Actualitate

”Există un erou în fiecare dintre voi”. Cum puteți deveni voluntari. Primarul Ioan Turc, în prima serie

Primăria Bistrița a lansat programul ”Există un erou în fiecare dintre voi”, care va fi implementat începând cu data de 1 septembrie.

Prin intermediul aplicației mobile ”Există un erou în fiecare dintre voi”, voluntarii vor fi avertizați în situația în care o persoană este căzută într-un loc de pe spațiul public. În diferite zone ale orașului vor fi puse defibrilatoare cu acumulatori a căror durată de viață este de minim 4 ani, iar cel mai apropiat voluntar va lua defibrilatorul și va resuscita persoana respectivă. Voluntarul trebuie să aibă minim 14 ani, trebuie să urmeze un curs de prim ajutor, după care se va încheia un contract de voluntariat.

”Bistrițenii vor trăi în mai multă siguranță”

”Practic, din 1 septembrie, bistrițenii vor trăi în mai multă siguranță. Acest program este un mijloc de autoprotejare a comunității și este gratuit. Urmează lucrări în oraș care vor reduce mobilitatea. Nu exclud ca un om cu bicicleta, cu scuterul sau pe jos să poată ajunge mai repede la cineva căzut undeva pe domeniul public. Acest proiect nu este o alternativă la serviciul de ambulanță sau la serviciile medicale, ci complementar. Când vorbim despre viață, este vorba de timp, secundele contează. Din punctul meu de vedere, dacă și doar o viață va fi salvată în următorii ”n” ani, acest proiect reprezintă un mare succes. Orice om de la 14 ani în sus poate să devină voluntar. Sigur, aștept un răspuns favorabil din partea celor de la SVSU, ei deja au demonstrat că agreează activitățile de voluntariat, dar să nu se înțeleagă că gândim resursa umană bazându-ne pe SVSU. Ne bazăm pe comunitate”, a declarat primarul Ioan Turc într-o conferință de presă.

El a adăugat că se va înscrie în prima serie de voluntari care participă la curs. ”Anunț că mă înscriu în programul de voluntariat. Voi deveni voluntar în prima serie”.

”Vrei să îți ajuți semenii, ai ocazia să o faci”

Dr. Cristian Grasu, medic primar și președintele Asociației Serviciilor de Ambulanță din România, coordonatorul proiectului, a explicat cum se vor petrece lucrurile:

”Programul a început în urmă cu 9 ani, constatând că în multe situații serviciile de urgență ajung în mai mult de 6 minute, cererile fiind mai multe decât numărul de echipaje disponibile, iar în situații de stop cardio-respirator să ajungi după minutul 6 înseamnă că pentru persoana respectivă creierul a început deja să moară. Important e să ajungi cât mai repede posibil până vin profesioniștii cu aparatură și medicamente. Rezultatele în București și Ilfov se văd, în 2020 mai mult de 25% dintre cazurile de stop cardio-respirator au fost duse la spital cu puls și tensiune, pentru că s-a ajuns la persoanele respective în mai puțin de 5 minute. Anul trecut am ajuns la aproape 50% rată de succes, este absolut fantastic.

Programul se va desfășura fără cheltuieli din partea autorităților locale, acestea vor fi suportate de Societatea de Salvare București din fondurile proprii. Vor fi oameni antrenați de noi să fie instructori, vor fi oameni antrenați de noi și de instructori. Aplicația se descarcă gratuit pe telefonul mobil, apoi doritorii sunt îndrumați pas cu pas pentru a ajunge să fie parte din acest program: completează un chestionar, sunt invitați la un curs de 8 ore cu instructori acreditați, astfel că standardul de calitate este la cel mai înalt. Dacă voluntarul ia un calificativ de peste 7, atunci este activat pe hartă și poate primi alertă. Vrem să fim sigur că cei care vin sunt dornici și atenți. Vârsta minimă este 14 ani.

Alertarea voluntarilor se face dacă ei sunt la mai puțin de 1.000 de metri de locul în care se află victima. Pe jos se poate ajunge în mai puțin de 5 minute, pentru autovehicule uneori durează mai mult. Există o libertate totală a voluntarilor în ceea ce privește decizia de intervenție, nimeni nu este obligat să facă, totul este pentru oameni care simt și o fac că vor. Cu cât mai mulți oameni vor fi instruiți să știe ce să facă, cu atât mai mult șansele de a obține rezultate vor fi mari iar comunitatea va fi mai în siguranță. Este un program bazat pe comunitate, pe răspunsul comunității la propriile probleme. Vrei să îți ajuți semenii, ai ocazia să o faci. Lucrurile se vor desfășura rapid, astfel încât la 1 septembrie prima serie de voluntari să înceapă să activeze în Bistrița.

Facem și o hartă a defibrilatoarelor din zonele în care acționăm. Când pleci către o victimă, ți se spune unde este cel mai apropiat defibrilator automat, simplu de folosit. Aplicația trasează un cerc în jurul victimei, cu raza de 1.000 de metri. Toți voluntarii din acel cerc primesc alerta, primesc și informația unde este defibrilatorul. Nu suntem o soluție de înlocuire, ci o soluție de ajutor, noi ne străduim să ajungem cât mai repede și să facem ce e vital pentru victimă, când vin profesioniștii îi lăsăm să își facă treaba. Informația despre caz vine prin 112, iar noi ne adresăm doar cazurilor care sunt pe domeniul public. Aacasă mai e o rudă, familia, vecinii dar pe domeniul public, pe stradă, pe câmp, de cele mai mult ori victimelor nu are cine să le dea ajutor”.

9 comentarii

  • Sunt cativa „‘cititori”” carcotasi ,care, de fiecare data cand se face un lucru bun ,trebuie sa comenteze,invers…. Este foarte bine venita actiunea cu pricina,foarte multe vieti putand fi salvate! Crucea Rosie incearca de foarte mult timp,acelasi lucru! Poate de acum inainte, comunicand si completandu -se reciproc ,cele doua entitati sa poata salva cat mai multe victime ! Cu bucurie si respect, Dr.MNPop

  • În foarte multe orașe ale UE există aceste aparate la vedere străzi, stații autobuze urbane, Metro etc și nimeni nu se împiedică de ele, nu le critică ba din contră salvează vieți…. chiar viața mea nu e exclus să fie salvată în așa mod!!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS