Actualitate

Salariile celor care lucrează în agricultură și industrie alimentară cresc de luna viitoare

Salariul minim brut din sectorul agricol și industria alimentară trebuie să fie începând de luna viitoare de 3.000 lei/lună, iar angajatorii sunt obligați să facă această ajustare, potrivit unei legi oficializate recent. În caz contrar, riscă să fie amendați și poate, cel mai important, să rămână fără facilitățile fiscale pe care le pot accesa datorită aceluiași cadrul legislativ.

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat o nouă lege în ceea ce privește salariile minime ale românilor care lucrează în agricultură și industria alimentară. De la 1 iunie 2022, angajații din aceste domenii vor avea un salariu minim brut de 3.000 de lei.

Tot începând cu 1 iunie 2022, vor scădea și taxele. Mai exact, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază de la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 2.550 lei lunar, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.750 lei lunar, nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii – a precizat ministerul.

De această măsură vor beneficia și persoanele nou angajate în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanței de urgență și până la 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru care nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este de 2.750 de lei.

Angajatorii din domeniul agriculturii și din cel al industriei alimentare vor plăti, între iunie 2022 și decembrie 2028, un salariu minim brut diferențiat de 3.000 lei, dar vor datora taxe salariale reduse. Până acum, un asemenea salariu minim diferențiat și taxe salariale reduse aveam numai în domeniul construcțiilor.

Angajații care vor primi aceste salarii sunt cei care activează folosind următoarele coduri CAEN:

  • cod CAEN 01: agricultură, vânătoare și servicii anexe:
  • 011 cultivarea plantelor nepermanente;
  • 012 cultivarea plantelor din culturi permanente;
  • 013 cultivarea plantelor pentru înmulțire;
  • 014 creșterea animalelor;
  • 015 activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor);
  • 016 activităţi auxiliare agriculturii şi activităţi după recoltare;
  • cod CAEN 10: industria alimentară.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS