Valeria Peter Predescu” și mulți alți interpreți.

Acompaniază: Orchestra Ansamblului folcloric profesionist ”Dor Românesc”, dirijor Ștefan Cigu, Taraful ”Păunița” din Sîngeorz-Băi.

Vor fi prezentate momente inedite din nunta năsăudeană. ”Vă așteptăm să veniți îmbrăcați în costumul popular năsăudean, să ne bucurăm împreună și să demonstrăm că suntem demni de a fi urmașii lui George Coșbuc”

Coordonator și prezentator: Alexandru Pugna

Luni 19 septembrie

Ora 18.00, Centrul Cultural Dacia din Bistrița: ”La Oglindă”, concert de romanțe pe versurile poetului. Recital de poezie

Soliști: Matilda Pascal Cojocărița, Domnica Dologa, Ioachim Spân, Ion Lazăr, Alexandru Căpitan. Conducerea muzicală: Ștefan Cigu

Actori: Amelia Crețiu, Codruța Pintea, Daniel Deac, Trupa de teatru Trapa

Intrarea liberă în limita locurilor disponibile

Marți 20 septembrie

Ora 9.00, Coșbuc: Resfințirea Bisericii ”Sf. Cuvioasă Parascheva”. Liturghie arhierească oficiată de IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț

Ora 12.00, Coșbuc: Redeschiderea Bibliotecii Comunale Coșbuc. Muzeul Memorial George Coșbuc. Lansări de carte. Premierea laureaților concursului ”George Coșbuc” organizat de Casa de Cultură a Sindicatelor Bistrița.

8 comentarii

  • Auzi la Manolescu, e de acord cu chinezii care taie internetul și dorește interzicerea telefoanelor, tabletelor, calculatoarelor.
    I-or fi dat să guste și din celebrul lichid din bistrițene?

  • Prea multa „POPIME” in fata unei sali destul de goale (Foto 2), ceea ce sugereaza mai degraba o atmosfera apasatoare îmormântare. Aceasta ”Reunire de forțe” se prezinta ca in poezia „Moartea lui Fulger” a lui George Cosbuc:

    Şi popi, şirag, cădelniţând
    Ceteau ectenii de comând –
    Şi clopote, şi plâns, şi vai,
    Ş-oştenii-n şir, şi pas de cai,
    Şi sfetnici, şi feciori de crai,
    Şi nat de rând.

  • Iar se omagiaza un greco catolic iar preotii greco catolici nu sunt invitati…. Ce legatura au preotii ortodocsi cu George Cosbuc care a greco catolic????

  • Cand ai salarii de zeci si sute de milioane, cum au smecherii de pe scena, e usor sa dai din papagal despre Cosbuc. Noi restul, la munca, ca avem de platit facturi si impozite…sa aiba pensii speciale si salarii nesimtite astia.

  • Iar sunt preotii ortodocsi niste fatarnici…. ei zic ca biserica il iubeste pe Cosbuc, vrajeala ieftina…. daca il iubeau cu adevarat pe Cosbuc care a fost greco catolic, se retroceda biserica de la coroana, bisericii greco catolice… cum a ajuns biserica ortodoxa sa iubeasca un greco catolic (eretic, pt ca asa sunt numiti catolicii de catre fetele bisericesti ortodoxe) ??? Da domnilor participanti la aceasta manifestare culturala, George Cosbuc a fost greco catolic la fel ca si Andrei Muresanu…. n-ati fost in stare sa invitati un preot greco catolic dar vorbiti despre Cosbuc. Rusine organizatorilor ca ati invitat doar niste preoti ortodocsi pt a omagia un greco catolic.

  • Cel mai bun conferentiar a fost colegul meu Raducu. Pace tie cetitoriuuuleeee !!! Are talentmicutul, poate il ia Inaltul, diac la Cluj, dupa ce-si termina treaba !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS