Cele două tone de fructe puse de organizatori la dispoziţia vizitatorilor pentru degustare au fost din peste o sută de soiuri alese. Toate au fost aduse în centrul satului, în locul special amenajat pentru sărbătoarea cireşelor, pentru ca oamenii, după ce au plătit o taxă de intrare, să mănânce pe săturate.
”Am adus peste o sută de soiuri de cireşe, de toate felurile. Festivalul este excelent, aş zice cu modestie că ne-a ieşit foarte bine şi mă bucur că avem atâţia vizitatori la Cireşoaia”, a spus Marton Balint, organizator al Festivalului Cireşelor, în cadrul căruia a avut loc şi un spectacol folcloric.
Potrivit acestuia, prosperitatea de care se bucură producătorii din Cireşoaia se bazează mai mult pe munca de generaţii a oamenilor şi cu secretele vechi de altoire, care transformă livezile de la Cireşoaia într-un adevărat ”paradis al cireşelor”.
Pentru cei care nu au intrat în zona amenajată pentru festival dar au dorit să-şi cumpere cireşe, preţul la tarabe a fost de 4-7 lei.
Satul Cireşoaia din comuna Braniştea este aşezat la poalele unor dealuri şi este faimos pentru producţia impresionantă de cireşe, dar şi pentru calitatea fructelor cărora le poartă numele. Când e an cu recoltă bună, în Cireşoaia se fac peste o mie de tone de cireşe datorită microclimatului favorabil din zona satului care face ca pomii să fie protejaţi. Localnicii se mândresc cu recolte record de cireşe, iar anual, în ultima duminică din luna iunie, sărbătoresc producţia bogată. Potrivit unor date istorice, prima serbare a cireşelor a fost înregistrată la Cireşoaia în anul 1893. De atunci, de foarte puţine ori evenimentul nu s-a ţinut, din cauza diverselor fenomene meteo extreme care au afectat producţia.
Adaugă comentariu