Actualitate

Secretul Dorei Părăuan, singura absolventă din județ cu 10 la Bacalaureat

Poți lua 10 la Bacalaureat fără meditații? Răspunsul vine de la Dora Părăuan, absolventa Colegiului Național ”Andrei Mureșanu” din Bistrița, singura din județ care a obținut note maxime la toate cele trei discipline de la examenul de Bacalaureat din acest an.

Cum ai reacționat în momentul în care ai văzut rezultatele la Bacalaureat? Te așteptai? Ți-ai propus să iei 10 pe linie?

Nu pot să zic că mi-am propus să iau zece. Mi-am propus să iau note cât mai mari și când am dat refresh la site și am văzut 10, nu mi-a venit să cred. Am mai verificat de trei ori codul ca să fiu sigură că sunt eu. Efectiv am strigat prin casă. A fost extraordinar. Nu mă așteptam. Am vrut să iau note mari, dar nu mi-am propus niciodată să fie 10 pe linie. Mi-am propus să fac atât cât știu și cât pot, să nu îmi fac speranțe false. Nu-mi vine să cred că sunt singura absolventă de 10. Tremur încă toată.

Totuși ești șefa de promoție de la CNAM și cred că se așteptau profesorii și colegii la aceste note.

Da, se aștepta foarte multă lume, dar nu a contat foarte mult la ce se aștepta restul lumii, ci la ce mă așteptam eu.

Cum te-ai pregătit pentru examen? Ai luat meditații?

Nu am luat meditații. A fost suficientă pregătirea de la școală. Am făcut multe variante, multe teste și am încercat să fac tot ce a ținut de bine. La matematică mi-a plăcut foarte mult fiindcă am înțeles cum să fac asocierile ca să rezolv exerciții, iar la română nu a fost greu pentru mine pentru că îmi place să citesc. Eseurile nu mi-a plăcut să le învăț, dar mi-a plăcut să le scriu, să le concep. În gimnaziu am pus baza, iar la liceu am construit pe ea. Am scris tot ce am știut, chiar dacă poate că nu era exact pe subiect, dar am făcut asocieri și a fost bine.

Ce rol au avut profesorii cu care te-ai pregătit?

Având în vedere că nu am luat ore, profesorii de la clasă m-au ajutat foarte mult. Le-am pus întrebări aproape în fiecare pauză și au fost mereu acolo și mi-au răspuns la întrebări. Atunci când nu au știut nici ei, s-au documentat ca să mă poată ajuta. Dirigintele meu, profesorul de chimie Iacob Țigăuan, a stat mereu în pauze cu mine să-mi explice. Uneori începea ora următoare și dânsul tot îmi explica. A știut încă din clasa a IX-a că îmi place chimia și a știut mereu să-mi dea probleme tot mai complicate ca să reușesc să avansez.

Familia?

M-a susținut tot timpul și a fost foarte fericită pentru rezultatul pe care l-am obținut. M-au sprijinit cu toții, dar m-au mai și scos din rutină. Eu am învățat zi de zi, dar am mai ieșit și cu prietenii, cu rudele. Dacă a trebuit să aleg între un test de peste o săptămână și o ieșire cu prietenii, am ieșit cu prietenii și apoi am tras mai tare pentru test.

Te-a afectat pandemia și greva profesorilor?

Da, nu am putut avea legături cu colegii, a fost dificil și în online. Și greva m-a afectat pe mine mai mult decât pe alții fiindcă eu nu am luat ore și nu m-am putut întâlni cu profesorii ca să-i mai întreb ce nu înțelegeam, dar am avut alte opțiuni: Youtube, discuții cu colegii care mergeau la ore. Întrebau ei profesorii și am ajuns să ne descurcăm. A trebuit să ne descurcăm.

Ai fost olimpică?

La engleză și la chimie, dar și nu în clasa a XII-a. Cel mai bun rezultat al meu în anii de liceu a fost un loc doi sau trei la faza județeană la engleză, iar în gimnaziu am ajuns la națională la chimie.

Ești admisă deja la Facultatea de Chimie. Cum așa?

În martie, am participat la un concurs la care am luat o notă destul de mare și, cu această notă, pot înlocui admiterea. Nu este necesar să mai dau un examen, dar mă voi prezenta la admitere fiindcă nu sunt chiar sigură dacă am înțeles bine regulamentul și poate iau o notă și mai mare, de ce nu? Vreau să fiu sigură că va fi totul ok. Prefer să încerc să fac tot ce ține de mine ca să fie totul în regulă. Am ales Facultatea de Chimie fiindcă vreau să mă îndrept spre cercetare. Din păcate, la noi, în România, nu este un domeniu prea dezvoltat. Dacă aș putea ajunge în străinătate, ar fi incredibil. Dacă nu, mă gândesc că aș putea face un master în informatică sau să devin profesor universitar. Îmi place să lucrez cu oamenii, colegii au apreciat mereu cum explic. Nu am aplicat pentru nicio universitate din străinătate, deși am studiat și oportunitatea aceasta. Este scump să urmez facultatea în străinătate în condițiile în care am nevoie și de master pentru ceea ce vreau să fac eu. Mai degrabă am să încerc să aplic pentru Erasmus și să merg doar la master în străinătate. Am să încerc să obțin bursă de studiu în străinătate, orice se poate.

Unde te vezi după ce îți vei finaliza studiile?

Mi-ar plăcea să rămân în țară dacă am destule oportunități, dar, dacă nu voi alege străinătatea fiindcă îmi place să călătoresc, să cunosc oameni, să trăiesc experiențe și să iau contact cu cât mai multe culturi.

Ce sfat ai pentru viitorii absolvenți? Ce să facă să ia note de 10 la Bacalaureat?

Cred că trebuie să muncească, dar să se și distreze. Trebuie să își mai elibereze mintea, dar munca și sârguința, și ambiția sunt cele mai importante. Eu am învățat în jur de 2-3 ore zilnic. Am încercat să aloc fiecărei discipline câte o oră, dar am avut și zile în care am învățat mai mult la câte o disciplină fiindcă nu am reușit să fac ceva și am insistat până am rezolvat un exercițiu sau o problemă. Eu am avut un noroc incredibil. Am urmat Școala Gimnazială nr. 4 Bistrița și am avut niște profesori incredibili, foarte buni, și m-au ajutat mereu, m-au impulsionat fiindcă au crezut în mine. La liceu pur și simplu am construit pe baza aceea. Eu cred că, dacă ai un început bun, poți să reușești muncind, chiar și fără meditații.

Ce planuri ai pentru vacanță?

Plănuiesc să mă distrez, să fac ce nu am apucat, să văd seriale, să citesc cărți, să ies cu colegii, poate mergem la mare. Ies cu familia în excursii și să mă distrez cât mai mult fiindcă e ultima vară în care pot spune că nu sunt stresată de nimic altceva.

Felicitări, Dora. Mult succes în tot ce vei face!

6 comentarii

  • Din ceea ce știu eu, Danemarca acordă cele mai mari burse de studii, pentru toti studenții, inclusiv studenții din Uniunea Europeană, 6.589 dkk brut (4.380 lei brut) pe luna, timp de maxim 70 luni. Banii sunt NERAMBURSABILI!
    Marea majoritate a studenților muncesc si 10 ore pe săptămâna , salariu 140 dkk/ora (90 lei/ora).
    La 40 ore pe lună = 3600 lei brut pe luna.
    Total bursa plus salariu = 7.980 lei pe luna.
    Primii 2700 lei sunt NEimpozabili
    Impozit de 40% pe restul ( 5190 lei) = 2076 lei impozit
    Net = 5814 lei !!!

    La unele universități, daca nu la toate, poți studia si in limba engleză,

    Copenhaga: https://studies.ku.dk/bachelor/

    Roskilde (30 km de Copenhaga, 30 min cu trenul).
    https://ruc.dk/bachelor/chemistry

    Aarhus
    https://bachelor.au.dk/en/

    Odense
    https://www.sdu.dk/en/om_sdu/byerne/odense

    Cele mai mari 25 firme din Danemarca.
    Chimie si Biotehnologie.
    Novo, Bavarian, GenMab, Christian Hansen etc!

    16
    5
  • Mulţumim pentru felicitări, J. Am ştiut întotdeauna că nu o să ne creadă nimeni că nu a luat ore în particular, dar aşa cum zice Dora, contează ce crede ea, nu ce cred ceilalţi.
    Vă doresc tuturor să aveţi parte de aşa rezultate, cu sau fără meditaţii.
    Noi, cei din familie, ştim.
    Mulţumesc.

    28
  • Pt Dna/Dnul J. Daca tot e sa ne dam cu părerea, dati-mi voie sa îmi exprim eu eu părerea. Personal cred că fata a muncit foarte mult sa obțină aceste rezultate și pentru a scuti efortul financiar al părinților. Știu că e greu de crezut, dar mai sunt și copii simpli. Cred că era suficient să scrieți un mesaj de felicitare și atât. Despre dvs cred că ați plătit multe meditații și copilul dvs nu a reușit să obțină rezultatele așteptate (asta doar așa sa îmi dau cu părerea că orice român). Despre lucrurile bune nu ne vine sa credem, dar se întâmplă, în tăcere. Felicitări, Dora.

    14
    1
  • Cand nota maxima e o exceptie inseamna ca vorbim de un copil exceptional!
    In calitate de parinte al unui copil care a facut performanta fara meditatii in particlular, va felicit din toata inima, Dora Parauan!

  • Înseamnă că știți ce mândru poate fi un părinte pentru realizările copilului sau. Vă felicit pe dvs.si pe copilul dvs. Și cât mai multe împliniri.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.