Economie

Sărbătorile pascale ard la buzunare!

Sărbătorile pascale vor fi mult mai scumpe anul acesta și probabil mai sărace în meniuri tradiționale pentru majoritatea oamenilor. Carnea de miel se vinde vineri, înainte de Paștele catolic și reformat, cu prețuri între 50 și 62 de lei/kg.

În magazinul de desfacere al firmei din Sângeorz-Băi, situat în Piața Decebal, cea mai ieftină este carcasa de miel adusă din Baia Mare. Se vinde la prețul de 51,9 lei/kg și în pachete preambalate. Cea mai mică jumătate cântărea 5,9 kg, iar pentru ea, cumpărătorul trebuie să scoată din buzunare peste 300 de lei.

La Jupânul, spata de miel (sfert anterior) costă 54,90 de lei kilogramul, iar sfertul posterior (pulpă) 61,99 de lei/kg.

Cașul de oaie și brânza se vând în piața de brânzeturi din Decebal cu 40 de lei kilogramul, iar urda cu prețuri între 25 și 30 de lei kilogramul.

Carnea de curcan, preferată în perioada sărbătorilor de unii oameni, nu este nici ea ieftină. Pieptul dezosat costă apoape 45 de lei kilogramul, iar pulpele 37,5 lei kilogramul.

Cozonacii de patiserie costă circa 16,69 de lei, iar ceapa și ridichile 2,5 lei legătura.

În Bistrița-Năsăud, serbează duminică Paștele circa 12.000 de credincioși: 2374 de romano-catolici, 9430 de reformați, 364 de lutherani, 72 de augustani și 30 de evanghelici.

Etichete

13 comentarii

  • Ne-am învățat sā mancam mult, pentru cā bunicii noștri aveau oi. Când eram eu copil aproape fiecare țăran avea 10 oi.
    Tăiau un miel pentru ei și câte unul pentru fiecare fiu , mutat la oras.
    Carcasa de miel avea in jur de 10-12 kg.
    S-au dus vremurile alea. Acum cumpărăm cel mult un picior de 1,4 kg sau coaste de 350 grame, sau o bucata (culotte) de 400 grame, din Hypermarket. Miel din zona Zeelande.
    Și atunci nu e scump, daca tu cumperi o jumatate de kg.

    14
    11
    • Adrian C. nu aveti dreptate. E scump pentru nivelul veniturilor noastre.
      Ceea ce ziceti Dvs e ca si in bancul: ma Ioane ai auzit ca s-o scumpit tare benzina? Ion: apoi nu ma intereseaza ca eu tot de 50 de lei bag.

      19
      3
    • @Mosu
      Știu ce vrei să spui, dar aici in Supermarket totul se vinde in cantități mici.
      Carne tocata (vidată) 350g
      Ciuperci in tăviță de carton 250g
      Struguri, cireșe, căpșune – caserola de 500g
      Ouă – cofraj cu 6 ouă
      Carne de miel – carne marinată in pachete vidate de 350, 500, 600 grame.
      Afine, zmeura – 300 grame
      Spanac – punga vidată de 75 grame
      Roșii cherry – ambalate in carton 250 grame.
      Ce vreau eu sa zic, e că nu cumpara nimeni jumătăți de miei, kilograme de carne, sau kilograme de fructe.
      200 grame de carne (1 grătar de vita sau porc) este suficient pentru o persoana.
      Intr-o familie formată din
      4 persoane, cam 800 grame -hai sa zicem 1 kg de carne este suficient.
      Dar cine vrea să cumpere jumătăți si sferturi de miel, n-are decât sa o facă.
      Un prieten de-al meu se pricepea la tăiat miei, iar oamenii din sat care cumpărau miei vii îi plăteau o suma de bani sa le taie mieii. Cred ca a tăiat mai mult de 5 miei intr-o zi și m-a pus naiba sa mă duc cu el la una dintre crime. Eu sa-l țin si el sa-i taie gâtul.
      M-am simțit rău toată ziua, atât mi-a fost de mila de mielușel si de oaia care striga după el.
      M-a afectat emoțional.

      13
      8
    • Mielul românesc e scump ?
      Voi nu stiti ce vorbiți !
      Spune-le ,Adriane , cat costa mielul danez , cumparat de la ciobanson !
      Întrebați austriacul cu cate luni inainte de Paste isi face rezervare la mielul de Paste !
      România e tara mieilor , marfa buna ,de calitate , la 40 lei /kg (cam atat va costa in piata).
      Cand ai veniturile mici , iti bati capul cum sa le crești , nu reduci din miel !
      Dati zilnic 25 lei pe țigări si va zgârciti la miel o data pe an !
      Ticăita nație !

      35
      8
    • De ce nu se vede subventia primita de la stat in pretul de vanzare???Crescatorii au primit bani frumosi de la APIA sa creasca mielul!!!

      15
      8
  • Problema apare pentru cei care trăiesc la oraș și cumpără plătesc tot. La țară lucrurile sunt mai simple. Ai bani, atunci plătește munca producătorului, că nu-i ușor nici să crești animale, să muncești pământul. N-ai venituri, atunci mergi și muncește. A! nu se merită, ești comod, leneș, atunci așteaptă ajutorul social, pachetul cu alimente și taci. Ce-i condamnabil, e lăcomia comercianților, a lanțurilor de magazine, care se aprovizionează la prețuri mici de la producători și umflă prețul final de câștigă de 10 ori mai mult decât producătorul. Ex: litru de lapte e plătit cu 1,65 lei la producător și ajunge 9-10 lei pe raft ba este și smântânit. No, numa zîc.

    45
    • Uite, am văzut pe facebook, unde sunt foarte multe oferte. Am sunat la vreo câțiva crescători și la toți e 20/kg în viu. Așa a fost și anul trecut. Am întrebat pe unul dacă pot să-i afișez numărul de telefon și-a zis că da. 0763 999 789 la Nimigea. Da, are nevoie și de păcurar la vară, aviz amatorilor, iar acolo mănâncă gratis brânza și urda, da îi drept, miroase a oaie…no, numa zâc.

      24
      1
    • pai asa trebuie sa fie! vrei un kg, iei un kg ca iti permiti! nu-ti permiti? iti iei 500 gr !!! de ce? fiindca munca aduce venituri!!! un serviciu, doua…munca si la sarsit f de saptamana…ca i Germania!!! cati nu au 2 servicii??? nu poti si sa stai la 8 ore fara calificare pe minim, sa nu ai batatai de cap sau stres…si sa astepti bani multi. Asta este capitalismul fratilor! Sau poti alege sa iti bati capul cu o afacere mica de exemplu…dar cati sunt dispusi sa isi riste timpul???

      12
      2
    • @Mircea. Domnul Mircea, ăsta cred că-i prețul corect, raportat la cerere și ofertă. Vacile sunt tot mai puține, oferta firește e mai mică. Și eu cumpăr tot la 5 lei litru, dar sunt tare mulțumit și eu, dar și producătorul. Poate cumpăr un pic mai puțin ca înainte. Cel la 5,5 lei din supermarket poate fi din lapte praf, sau importat din Polonia, Ungaria, unde statul subvenționează producătorul. Cât timp există o minimă concurență, e bine. Marea problemă o să apară, atunci când dispar toți crescătorii particulari de la țară, cum se dorește, vor rămâne doar marii producători industriali, care o să dețină monopolul și vor stabili prețul cum vor mușchii lor.
      PĂREREA MEA !

      12
      1
  • nereti in doba ca oricum sunteti obezi.
    mancati mai putin si faceti alergari ca asta este sanatate nu ce infulicati ca apucatii.
    Sarbatori fericite !

    12
    13
    • bălane, tot bălan rămâi…tu îi condamni pe cei care postează sub diferite pseudonime, printre care mă număr și eu. Te superi când lumea ți-o mai servește, așa cu mantă, dar tu nu scapi nici o ocazie, să nu jignești. Uneori ai dreptate, dar știind că vine de la tine, te lipsești de ele sfaturi. Uite la comentariul ăsta, nu era mai potrivit să recomanzi mișcare, cumpătare, credință și iubire, tu o dai cu doba, apucați, obezi, apoi urezi sărbători fericite…no, numa zâc.

      15
      1
  • Si noi suntem de vina pentru ca oricat ar creste pretul, noi tot cumparam. Ia sa cumpere toata lumea doar strictul necesar si sa aleaga variantele de meniu mai ieftine, chiar daca nu sunt tradiționale. Să vedeti cum raman cu marfa si alta data pun pretul corect.
    Eu am renuntat la multe produse la care au crescut preturile exagerat de mult. Pur si simplu simt ca imi bat joc de bani si de munca mea. Pana la urma mai sunt si alte placeri in viata, nu doar matul plin.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS