Politică

Cum puteţi câştiga bani la alegeri. Se caută experţi electorali pentru 15 localități

Cei care vor să muncească în cadrul secțiilor de votare la alegerile locale din 5 iunie își pot depune candidatura pentru ocuparea unui post de expert electoral. Selectarea se face în funcție de o serie de criteria stabilite prin hotărâre de guvern. Pentru munca prestată, cei selectați vor putea câștiga până la 425 de lei (5 zile de muncă).

Potrivit unui comunicat al Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, până la data de 21 aprilie mai pot fi depuse cereri de către cei care doresc să facă parte din Corpul experților electorali pentru alegerile locale din 5 iunie, din cadrul căruia vor fi desemnați, prin tragere la sorți, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare și locțiitorii acestora.

Doritorii se mai pot înscrie în corpul experților electorali sau al operatorilor pe calculator, la AEP BN, Palatul Administrativ, et. 1, cam. 101. Această activitate este retribuită conform legii” – prefectul Ovidiu Frenț

AEP încurajează implicarea cetățenilor în alegeri în calitate de președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare și locțiitori ai acestora.

Cetăţenii care doresc să ocupe funcţiile de preşedinţi/locţiitori în cadrul birourilor secţiilor de votare trebuie să facă parte din corpul experţilor electorali. riteriile de selecție au fost stabilite prin hotărâre de Guvern și sunt valabile pe întreg teritoriul țării. Poate fi admisă în corpul experţilor electorali, prin decizie a Autorităţii Electorale Permanente, persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:

a) are cetăţenia română;

b) cunoaşte limba română, scris şi vorbit;

c) are drept de vot;

d) are o stare de sănătate corespunzătoare îndeplinirii funcţiei;

e) nu face parte dintr-un partid politic;

f) a absolvit studii universitare de licenţă în domeniul ştiinţelor juridice sau în alte domenii;

g) nu este urmărită penal, trimisă în judecată penală sau condamnată penal

În situaţia în care numărul absolvenţilor de studii universitare de licenţă în domeniul ştiinţelor juridice sau în alte domenii dintr-o localitate este insuficient, în corpul experţilor electorali pot fi admise şi persoane care au absolvit cel puţin învăţământul general obligatoriu.

Admiterea în corpul experţilor electorali se face pe baza avizului favorabil acordat de Autoritatea Electorală Permanentă pentru activitatea anterioară ca preşedinte al biroului electoral al secţiei de votare sau de locţiitor al acestuia, precum şi pe bază de examen.

La nivelul județului Bistrița-Năsăud, există 15 unități administrativ-teritoriale pentru care nu este îndeplinit necesarul de experți electorali:

1. Budacu de Jos – deficit 1 expert electoral;
2. Coșbuc – deficit 2 experți electorali;
3. Dumitra – deficit 4 experți electorali;
4. Maieru – deficit un expert electoral;
5. Matei – deficit 3 experți electorali;
6. Măgura Ilvei – deficit 2 experți electorali;
7. Nimigea – deficit un expert electoral;
8. Nușeni – deficit un expert electoral;
9. Oraș Sîngeorz-Băi – deficit 3 experți electorali;
10. Prundu Bîrgăului – deficit 3 experți electorali;
11. Rebrișoara – deficit 3 experți electorali
12. Șieuț – deficit 2 experți electorali
13. Șintereag – deficit 1 expert electoral
14. Tiha Bîrgăului – deficit 1 expert electoral
15. Urmeniș – deficit 1 expert electoral

Pentru activitatea în cadrul birourilor electorale ale secțiilor de votare, președinții acestora și locțiitorii lor, primesc o indemnizație stabilită în condițiile legii.

Autoritatea Electorală Permanentă acordă aviz favorabil persoanei care a exercitat funcţia de preşedinte al biroului electoral al secţiei de votare sau de locţiitor al acestuia la cel puţin un scrutin şi care:

a) îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege;
b) a depus în scris, la primari sau prefecţi, ori la Autoritatea Electorală Permanentă, până cel mai târziu cu 45 de zile înaintea datei alegerilor, o cerere scrisă, datată şi semnată, conţinând numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul, reşedinţa, ocupaţia, profesia, telefonul şi adresa de e-mail, însoţită de o declaraţie privind îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege;
c) nu a săvârşit contravenţii în legătură cu alegerile sau cu un referendum;
d) nu a săvârşit erori în operaţiunile de consemnare a rezultatelor votării în procesele-verbale;
e) nu a fost exclusă din corpul experţilor electorali;
f) nu s-a retras din corpul experţilor electorali.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS