Actualitate Economie

TVA, redusă din iunie la 9% pentru alimente, băuturi nealcoolice şi servicii de alimentaţie publică

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) va fi redusă la 9%, din luna iunie a.c., pentru toate produsele agro-alimentare, plus băuturi nealcoolice şi la servicii de alimentaţie publică, a stabilit Guvernul. Reducerea generală a TVA la 20% se va aplica din ianuarie 2016, alături de celelalte măsuri din Codurile Fiscale.

TVA va fi redusă la toate alimentele, fără diferenţieri, pentru o aplicare simplificată, dar şi la băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică. Guvernul îşi menţine totodată intenţia de a reduce cota standard de TVA la 20% din ianuarie 2016.

Mâncarea se va ieftini cu 15% din luna iunie, atât în magazine şi pieţe, cât şi în restaurante, după ce TVA la alimente va scădea de la 24% la 9%, au precizat reprezentanţii patronatului din industria alimentară.

În altă ordine de idei, persoanele fizice şi firmele care nu îşi declară impozitele datorate statului, ce depăşesc cuantumul de 50 lei, vor fi obligate să achite o ”penalitate de nedeclarare” de 0,06% pe zi, care va fi majorată dacă datoria rezultă din evaziune, conform noului Cod de Procedură Fiscală aprobat de Guvern. Penalitatea va fi majorată cu 100% dacă datoria rezultă din acte de evaziune constatate de către organele judiciare.

Penalitatea de 0,06% pe zi, reprezentând sancţiunea pentru nedeclararea sau declararea incorectă, în declaraţii de impunere, a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor sociale datorate şi stabilite ulterior de organul de inspecţie fiscală prin decizii de impunere, va trebui achitată începând cu ziua imediat următoare scadenţei şi până la data stingerii sumei datorate, respectiv a diferenţelor de obligaţii fiscale constatate de administraţia fiscală prin inspecţie fiscală. Persoanele fizice şi firmele care vor plăti această penalitate de nedeclarare nu vor fi scutite de achitarea dobânzii aferente datoriilor. Dacă datoria va fi stinsă prin plată sau compensare ori este eşalonată la plată, cuantumul penalităţii va fi redus cu 50%. Organul fiscal nu va impune penalitatea de nedeclarare dacă suma de plată este mai mică de 50 lei.

De asemenea, penalitatea de nedeclarare nu va fi aplicată dacă obligaţiile fiscale principale nedeclarate de contribuabil/plătitor şi stabilite de organele de inspecţie fiscală prin decizii de impunere rezultă din aplicarea unor prevederi ale legislaţiei fiscale, potrivit interpretării administraţiei fiscale cuprinsă în norme, instrucţiuni, circulare sau opinii. Având în vedere noua penalitate, a fost decis ca dobânda în cazul plăţii cu întârziere a obligaţiilor fiscale administrate de ANAF să fie de 0,02%, pe zi de întârziere, faţă de 0,03% în prezent. Acest nivel zilnic corespunde unui nivel anual de 7,3%, la care se adaugă şi nivelul de 7,3% al penalităţilor de întârziere, rezultând un nivel total al accesoriilor de 14,6% pe an. Declaraţia unică privind venitul anual va fi introdusă la nivel naţional în următorii ani, nu în perioada imediată, şi va fi completată în continuare doar de persoanele cu mai multe surse de venit, scopul fiind ca taxele să fie achitate într-un singur loc.

Etichete

6 comentarii

  • eu oricum fac optimizarea fiscala la portofoliul meu , si nu mai dau nimic la statul acesta . de ce ?? fiindca nu ma ajuta cu nimic, nimic, nimic. si atunci ………….la ce sa mai dau ceva ?? normal ar fi trebuit s dau cca. 2500 lei impozit , in afara de ce mi se trage automat prin diverse investitii. dar la ce declar eu prin 225……..fac eu ceea ce trebuie si este bine .binenteles ptr. mine . mai spre seara am sa va invat cum sa faceti aceasta optimizare fiscala .

  • produsele din raft nu sunt scumpe din cauza TVAului
    ci a furtului care se face pe tarseu
    inlcusiv al supermarkwtului.
    Atit timp cit un produs lactat e vandut zilnic cu 3 lei
    si apoi il vezi la apromotie la 2 lei………
    te intrebi cam cit o fi adaosul comercial?
    iar daca te uit in bilantul de la ANAF daca vezi un profit de 5%. asa ca…..

  • dar stiti cum se spune ca……….Orice ramane la amaratii astia de romani este bine venit …ca oricum iau banii pe alta parte prin marirea pretului la Gaz si la curent si alte asemenea alternative ….insa mancarea era exagerat de scumpa in Romania ….si salariile de kkat …deci era normala sa se scada TVA la toate nu doar la unele ….ca pe urma iar ramanea loc de manevre …ca doar la astea se pricep cel mai bine Romanii ! Asa stie toata lumea o socoteala si gata !
    dar daca facem niste calcule reiese ca : impacul TVA de 9% este de 2,2 mlrd lei
    si daca scadea la 20% la tot era de 5 mlrd lei
    [la buget]
    Ii e frica la BNR pentru 1,1 mlrd euro ca ajungem in deflatie?
    Mi se pare exagerat.
    Cei 2,2 mlrd lei care nu ajung la buget din mincare vor ramine la populatie
    pe medie circa 110 lei/cap.

  • Masuri de relaxare fiscala foarte bine venite. Daca altii au crescut de la 19 la 24 TVA . Guvernul arata inca odata ca masurile luate sunt corecte si ca se poate guverna si fara taieri salariale si cresteri de taxe.

  • Ma bucur sa vad ca Romania revine la normalitate. Din cate stiu suntem a 3-a tara la nivel european ca nivel al TVA-ului, ca marime a acestui indicator economic. Si asta doar din cauza guvernarii PDL si a lui Traian Basescu. EI sunt cei care au girat majorarea TVA-ului la 24%. E o ineptie sa dai la stat un sfert din tot ce faci.Ma bucur ca guvernul Ponta a relizat lucrul acesta.

  • Masuri de dreapta de care Romania avea mare nevoie, pt relansarea mediului privat…Boc asa se conduce un guvern ,lucruri care se simt in buzunarul sarmanilor…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISSFM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS