Actualitate

”Rotunda Gate”, centru de antrenament pentru sporturi de iarnă în Suhard

În Munții Suhardului, un vis prinde contur: Centrul de antrenament pentru sporturi de iarnă ”Rotunda Gate”, o idee a preotului Kiss Attila. Cu un ratrak a fost nivelată zăpada pe 15 kilometri, pentru ca săniile trase de câini nordici să aibă cele mai bune condiții de alunecare.

Sunt peste 13 km de pistă special făcută pentru acest tip de antrenament, scrie pe Facebook fotograful de natură sălbatică Alex Varga, cel care a filmat utilajul în acțiune.

”Acest centru de antrenament pentru patru sporturi era visul meu: schi fond, biatlon, schi de tură și sport cu atelaj canin. Locația este în Pasul Rotunda. Proiectul a fost realizat cu ajutorul sponsorilor și al Primăriilor Măgura Ilvei și Rodna. Avem aproape 15 km de pârtie, va fi și pârtie de săniuș pentru copiii pe circa 1 hectar. Deocamdată am făcut trei pârtii pentru săniuș de câte 300 m. Dacă Dumnezeu ne ajută, atunci la sfârșitul săptămânii viitoare facem deschiderea. În acest sfârșit de săptămână încercăm ca toate pârtiile să fie bătute de minimum două ori. Deja este multă lume interesată, de la noi dar și din străinătate: Polonia, Austria și nu numai. Am făcut acest centru pentru toată lumea, mai ales pentru copii și tineri. Pentru cei cu vârsta de până la 18 ani intrarea va fi gratuită, pentru restul va fi ceva simbolic. Anul acesta vom testa cum merg lucrurile, apoi vedem ce mai putem face în viitor”, ne-a declarat pr. Kiss Attila, campion mondial la atelaj canin.

Kiss Attila, care este din 2011 preot romano-catolic în Rodna, a câștigat numeroase premii la competiţiile de atelaje trase de câini arctici, iar în 2017 a devenit campion mondial la Categoria B1 (6 câini) în Italia. Pasiunea sa pentru câinii din rasa Husky Siberian este mult mai veche. În 2004, când a fost hirotonit preot, a vrut să-i ducă mamei sale rămasă singură un animal de companie. Aşa că a ales câinele originar din Siberia, „agil, alert, inteligent și prietenos”, cum e descris de specialişti. I-a plăcut atât de tare, încât a dorit să aibă şi el unul.

”Am fost repartizat la Reghin, unde am fost preot doi ani, şi acolo l-am purtat la şcoală. Ştia să stea lângă mine, altceva nu ştia. Apoi am fost repartizat într-o localitate la 12 km de Miercurea Ciuc şi acolo aveam o filială în munţi. Când o luam spre munte am aflat că şi acolo sunt câini din această rasă. Şi aşa l-am cunoscut pe un domn care mi-a donat un câine chiar dresat, însă era bătrân. El m-a îndemnat să încerc sportul cu atelaj canin. A venit iarna, m-am dus la filială (cu atelajul -n.r.) şi era un drum de 16 km pe care l-am făcut în 6-8 ore. Acum, 9 km îi fac în 20 de minute. Apoi am văzut că ceva nu este în regulă”, a relatat părintele Kiss Attila în 2017 când a câștigat titlul mondial.

Tot atunci, a spus că următorul său câine a fost unul cu carte de origine, pe care l-a cumpărat din Timişoara, dar care avea un defect: era pitic: „Când e în concurs cu unul înalt trebuie să fugă mai mult, iar acest lucru nu era bine, deşi câinele era frumos. Problema era că nu făcea faţă. Apoi mi-am luat câini din Ungaria. Am câştigat campionatul Ţinutului Secuiesc, apoi al României, cu câinii aceşti şi am mers în străinătate să văd ce se întâmplă. La prima participare la un concurs internaţional, am fost primul de la urmă. Mi-am zis că, dacă antrenez pe câinii pe 23 de km, trebuie să fac faţă, dar nu a fost aşa”.

La concursurile internaţionale, părintele Kiss a început să-şi facă prieteni şi să înveţe de la ei ce trebuie să facă pentru a fi cel mai bun: ”M-am împrietenit cu un austriac multiplu campionat mondial şi european şi cu alţii. Între timp, am făcut o montă după care am cumpărat un lider de la un campion mondial din Cehia. De zece ani nimeni nu îl poate bate, aşa de performant e. Apoi am mai cumpărat un câine de lângă Berlin, unul din Bavaria, altul din Belgia şi altul din Olanda. Cu aceşti câini am adus în România baza de câine de lucru care nu exista niciodată. Avem o bază genetică pentru zece ani. Nu mai trebuie să mergem niciunde la montă. Aţi văzut ce ştiu câinii noştri. E extraordinar. Singura problemă pe care o avem este că nu e cunoscut sportul acesta (între timp s-a schimbat situația – n.a.). Noi nu am făcut toate acestea pentru noi – eu peste 10 ani trebuie să mă retreag că nu mai fac faţă fizic – ci pentru tineri, iar Slavă Domnului s-a împlinit zicala că discipolul întrece maestrul”, a spus pr. Kiss, arătând spre Bogdan Berende care a câştigat în 2017 primul său titlu european. Și de atunci, titlurile au venit unul după altul.

Echipei de la Sleddog Rodna i s-a alăturat și Damaschin Berende, la rândul lui deținătorul unor titluri câștigate an de an.

În acest sfârșit de săptămână, clubul ar fi trebuit să organizeze concursul Drumul Romanilor 6.0, dar competiția s-a anulat din cauza faptului că, în Pasul Tihuța, stratul de zăpadă nu e suficient de gros să permită desfășurarea lui în condiții de siguranță.

8 comentarii

    • Cu”ratrak a fost nivelată zăpada”……

      Mașinăria aia pe șenile mi se pare fantastică!! Peisajele cu zăpada și brazi par feerice și desprinse din Alpii elvețieni și mai frumos decât atât!🤗🏔️✨
      🧡❄️sper sa se bucure copiii cat de repede!

  • Am mai auzit de preoți pasionați de apicultură, pomicultură și grădinărit,
    dar ‘preot -campion mondial la atelaj canin,’ e ceva total neașteptat și inedit

    Mai are timp sa „păstorească” suflete?

    10
    5
    • Sigur are timp și cumulează zilnic experiență, atâția oameni au astăzi suflet de câine (rău) . Felicitări preotului (omul sfințește locul) și bunului meu prieten Damaschin care a promis o cafea de ceva vreme.

  • Felicitări!Mult succes în îndeplinirea planului, zonei de recreere.Este ceva inedit, zona excelent aleasă.De abia așteptăm inaugurarea.

    7
    3
  • Era timpul ca din Rodna să fie cunoscuți și oamenii muncitori și competenți nu numai mitomanii și ciorditorii din munca celorlalți! Felicitări familiei Berende, care merge mai departe cu fruntea sus și rezultate cinstite și, mulțumiri părintelui Kiss, care a făcut pionerat în domeniu! Rodna a fost celebră mai multe sute de ani în mai multe domenii de competență, dar în ultima vreme devenise cunoscută doar pentru furăciunile unora de la primărie! Cine știe, poate rodneni vor putea tăia răul de la rădăcină și se vor putea mândri iarăși cu comunitatea lor! Doamne ajută!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS